Maniek82r 07.04.2023 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam, Robie rozbudowe domu celem doklejenia garażu. Mpzp nie zezwala na dachy płaskie a minimalny kąt nachylenia to 8 stopni. Co sadzicie o takim rozwiazaniu jak na zdjeciach z wizualizacji koncepcyjnej? Garaz bedzie nieogrzewany, planuje ocieplenie 5-10cm scian, moze strop (wlasnie-od srodka czy od zewnatrz?). Posadowiony na plycie fundamentowej 20cm betonu, zbrojona bez ocieplenia. Podoba mi sie wizualnie ten projekt, bo attyka sprawia, ze dach wydaje sie plaski. Ale jestem realista i praktykiem. Dla mnie najwazniejszy spokojny sen a wiem, ze woda i zalegajacy snieg to problem. Jak rozwiazac odprowadzenie wody? Jak walczyc z zalegajacym sniegiem? Jak poradzic sobie z topniejacym sniegiem i ponownie zamarzajacym, co skutecznie w koncu zablokuje odplyw? Czy woda pedzaca z dachu 8st nie bedzie rozchlapywac sie na koncu o tą attyke? Wymiary 8m na 4.5m. Z gory dziekuje za fachowe doradztwo i pomoc. Edytowane 9 Kwietnia 2023 przez Maniek82r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek.T 07.04.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 Można zrobić tak: - więźba drewniana (strop)- płyta OSB- papa samoprzylepna lub mocowana mechanicznie - papa nawierzchniowaOdprowadzenie (rzygacz) zrobić w ścianie w najniższym punkcie zbioru wody.A to że woda zamarza i rozmarza to niestety wszystkie spusty są na to narażone, najważniejsze żeby czyścić je z liści , igieł i nie powinno się nic stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 07.04.2023 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzieki za opinie. Jesli chodzi o konstrukcje to planuje strop betonowy juz pod katem 8st docelowo. A pokrycie to myslalem o papie lub Epdm. Ale najbardziej nie wiem jak powinno sie w moim przypadku odprowadzic wode i snieg. Poczytalem troche i kompletnie nie mam pomyslu. Tu madra literatura: http://dachy.info.pl/technika/stropodachy-plaskie-z-odwodnieniem-wewnetrznym-cz-2 Odradzaja wszystkie pomysly jakie mialem. Zwlaszcza jesli pomieszczenie pod spodem jest nieogrzewane. Myslalem o jakiej fosie zbiorczej i żygaczach ale tam twierdza, ze kategoryczny fundamentalny blad. http://www.dachyplaskie.info.pl/technika-i-technologie/odwodnienia-zewnetrzne-dachow-o-pokryciu-bitumicznym-/ Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Maniek82r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek.T 07.04.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 To można zrobić tak:- strop- szlichta spadkowa na dole stropu do środka lub styropian spadkowyI analogicznie dwie warstwy papy.Wtedy masz docieplony dach z góry,tak samo murki i pod attykę możesz wrzucić izolacje i masz ciągłość izolacji. Rzygacz to chyba najpopularniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 09.04.2023 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 A ktos cos wiecej merytorycznego na temat jak rozwiazac odwodnienie z takiego dachu? Zeby nie bylo zmarzliny i zalegajacego sniegu/wody. Moze przepust pionowy i wewnatrz rynna pod sufitem (temp pow.zera). Ale zawsze przepust to przepust i zwieksza sie ryzyko przecieku.Boje sie, że żygacze zaraz zalepia sie sniegiem i zmarzlina. Czy lepiej zrezygnowac z attyki i wysunac klasycznie polac z okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 A będziesz ten garaż oglądać z boku? Zrób attykę od frontu i od ogrodu, żeby zrobić złudzenie płaskiego dachu a z boku po prostu zwykłą rynnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 11.04.2023 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Elfir masz na myali takie rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Elfir masz na myali takie rozwiazanie? Tak. Chciałam robić dach w moim domu jak ty swój garaż. Ale potem pragmatyzm wygrał. I zrobiłam sobie rynnę, bez kombinowania z przepustami attykowymi, z kablami grzejnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 21.04.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Zeby nie bylo zmarzliny i zalegajacego sniegu/wody. Moze przepust pionowy i wewnatrz rynna pod sufitem (temp pow.zera). Ale zawsze przepust to przepust i zwieksza sie ryzyko przecieku. Boje sie, że żygacze zaraz zalepia sie sniegiem i zmarzlina. Na takim dachu zawsze będzie występować zaleganie śniegu/lodu. Dlatego takie dachy od początku oblicza się i projektuje na odpowiednio większe obciążenia. Dach powinien być wyposażony w przepust awaryjny na wypadek zatkania głównego odwodnienia. Najlepsze rozwiązanie podaje Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts