Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zacznę od tego że kilka tygodni temu darowano mi działkę z rozpoczętą budową domku jednorodzinnego w 2012 roku.

Od tego czasu (2012) wybudowany został tylko parter ze stropem.

Kierownik budowy zmarł zostawiając pusty dziennik budowy.

Pozwolenie na budowę oraz warunki zabudowy zostały wydane w 2012 roku, status budowy nie został wstrzymany, więc jakby cały czas trwała.

Moje pytanie, bo chcę dokończyć ten dom tylko myślę jak to prawnie najpierw rozegrać.

• Czy muszę przepisać budowę gdy zostałem nowym właścicielem?
  • Jeżeli tak to co z dziennikiem budowy?
  • Czy musiałbym ubiegać się o nowe pozwolenie na budowe?
  • Od czego zacząć?

Przed pójściem do urzędu po instrukcje wolę się najpierw przygotować z Wami, może podpowiecie mi coś szczególnie ważnego, jeżeli potrzebne były by jeszcze jakieś informacje o których teraz nie wspomniałem to dodam w razie potrzeby.

Edytowane przez Dddamian
https://forum.murator.pl/topic/272830-odszed%C5%82-kierownik-z-pustym-dziennikiem-budowy-co-dalej/

Najlepiej przepisać pozwolenie na budowę bo kontynuowanie jej wymaga za każdym razem upoważnienia oraz uczynności byłego właściciela..

Dziennik budowy może zostać ten sam natomiast w dzienniku budowy zostaje wpisany nowy kierownik oraz stan zaawansowania prac w chwili przekazania.

art. 40 p.b. zapewniono możliwość przeniesienia pozwolenia na budowę lub praw i obowiązków wynikających ze zgłoszenia, wobec którego organ nie wniósł sprzeciwu. Obowiązki związane ze zmianą kierownika budowy lub robót, inspektora nadzoru inwestorskiego oraz np. projektanta sprawującego nadzór autorski wynikają z art. 44 p.b

Wbrew temu , co niektórzy myślą do dokonywania wpisów jest również upoważniony inwestor. Pomiędzy wpisami w dzienniku nie może być dłuższa przerwa niż 2 lata aby pozwolenie na budowę zachowało ważność . Czyli np; 2012 r zebranie humusu,wytyczenie budynku ( to akurat geodeta więc papier powinien być ) ,2013 ułożenie zbrojenia i zalanie ław fundamentowych,2014 wymurowanie ścian fundamentowych,2015 rozłożenie zasypki ,2016 wykonanie chudziaka,2017 wymurowanie ścian zewnętrznych,2018 zazbrojenie wieńca,2019 rozłożenie stropu i zalanie go, 2020 postawienie konstrukcji dachu ,deskowanie i obicie papą,2021 r położenie dachówki i montaż rynien,2022 wymurowanie ścian działowych. Następnie znajdujesz nowego kierbuda który przejmuje obowiązki i przeprowadza inwentaryzacje stanu zastanego na budowie.Wpisy Twojego darczyńcy w dziennik jeżeli chodzi o stan robót powinny oczywiście odzwierciedlać to co nowy kierbud zastanie.Oczywiście potem przepisujesz PnB na siebie i dalej lecisz z koksem. Edytowane przez siinski