peter30 05.04.2023 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Witam serdecznie Chciałbym Was poprosić o pomoc. Potrzebuję wykonać wylewkę. Będzie to taki niewielki plac pod zadaszeniem, wielkości 2x10m. Będą na niej składowane mauzery z RSM także parę ton będzie na niej stało. Jeździł po niej niczym nie będę. I teraz pierwsze moje pytanie. Jakiej grubości proponowali byście aby taką wylewkę zrobić? Ja myślałem o 25cm ale tu kilka osób mi powiedziało że chyba oszalałem żeby taką grubą lać. Ale z drugiej stronie nie wyleję też 5cm bo mi to popęka. I druga sprawa, ponieważ zalewał będę sam. Jaki proporcje na taką wylewkę stosować? Chodzi mi o ilość żwiru oraz cementu na 1m3 takiej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.04.2023 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 12 - 15cm zazbrojone prętami 6 - 10mm. Na takiej płycie są u mnie w jej narożnikach.posadowione 4 betonowe pustaki kominowe a na niej metalowa paleta z dwoma mauserami jeden na drugim. W ten sposób zbieram deszczówkę więc 2 tony od wiosny do jesieni z przerwami na deszcz.. Z wylewaniem samemu raczej daj sobie spokój bowiem wylewając połowę początek będzie już półsuchy. Zamów sobie gotową mieszankę B20 - 25 z lokalnej betoniarni. 3 m3 a więc jakieś 4 - 5 ton wiezione taczką a następnie wyrównanie nawet w dwie osoby zajmie cały dzionek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 05.04.2023 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 Dokładnie tak miałem początkowo plan tzn zamówić w betoniarni ale obdzwoniłem kilka okolicznych i najmniejsza gruszka jaką mogą mi przywieźć to 7m3 a to zdecydowanie za dużo dla mnie . Nie mam co z resztą zrobić. Dlatego myślałem o zalewaniu samemu i właśnie dlatego chcę robić to teraz póki jest chłodno i nie będzie tak błyskawicznie ściągało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.04.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Nie pisałem o gruszce tylko o małej wywrotce i półsuchej mieszance.Mała betoniarnia robiąca betonowe bloczki lub inny lokalny wykonawca np, stropów Teriva itp. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter30 05.04.2023 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2023 A czy do zrobienia wylewki z betonu suchego, nie jest potrzebny wibrator? Bo zastanawiam się jak to ubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.04.2023 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2023 Półsuchy z betoniarni dostarczony wywrotką to coś zupełnie innego aniżeli suchy np. z miksokreta.Jest trochę gęstsza ale nadal lejąca , dająca się ładować łopatą ( szuflą ) a przechylając taczkę normalnie się zsuwa.Jeśli będzie wylewana w dole lub szalunku bez innych elementów w postaci gruzu, cegieł i kamieni zwiększajacych obiętość to obejdzie się bez konieczności zagęszczania.Po wstępnym wyrównaniu można zrosić lekko wodą dla uzyskania poślizgu i wypolerować deską na długim kiju wyciągając betonowe mleczko.W ten sposób powierzchnia będzie płaska jak lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts