Kaizen 31.03.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Wpływają na koszt tego EU. Czyli na EK które tak chcesz lekceważyć. Gdybyś nie minimalizował EK, to byś nie montował tych wynalazków. e urządzenia nie powodują że potrębuje mnij energii tylko to że ta energia jest tańsza + gratisy Znowu nie precyzujesz jakiej energii. I te urządzenia powodują, że potrzebujesz mniej EK i mniej EP. I dlatego jest taniej - nie zmieniają gloryfikowanej przez Ciebie EU ani ceny energii końcowej (a za taką płacisz - dlatego twierdziłem " I z punktu widzenia planety istotne jest EP a kieszeni mieszkańca EK."). Edytowane 31 Marca 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2023 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Dociera że mam w D.. Planete To wyobraź sobie kupuje stary durszlak z zajeb.. pompą "COP 10" która kosztuje krocie. Piękne EK i PC sie psuje niestac mnie na nowę i co..? Imam śmiecia nie dom. Norma powinna definiować EU dla domu. Jak masz sensowne EU to dom trudno spier.. nie ważne co się z nim zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Norma powinna definiować EU dla domu. Jak masz sensowne EU to dom trudno spier.. nie ważne co się z nim zrobisz. A wyobraź sobie, że mam wody geotermalne pod domem. Robię odwiert i mam EU=300kWh/m2/r i COP pewnie ponad tysiąc, bo tylko za prąd do pompki płacę. Co mnie obchodzi COP, jak EK bliskie zera? To EK masz w najwyższej uwadze, jak patrzysz na koszty eksploatacyjne. A ani EP, ani EU, ani EK nic nie mówi o kosztach instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.03.2023 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 A wyobraź sobie, że mam wody geotermalne pod domem. Robię odwiert i mam EU=300kWh/m2/r i COP pewnie ponad tysiąc, bo tylko za prąd do pompki płacę. Co mnie obchodzi COP, jak EK bliskie zera? To EK masz w najwyższej uwadze, jak patrzysz na koszty eksploatacyjne. A ani EP, ani EU, ani EK nic nie mówi o kosztach instalacji. Koszty eksploatacji jak i koszt instalacji powiązany jest opłacalnością a ona wynika z EU . EK wynika z EU i sprawności. EU jest fundamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 31.03.2023 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 A wyobraź sobie, że mam wody geotermalne pod domem. Robię odwiert i mam EU=300kWh/m2/r i COP pewnie ponad tysiąc, bo tylko za prąd do pompki płacę. Co mnie obchodzi COP, jak EK bliskie zera? To EK masz w najwyższej uwadze, jak patrzysz na koszty eksploatacyjne. A ani EP, ani EU, ani EK nic nie mówi o kosztach instalacji. Ile ten odwiert by kosztował 20 mln zł ? dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts