Alessandro 11.04.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) . Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Alessandro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.04.2023 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Od roku 2026 około 70% pomp ciepła znajdą się na śmietniku I tak od 2026 roku, czyli za niecałe 3 lata każdy właściciel pompy ciepła ochładzanej takimi gazami, będzie prawdopodobnie musiał ją wymienić. Wprawdzie producenci urządzeń walczą o przedłużenie tego terminu, ale powodzenie nie jest w żaden sposób pewne. Przymusowa wymiana ogrzewania – Kotły na gaz i na olej opałowy staną się nielegalne. W Niemczech, zgodnie z planem Federalnego Ministerstwa Gospodarki, już od stycznia 2024 roku zacznie obowiązywać zakaz instalowania nowych kotłów na gaz lub olej opałowy Ha, ha, już lece po te grzejniki. Mam podłogówkę, ale będę grzejnikami grzał :rotfl: Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 15.04.2023 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2023 Grzejniki z wkładem koalitowym są tańsze o połowę od pomp ciepłych... z 30 letnią gwarancją, i nie wymaga serwisu... To są grzejniki akumulacyjne o sprawności 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2023 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2023 To test na znajomość pierwszej zasady termodynamiki (aka zasada zachowania energii).A płacenie ze grzejnik tyle, co za klimę to test na inteligencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 19.04.2023 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 To test na znajomość pierwszej zasady termodynamiki (aka zasada zachowania energii). A płacenie ze grzejnik tyle, co za klimę to test na inteligencję. No, głupich nie sieją, sami się rodzą Ale chyba ludzie mądrzeją, bo Alessandro dość nachalnie promuje te grzejniki, więc chyba sprzedaż nie idzie najlepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2023 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Jest oszczędniejszy o okolo 40% od grzejnika... niby na podczerwień. Wewnątrz zobaczyłem prety grzejne... jakie tam na podczerwień. Oszustwo! Szybko grzeje i szybko stygnie, Czyli szybciej przechodzi do: W tej fazie zmniejsza sie zapotrzebowanie na energię elektryczną do minimum Sprawność ta sama to oszczędności w kWh być nie może. Za to wydanie tej samej kasy na klimy skutkowałoby ze 3x mniejszą ilością kWh wyciągniętych z gniazdka. Mogłaby być w przeniesieniu kosztów do taniej strefy - ale to trzeba tony akumulacji, a nie kilogramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 20.04.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Piece akumulacyjne raczej nie waza tony (chociaż są ciężkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2023 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Piece akumulacyjne raczej nie waza tony (chociaż są ciężkie). Piece elektryczne przenoszące całe zużycie do taniej strefy nie ważą ton? Masz taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 20.04.2023 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Miałem kiedyś taki jeszcze z azbestem. Nie ważył tony bo nie trzeba było dźwigu żeby go wytargać z domu. Z nowoczesnych to np. taki kolos o pojemności 48kWh wazy 330kg. 16kWh ma 127kg. Dla porównania to największe koalitowe cudo ma 25kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2023 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Miałem kiedyś taki jeszcze z azbestem. Nie ważył tony bo nie trzeba było dźwigu żeby go wytargać z domu. Z nowoczesnych to np. taki kolos o pojemności 48kWh wazy 330kg. 48kWh... Robi wrażenie. Reklama dźwignią handlu. Niech to będzie miało nawet 1000 J/(kg*K), czyli przy 330kg 0,091kWh/K to żeby zmagazynować 48kWh musiałoby zostać to cudo ogrzane o 527,5*C. Jak widać marketingowcy biorą klientów za idiotów. I udowadniasz, że mają rację. Moja wylewka co ma 17,5t ma raptem 4,08kWh/K. To musiałaby być podgrzana o 12* ponad potrzebę, żeby zmagazynować 48kWh. Tylko wtedy w domu miałbym saunę. Podobnie zresztą z takim grzejnikiem - nie można za dużo w nim zmagazynować nawet, jak zniesie taką temperaturę bo przegrzeje pomieszczenie w którym stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.04.2023 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Ja dyskutuje z twoja teza ze piece akumulacyjne waza kilka ton - i dałem ci 2 przykłady (jeden swój i jeden losowy z netu). Lepiej pochwal się tymi swoimi kilkutonowymi. A może to podawane wagi są marketingiem - piec wazy naprawdę 4 tony a oni piszą ze 1/3 i liczą ze idioci to łykną? Czy tak będziesz bronił swojej tezy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2023 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 A może to podawane wagi są marketingiem - piec wazy naprawdę 4 tony a oni piszą ze 1/3 i liczą ze idioci to łykną? Zacznijmy od tego, że czepiasz się czegoś, czego nie napisałem. Oczywiście, że są kominki akumulacyjne po kilkadziesiąt kilogramów. Ale ja nie pisałem o etykietkach marketingowych, tylko: Mogłaby być w przeniesieniu kosztów do taniej strefy - ale to trzeba tony akumulacji, a nie kilogramy. I nie, kilkadziesiąt czy nawet kilkaset kilogramów masy akumulacyjnej nie pozwoli przenieść całości ogrzewania do taniej strefy (a jakąś część to przeniesie każdy gram, ale nie o tym pisałem). I piszę o tym często. Mam też pomiary w sygnaturce (o bezwładności podłogówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 21.04.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Napisałeś też: Piece elektryczne przenoszące całe zużycie do taniej strefy nie ważą ton? Masz taki? Piece akumulacyjne są na rynku od kilkudziesięciu lat (wcześniej niż ktoś w PL słyszał o podłogówce) i przenoszą cale ogrzewanie do taniej strefy (tzn. nikt nie grzeje czymś takim w drogiej bo by zbankrutował). W starszych modelach nie podawano pojemności cieplnej tylko czas stygnięcia w godzinach (np. 13h). Jednocześnie nie ważą kilku ton ani wtedy ani teraz. To są fakty których nie zmienią żadne wyliczenia. Musiałbyś albo znaleźć kilkutonowy piec albo kogoś kto hajcuje 24/7 (bo np. portfel mu zbytnio ciąży) Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 21.04.2023 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2023 Problem w tym, że praktycznie nie ma już taniej strefy. To znaczy jest, ale już się nie opłaca. Bardziej opłaca się grzać klimą w inwerterze 24/7 niż akumulować cipło w "nie taniej" strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts