Dddamian 30.03.2023 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Zacznę od tego że kilka tygodni temu darowano mi działkę z rozpoczętą budową domku jednorodzinnego w 2012 roku. Od tego czasu (2012) wybudowany został tylko parter ze stropem. Kierownik budowy zmarł zostawiając pusty dziennik budowy.Pozwolenie na budowę oraz warunki zabudowy zostały wydane w 2012 roku, status budowy nie został wstrzymany, więc jakby cały czas trwała. Moje pytanie, bo chcę dokończyć ten dom tylko myślę jak to prawnie najpierw rozegrać. Czy muszę przepisać budowę gdy zostałem nowym właścicielem?Jeżeli tak to co z dziennikiem budowy? Czy musiałbym ubiegać się o nowe pozwolenie na budowe? Od czego zacząć? Przed pójściem do urzędu po instrukcje wolę się najpierw przygotować z Wami, może podpowiecie mi coś szczególnie ważnego, jeżeli potrzebne były by jeszcze jakieś informacje o których teraz nie wspomniałem to dodam w razie potrzeby. Edytowane 30 Marca 2023 przez Dddamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.03.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Najlepiej przepisać pozwolenie na budowę bo kontynuowanie jej wymaga za każdym razem upoważnienia oraz uczynności byłego właściciela..Dziennik budowy może zostać ten sam natomiast w dzienniku budowy zostaje wpisany nowy kierownik oraz stan zaawansowania prac w chwili przekazania. art. 40 p.b. zapewniono możliwość przeniesienia pozwolenia na budowę lub praw i obowiązków wynikających ze zgłoszenia, wobec którego organ nie wniósł sprzeciwu. Obowiązki związane ze zmianą kierownika budowy lub robót, inspektora nadzoru inwestorskiego oraz np. projektanta sprawującego nadzór autorski wynikają z art. 44 p.b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siinski 30.03.2023 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) Wbrew temu , co niektórzy myślą do dokonywania wpisów jest również upoważniony inwestor. Pomiędzy wpisami w dzienniku nie może być dłuższa przerwa niż 2 lata aby pozwolenie na budowę zachowało ważność . Czyli np; 2012 r zebranie humusu,wytyczenie budynku ( to akurat geodeta więc papier powinien być ) ,2013 ułożenie zbrojenia i zalanie ław fundamentowych,2014 wymurowanie ścian fundamentowych,2015 rozłożenie zasypki ,2016 wykonanie chudziaka,2017 wymurowanie ścian zewnętrznych,2018 zazbrojenie wieńca,2019 rozłożenie stropu i zalanie go, 2020 postawienie konstrukcji dachu ,deskowanie i obicie papą,2021 r położenie dachówki i montaż rynien,2022 wymurowanie ścian działowych. Następnie znajdujesz nowego kierbuda który przejmuje obowiązki i przeprowadza inwentaryzacje stanu zastanego na budowie.Wpisy Twojego darczyńcy w dziennik jeżeli chodzi o stan robót powinny oczywiście odzwierciedlać to co nowy kierbud zastanie.Oczywiście potem przepisujesz PnB na siebie i dalej lecisz z koksem. Edytowane 30 Marca 2023 przez siinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts