Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach jednospadowy 8 stopni z attyką dookoła

Maniek82r

Recommended Posts

Witam,

Robie rozbudowe domu celem doklejenia garażu.

Mpzp nie zezwala na dachy płaskie a minimalny kąt nachylenia to 8 stopni.

Co sadzicie o takim rozwiazaniu jak na zdjeciach z wizualizacji koncepcyjnej?

Garaz bedzie nieogrzewany, planuje ocieplenie 5-10cm scian, moze strop (wlasnie-od srodka czy od zewnatrz?). Posadowiony na plycie fundamentowej 20cm betonu, zbrojona bez ocieplenia.

Podoba mi sie wizualnie ten projekt, bo attyka sprawia, ze dach wydaje sie plaski.

Ale jestem realista i praktykiem. Dla mnie najwazniejszy spokojny sen a wiem, ze woda i zalegajacy snieg to problem.

Jak rozwiazac odprowadzenie wody?

Jak walczyc z zalegajacym sniegiem?

Jak poradzic sobie z topniejacym sniegiem i ponownie zamarzajacym, co skutecznie w koncu zablokuje odplyw?

Czy woda pedzaca z dachu 8st nie bedzie rozchlapywac sie na koncu o tą attyke?

Wymiary 8m na 4.5m.

Z gory dziekuje za fachowe doradztwo i pomoc.

fcd2a0e58471b5acmed.jpg

19662845fd4c73e2med.jpg

Edytowane przez Maniek82r

Można zrobić tak:

- więźba drewniana (strop)

- płyta OSB

- papa samoprzylepna lub mocowana mechanicznie

- papa nawierzchniowa

Odprowadzenie (rzygacz) zrobić w ścianie w najniższym punkcie zbioru wody.

A to że woda zamarza i rozmarza to niestety wszystkie spusty są na to narażone, najważniejsze żeby czyścić je z liści , igieł i nie powinno się nic stać.

Dzieki za opinie.

Jesli chodzi o konstrukcje to planuje strop betonowy juz pod katem 8st docelowo.

A pokrycie to myslalem o papie lub Epdm.

Ale najbardziej nie wiem jak powinno sie w moim przypadku odprowadzic wode i snieg.

Poczytalem troche i kompletnie nie mam pomyslu.

Tu madra literatura:

http://dachy.info.pl/technika/stropodachy-plaskie-z-odwodnieniem-wewnetrznym-cz-2

Odradzaja wszystkie pomysly jakie mialem. Zwlaszcza jesli pomieszczenie pod spodem jest nieogrzewane. Myslalem o jakiej fosie zbiorczej i żygaczach ale tam twierdza, ze kategoryczny fundamentalny blad.

Screenshot_2023-04-07-20-17-46-555_com.android.chrome.jpg

http://www.dachyplaskie.info.pl/technika-i-technologie/odwodnienia-zewnetrzne-dachow-o-pokryciu-bitumicznym-/

Edytowane przez Maniek82r

A ktos cos wiecej merytorycznego na temat jak rozwiazac odwodnienie z takiego dachu?

Zeby nie bylo zmarzliny i zalegajacego sniegu/wody. Moze przepust pionowy i wewnatrz rynna pod sufitem (temp pow.zera). Ale zawsze przepust to przepust i zwieksza sie ryzyko przecieku.

Boje sie, że żygacze zaraz zalepia sie sniegiem i zmarzlina.

Czy lepiej zrezygnowac z attyki i wysunac klasycznie polac z okapem?

• 2 weeks później...

Zeby nie bylo zmarzliny i zalegajacego sniegu/wody. Moze przepust pionowy i wewnatrz rynna pod sufitem (temp pow.zera). Ale zawsze przepust to przepust i zwieksza sie ryzyko przecieku.

Boje sie, że żygacze zaraz zalepia sie sniegiem i zmarzlina.

Na takim dachu zawsze będzie występować zaleganie śniegu/lodu. Dlatego takie dachy od początku oblicza się i projektuje na odpowiednio większe obciążenia.

Dach powinien być wyposażony w przepust awaryjny na wypadek zatkania głównego odwodnienia.

Najlepsze rozwiązanie podaje Elfir.