teknoidteknoid 02.04.2023 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2023 Witam, posiadam 21 paneli, ogólnie o mocy 1kW, niestety wykonawca dachu podłączył mi je szeregowo, co daje 220V, 100A, a prosty falownik mppt, który chciałbym zastosować do 1kW, każdy na rynku działa max do 50V. Jak połączyć te dachówki, aby wyszły dwa kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.04.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Że co? A. 1kW przy 220V to circa 4,5A, a nie 100A.B. Są proste falowniki małej mocy pracujące do 1kVDC.C. Coś mi się wydaje, że nie bardzo wiesz o czym piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teknoidteknoid 03.04.2023 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 na dachówce mam zapisane Max power: 55WMax Voltage Vmp: 11VMax Current Imp: 5 AOpen Circuit Voltage Voc: 14VOpen Circuit Current Isc: 5.5 AMax system Voltage: 600V podłączone szeregowo 21 dachówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 03.04.2023 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Aby nie przekroczyć wspomnianego napięcia 50V to trzeba połączyć po 3 szeregowo a następnie 7 takich stringów równolegle, otrzymasz wtedy ok 35-38V i 35A albo też szukać falownika na 220V po stronie DC czy też podobnych regulatorów Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Jancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teknoidteknoid 03.04.2023 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Czyli z dachu wyjdzie 6 kabli plus i minus? ..wiem amator ze mnie oglądam właśnie film Zrób to sam, youtube.com/watch?v=UzUKKhH6IJk z zastosowaniem Regulatora MPPT gdzie przy zakresie 100-150v to on startuje. Może polecicie najlepsze rozwiązanie ? najlepiej do offgrid, mam przygotowane dwa akumulatory 12V 140Ah Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez teknoidteknoid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 03.04.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 Może polecicie najlepsze rozwiązanie ? Bardzo, ale naprawdę bardzo rozważ zatrudnienie elektryka. Z prądem nie ma żartów. Zwłaszcza z prądem stałym jaki wytwarzają panele PV. To zabawa porównywalna z igraszkami sapera. Jak nie opanowałeś solidnych podstaw elektrotechniki - daj se siana z eksperymentami, to zbyt niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teknoidteknoid 03.04.2023 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) eee tam, sam robię elektrykę w domu, nie mam doświadczenia tylko z fotowoltaiką, jestem przed tynkami, stąd chciałbym znaleźć najlepsze rozwiązanie dla 1kW.Elektryk i tak zawita, przy podłączeniu rozdzielnicy. Wiele osób tutaj ma doświadczenie, majsterkowiczów, samouków i elektryków chciałbym info, pomocy, przy podłączeniu dachówek:photos.app.goo.gl/CrtVUP7LmpGCCDmS9jak i najlepszej opcji ich wykorzystania. Podejrzewam, że jest to grzałka w buforze, przy ogrzewaniu podłogowym i wodzie użytkowej na pewno sie przyda.Tylko jak je podłączyć i czym zakończyć (nawet model Regulatora MPPT) , najlepiej wspomagane akumulatorami. problem mam z Voltami, bo 21szt dachówek, małe panele, ciężko coś wykombinować dla mniejszego Voltarzu i aby to wyszło tylko dwoma kablami plus i minus do regulatora do którego jest 30metrów Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez teknoidteknoid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts