Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc i ocena kanalizacji

Kriss54

Recommended Posts

Witam, bardzo prosiłbym o ocenę instalacji kanalizacyjnej czy można byłoby tak ją wykonać, czy nie będzie problemów z zapachami itp.

[ATTACH=CONFIG]464405[/ATTACH]

Potrzebny jeszcze jeden pion napowietrzający wg schematu przed odbiornikami w kuchni.

Nie wiem czy to dobry pomysł dawać 160, bo sprawa wygląda tak że odejscie już od domu po tym ostatnim zakręcie jest na 110

Ok, to może to ten projekt będzie czytelniejszy, rzut od góry:

[ATTACH=CONFIG]464412[/ATTACH]

Jeśli 110 to wszystko zależy od długości nitki głównej.

Schemat kanalizacji raczej nie przedstawia całości domu więc należało by zacząć od tego co jest dalej, no chyba że jest to osobne dojście do tych dwóch pomieszczeń.

Dla 110 faktycznie należało by dać jeszcze jedną wywiewkę najlepiej pomiędzy zmywarką a pozostałością . Tam może być rura 75 tak aby zmieścić ją w ścianie.

Schemat na fotce 2 całkowicie zmienia postać rzeczy.

Nitka główna ma powyżej 7 mb i jeszcze kolano 90* które jest błędem.

Tu należy za zmywarką świetle drzwi łazienki zamontować trójnik 45* którego odnoga poprowadzi bezpośrednio do WC a następnie kolano 45* do odpowietrzenia.

Bezpośrednie przejście z trójnika po redukcji do prysznica.

Edytowane przez Mareks77

Tak wiem że jest błędem 90* dlatego myślałem 2x45 tam wstawić

To jest cała instalacja tzn więcej już nie ma tam gdzie wychodzi idzie tylko do studzienki jakieś 10m.

Wkradł się mały błąd, w kuchni (pomieszczenie po lewo) jest zlew i zmywarka pod oknem a nie pralka.

Kurcze ciężko mam to sobie wyobrazić, mógłbym prosić o rozrysowanie na tym obrazku ?

Musisz pamiętać , że WC działa jak "tłok" i wysysa wodę z syfonów. szczególnie narażony będzie brodzik prysznica. Tutaj rozwiązaniem może okazać się puszczenie od głównego poziomu rury Q100 mm a redukcja dopiero przy samym podłączeniu - syfonie. To się sprawdza i nawet dobrze działa bo w innym przypadku trzeba by postawić pion napowietrzający. Jeśli zrobisz to samo z rurą do umywalki i pralki np Q75 to też nic złego nie powinno się dziać. Być może lepiej byłoby skierować rurę do głównego pionu już za WC w okolicach zlewu/pralki , ale jeśli wykonasz odpowiednie spadki to nic nie stoi na przeszkodzie aby tak to wyglądało.

KANALIZACJA.jpg

Na wyjściu z budynku przez ścianę jeśli jest możliwość to dać 2 x 30*

Oczywiście należy zachować spadek min 2% dla całej długości nitki.

Przy ok 9mb będzie to niestety 18 - 20cm.

W sumie jak dasz 2 x 45* w miejscu prysznica powinno być OK.

[email protected] OK ale z niej zrezygnowałem......bał bym się wysysania syfonu brodzika.

Edytowane przez Mareks77