KowalM 31.03.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Kolejny temat i od niego chyba uzasadniam wybór dekarza. 1. Firma budująca masę domów mówi:"Co 50ty klient tylko suszy drzewo. Pokrzywi i poskręca się raczej jak będzie źle leżakowane. Na więźbie nie ma jak." ... hmmm....ale firma naprawdę sporo tych domów stawia i mojemu znajomemu kilka budynków budowali i polecił. 2. Dekarz nr 2 - z 30 letnim doświadczeniem polecony jako najlepszy w okolicy. "Dobrze teraz kupić już drzewo i żeby sobie poleżakowało do lata." No i jak zwykle każdy gada co innego. Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez KowalM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.03.2023 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Jak kupujesz więźbę (klik) to masz suche. Jak chcesz użyć niecertyfikowanego drewna, to najlepiej, jakby poleżakowało w tartaku przed zaimpregnowaniem zanurzeniowym. Jak zwieziesz je wcześniej, to do mokrego dobrze impregnat nie wsiąknie a z kolei na budowie nie zaimpregnujesz tak skutecznie, jak zanurzeniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 03.04.2023 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 No to już dekarz/wykonawca raczej będzie zamawiał, więc ja nawet nie wiem. Ten pierwszy mówił, że nikt nie suszy, bo to kasa dodatkowa. Ja go chyba tak odebrałem, że oni ze świeżego drzewa robią więźbę. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.04.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Świeżocięte to mogą być kwiaty a nie drewno na więźbę. Na więźbę powinno być drewno certyfikowane i podsuszone do 18~20%. W przypadku wcześniejszego zakupienia drewna powinno być ono odpowiednio wysztaplowane i zadaszone od góry. W przypadku gdy krycie wstępne będzie wykonane folią to zamontowana więźba może się pokrzywić. Nie ma takiego zagrożenia gdy będzie sztywne poszycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 05.04.2023 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Dziękuję. Ogólnie to jak rozmawiam z ludźmi to ile ludzi tyle opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts