demiane 08.04.2023 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Witam Dopiero teraz zorientowałem się jak został zaprojektowany podciąg jaki mam w kuchni. Strop mam monolityczny 18 cm a ściany z silki 24 A w kuchni będzie ze stropu wystawał podciąg na 30 cm. Koszmar! Czy można go jakoś schować? Albo zrezygnować? Dodam że odległość na jaką jest zaprojektowany (592cm) zmniejszyła się na skutek przedłużenia ściany nośnej do 438 cm. Jest więc moze jakaś szansa? Tak wiem - na pewno porozmawiam z projektantem - obawiam się jednak ze mogę się odbić od ściany Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź bo mury już idą do góry i trzeba za chwilę zadecydować co robić dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 08.04.2023 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Zamieszczam większe rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.04.2023 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Co zrobić to raczej pytaj projektanta.To w jego gestii są zmiany tym bardziej jeśli chodzi o odchudzenie ważnych elementów konstrukcyjnych budynku.. Jeśli z jakiś względów się czegoś obawia to niech poda powodyJeśli strop 18 cm na długości 6 mb potrzebuje podciągu prawie dwa razy grubszego, ba trzecia część w stropie to wiadomo że ktoś tu przesadza, lub dzieje się tak z jakiegoś powodu np. ( ściana na poddaszu ). W sumie jest to przejście z kuchni do salonu więc małe oddzielenie obu pomieszczeń może nawet lepiej wyglądać niż otwarta przestrzeń.Projektant wsparł na tym podciągu dodatkowo żebro rozdzielcze stropu.Czy na poddaszu są jakieś pomieszczenia, bo jego rzut wyjaśnił by więcej. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.04.2023 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Podciąg b x h = 24 x 50 cm L=6,16 m jest solidny, wysoki i ma zbrojenie 9#16. Chyba stoi na nim ściana i dach.Generalnie to w większości przypadków można zaprojektować podciąg ukryty w grubości płyty stropowej. Haki strzemion fi 8 są za krótkie, mają tylko 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 08.04.2023 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Co zrobić to raczej pytaj projektanta. To w jego gestii są zmiany tym bardziej jeśli chodzi o odchudzenie ważnych elementów konstrukcyjnych budynku.. Jeśli z jakiś względów się czegoś obawia to niech poda powody Jeśli strop 18 cm na długości 6 mb potrzebuje podciągu prawie dwa razy grubszego, ba trzecia część w stropie to wiadomo że ktoś tu przesadza, lub dzieje się tak z jakiegoś powodu np. ( ściana na poddaszu ). W sumie jest to przejście z kuchni do salonu więc małe oddzielenie obu pomieszczeń może nawet lepiej wyglądać niż otwarta przestrzeń. Projektant wsparł na tym podciągu dodatkowo żebro rozdzielcze stropu. Czy na poddaszu są jakieś pomieszczenia, bo jego rzut wyjaśnił by więcej. Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem oczywiście dodać: Strych nieużytkowy. Nie ma żadnych pomieszczeń, aczkolwiek w przyszłości być ktoś (dzieci) wpadną na pomysł zagospodarowania pod mieszkanie - nie przejmował bym się jednak tym. Piszesz "ktoś tu przesadza" - masz na myśli projektanta? Jak pisałem - zapytam go, jednak zaufania do jego pracy (zrobil masę błędów) niestety nie mam. Gdybym wczesniej wiedział - nie zapłaciłbym ani złamanego grosza za ten projekt, z którym w większości teraz walczę by mieć przyjemność z przyszłego mieszkania w tym domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 08.04.2023 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Podciąg b x h = 24 x 50 cm L=6,16 m jest solidny, wysoki i ma zbrojenie 9#16. Chyba stoi na nim ściana i dach. Generalnie to w większości przypadków można zaprojektować podciąg ukryty w grubości płyty stropowej. Haki strzemion fi 8 są za krótkie, mają tylko 5cm. Dzięki za odpowiedź O którym podciągu mówisz (6,16m) ? Czy mógłbyś podpowiedzieć jak wyglądałby taki podciąg w płycie stropowej? Ile powinny mieć haki strzemion? Pozdrawiam serdecznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 08.04.2023 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Masz 18 cm stropu + warstwa ocieplenia . Podciąg możesz wykonać jako nadciąg. Może wystawać ponad strop na grubość ocieplenia. Co nie postanowisz musi Ci to przeliczyć konstruktor. Teoretycznie bez przeliczenia mógłbyś robić po akceptacji kierownika budowy gdyby ten podciąg wykonany jako nadciąga zachował projektową wysokość ale u Ciebie ma h 50 czyli się raczej nie schowa* ( no chyba że Ci to nie będzie przeszkadzać) *albo schowa - zależy ile ocieplenia planujesz Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez PLC_00 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.04.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Zwrócił bym uwagę na zbrojenie tej belki.Dolny poziom Nr.1 ma 5 prętów fi 16mm mieszczących się na 184 mm co daje 25 - 26mm prześwitu pomiędzy prętami.Niby tragedii nie ma ale podczas zalewania trzeba to będzie dobrze zawibrować. Jeśli mowa o nadciągu to równie dobrze można tą belkę umieścić w połowie czyli 16cm pod stropem i 16 cm nad stropem.Dając ocieplenie na podłodze 16cm - 18cm będzie to wyglądało dobrze zarówno od spodu w przejściu z kuchni do salonu jak i na przyszłym poddaszu.Dlatego też dyskutując z autorem projektu poszedł bym raczej w tą stronę unikając jakichkolwiek kłótni.. Z więźby praktycznie oprócz jednego wszystkie słupy stoją na ścianach nośnych.Mam u siebie Terivę o rozpiętości 6,5m i słupy więźby na niej stojące. Oprócz żeber rozdzielczych w miejscu ścian działowych żadnego podciągu nikt mi tam nie umieszczał.Rozumiem poczucie odpowiedzialności niektórych projektantów ale to co tu widzę to lekka przesada, tym bardziej że niektórzy z nich mając coś podobnego robią po prostu " KOPIUJ - WKLEJ" nie analizując żadnych różnic. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.04.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 Jeżeli podciąg 24x50 zaprojektowano jako przekrój teowy to nie masz racji z podniesieniem podciągu do góry. Wtedy przestaje być przekrojem teowym.Może jednak nie został zaprojektowany jako teowy i dlatego jest taki wysoki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.04.2023 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Dzięki za odpowiedź O którym podciągu mówisz (6,16m) ? Czy mógłbyś podpowiedzieć jak wyglądałby taki podciąg w płycie stropowej? Ile powinny mieć haki strzemion? Pozdrawiam serdecznie Mówię o podciągu przed korektą długości. Wg rozstawu strzemion ma rozpiętość Lo = 0,5x24 + 160 + 256 + 176 + 0,5x 24 = 616cm. Dla fi 8mm haki ok. 8-10cm. Strzemiona fi 8 mm- stal gładka czy żebrowana ? Zbrojenie główne fi 166mm - stal gładka czy żebrowana ? Jaka klasa betonu ? Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.04.2023 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Jeżeli podciąg 24x50 zaprojektowano jako przekrój teowy to nie masz racji z podniesieniem podciągu do góry. Wtedy przestaje być przekrojem teowym. Może jednak nie został zaprojektowany jako teowy i dlatego jest taki wysoki.. W przekroju poprzecznym podciągu nie widać zbrojenia stropu. Wiadomo ze podwyższenie podciągu lub nadciąg zmieni rozkład jego zbrojenia. To są pomysły dla inwestora do przedyskutowania z projektantem. Podjęcie dyskusji i wytykanie projektantowi błędów w postaci haków itp. raczej nie sprawi że dokona on jakiejkolwiek korekty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 09.04.2023 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Zwrócił bym uwagę na zbrojenie tej belki. Dolny poziom Nr.1 ma 5 prętów fi 16mm mieszczących się na 184 mm co daje 25 - 26mm prześwitu pomiędzy prętami. Niby tragedii nie ma ale podczas zalewania trzeba to będzie dobrze zawibrować. Jeśli mowa o nadciągu to równie dobrze można tą belkę umieścić w połowie czyli 16cm pod stropem i 16 cm nad stropem. Dając ocieplenie na podłodze 16cm - 18cm będzie to wyglądało dobrze zarówno od spodu w przejściu z kuchni do salonu jak i na przyszłym poddaszu. Dlatego też dyskutując z autorem projektu poszedł bym raczej w tą stronę unikając jakichkolwiek kłótni.. Z więźby praktycznie oprócz jednego wszystkie słupy stoją na ścianach nośnych. Mam u siebie Terivę o rozpiętości 6,5m i słupy więźby na niej stojące. Oprócz żeber rozdzielczych w miejscu ścian działowych żadnego podciągu nikt mi tam nie umieszczał. Rozumiem poczucie odpowiedzialności niektórych projektantów ale to co tu widzę to lekka przesada, tym bardziej że niektórzy z nich mając coś podobnego robią po prostu " KOPIUJ - WKLEJ" nie analizując żadnych różnic. Ok. Zwrócę uwagę na zawibrowanie. Dzięki za zwrócenie na to uwagi Oczywiście nie mam ochoty ani zamiaru się z kimkolwiek kłócić. Na pewno kłótniami nic mądrego się nie osiągnie. Do konstruktywnej rozmowy potrzebuję jednak wiedzy i rozwiązań które mogę zasugerować (a jak wiadomo - jako inwestor jak wielu uczę się budowlanki w trakcie budowy. I przyznaje że w wielu tematach jestem zielony) Tak - obawiam się właśnie że projektant będzie bał się odpowiedzialności. Wiele osób (w innych kwestiach) zwróciło mi uwage ze jest w projekcie sporo przewymiarowania i inaczej mogłoby to wyglądać. Niestety już za późno. Projekt kupiłem - kase wydałem, a teraz usiłuję doprowadzić do jakiegoś sensownego połączenia wszystkiego razem. Dzięki za wszelkie uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 09.04.2023 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Mówię o podciągu przed korektą długości. Wg rozstawu strzemion ma rozpiętość Lo = 0,5x24 + 160 + 256 + 176 + 0,5x 24 = 616cm. Dla fi 8mm haki ok. 8-10cm. Strzemiona fi 8 mm- stal gładka czy żebrowana ? Zbrojenie główne fi 166mm - stal gładka czy żebrowana ? Jaka klasa betonu ? Beton C20/25. Stal A-III R400W A-1 - St 3X Tylko tyle pisze w projekcie Z ekipą która będzie mi robiła strop oraz z Kiero - jeszcze nie rozmawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 09.04.2023 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 W przekroju poprzecznym podciągu nie widać zbrojenia stropu. Wiadomo ze podwyższenie podciągu lub nadciąg zmieni rozkład jego zbrojenia. To są pomysły dla inwestora do przedyskutowania z projektantem. Podjęcie dyskusji i wytykanie projektantowi błędów w postaci haków itp. raczej nie sprawi że dokona on jakiejkolwiek korekty. Tak masz rację. Może byc trudno pogodzić zbrojenie podciągu z stropem Na pewno nie będę wytykał projektantowi lecz konsultował się jak to zmienić i pogodzić. Zobaczymy co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 09.04.2023 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Od któregoś z forumowiczów dostałem emaila z cenną uwagą na temat (powiedzmy ogólnie) wiedzy inżynierskiejNiestety nie wiem jak odnaleźć tę informację i od kogo ją otrzymałem - jakoś zniknęła a przeglądanie mapy tego forum nic nie dałoDziękuję jednak za te informacje i z pewnością wezmę je pod uwagęPozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.04.2023 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 Beton C20/25. Stal A-III R400W A-1 - St 3X Tylko tyle pisze w projekcie Z ekipą która będzie mi robiła strop oraz z Kiero - jeszcze nie rozmawiałem. Przy zmianie rozpiętości w świetle podpór z 592cm na 438cm możesz zmniejszyć całkowitą wysokość podciągu z 50cm na 35cm i zbrojenie 8#16. Chyba bym przemyślał zmianę stropu z monolitycznego na gęstożebrowy a w miejscu słupka więźby dachu dałbym dodatkowy podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.04.2023 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 Dzięki temu podciągowi, masz strop jednokierunkowo zbrojony. Jakbyś go nie miał powstałby strop o rozpiętości 9 m, a największe obciążenie byłoby na ścianie po prawej stronie obecnego podciągu, byłby tam słup żelbetowy z siatką na przebicie z fi 16, co wymusiłoby strop grubości 22 cm ( może 20 przy większej ilości stali) . Iliść stali bez tego podciągu byś miał dwa razy większą niż teraz. Tutaj musisz ty zdecydować co chcesz i konstruktor to zrobi. Tylko tak jak piszę, większa grubość i więcej stali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 Można wykonać strop gęstożebrowy z podciągiem lub monolityczny jednokierunkowo zbrojony z ukrytym podciiągiem lub z wystającym w dół podciągiem.Po zmianie rozpiętości podciągu należy całość przeliczyć od nowa.Strop monolityczny d=18cm to większy nakład pracy na szalowanie i zbrojenie niż w przypadku stropu gęstożebrowego z dodatkowym podciągiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demiane 11.04.2023 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Dziękuję wszystkim za cenne rady - przydały się podczas rozmowy z projektantem i konstruktorem. Udało mi się że szybko projektowali i teraz będę miał nadciąg zamiast podciąguPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts