HankMoody 04.04.2023 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2023 Cześć Mam pytanie odnośnie kanałów wentylacyjnych.Myślę o tym, żeby zastosować rury elastyczne tupu sonodec od rekuperatora do pionów (wszystkie 4) a piony zrobić w ten sposób:Wywiew i nawiew całe z sonodec Czerpnia i wyrzutnia kawałek z sonodec tam, gdzie skręcają do pionów a później proste piony ze sztywnego spiro z ociepleniem. Czy jeżeli piony idą wewnątrz domu to czy wystarczy wełna 30 mm do spiro? Wyrzutnię i czerpnię mam na dachu więc piony będę miały ok 9m długości.Proszę doradźcie czy to będzie dobre rozwiązanie. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.04.2023 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Nie idź tą drogą. Sonodec możesz podpiąć co najwyżej reku na krtókim odcinku - co jest nawet wskazane przez wzgląd na akustykę. Rób wszystko na spiro, łatwiej teraz niż za chwilę wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 05.04.2023 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Alternatywą są też kanały z EPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HankMoody 05.04.2023 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Nie idź tą drogą. Sonodec możesz podpiąć co najwyżej reku na krtókim odcinku - co jest nawet wskazane przez wzgląd na akustykę. Rób wszystko na spiro, łatwiej teraz niż za chwilę wymieniać. Bardzo dziękuję. OK Nie pójdę tą drogą Ale pierwszy odcinek gdzie mam powiedzmy ok 1,5 m gdzie muszę skręcić trochę to mogę wszystkie 4 kanały zrobić z sonodeca / termoflexa i później przejść na sztywne spiro z wełną? Czy jak wszystko leci w środku w domu to może być 25 mm wełny bo w przepustach nie mam za dużo miejsca czy jednak wepchnąć na siłę 50 mm? I jeszcze jedno pytanie czy przepustnicę z cięgnem trzeba koniecznie zakładać czy można sobie odpuścić. Jeżeli tak to na którym kanale i w którym miejscu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.04.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 1.5m już bardziej akceptowalne, ale skróć ten odcinek jak najbardziej możesz, a potem normalnie łączysz ze spiro z wełną. W strefie ciepłej 25mm Izolacji wystarczy. Co do przepustnicy, to zależy jaki będzie układ - jak będzie rozdzielone między góra, a dołem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 06.04.2023 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 podepnę się, czy kanał do czerpni i wyrzutni mogę zrobić z sonodeca - całość w strefie ogrzewanej, odcinki 1m i 1,5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts