Piekarnik 12.04.2023 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Witam, planuję wykonać płytę fundamentową do budynku gospodarczego, parterowego, w konstrukcji szkieletowej, więc lekkiego. Budynek ma być ocieplony pewnie użyję 15cm wełny. Jednak jednak tu chodzi mi o jak najniższą cenę wykonania takiej płyty i jak najbardziej własnymi siłami.Pomyślałem żeby zrobić to tak: wylewka 20 cm zbrojona siatką kompozytową 6mm 20x20 z góry i z dołu.styropian fundamentowy a EPS 100 20cm - oraz wokół płyty.foliazagęszczony piasek 30cm Oczywiście instalacje puszę w płycie. Pytanie czy taka konstrukcja wystarczy, czy coś trzeba jeszcze dodać? Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez Piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.04.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Wylewka wystarczy 15cm z umieszczonymi kotwami do pali szkietetu. Na płytę papa termozgrzewalna i pale poziome. Na podłogę styropian i posadzka z zaprawy cementowej lub legary i płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 12.04.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 PiekarnikNie masz projektanta konstrukcji ? on powinien projektować konstrukcję budynku w tym fundament.W stosunku do kosztów realizacji budynku ta praca projektanta ( z możliwą optymalizacją konstrukcji płyty ) kosztuje mało w stosunku do szkód które mogłyby wyniknąć z rozwiązań projektowych opartych na stwierdzeniu : no tak mi się widzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.04.2023 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2023 Piekarnik Nie masz projektanta konstrukcji ? on powinien projektować konstrukcję budynku w tym fundament. ...... Jak by każdy działkowiec miał zatrudniać projektanta do altanki to by im się całkiem w głowach poprzewracało. Projekty domów traktują po macoszemu robiąc Ctrl + C i Ctrl + V to jeszcze im mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piekarnik 13.04.2023 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2023 Wylewka wystarczy 15cm z umieszczonymi kotwami do pali szkietetu. Na płytę papa termozgrzewalna i pale poziome. Na podłogę styropian i posadzka z zaprawy cementowej lub legary i płyty OSB. Wybieram opcję z płytą, żeby później nie bawić się w posadzki i żeby to zrobić jak najprościej, żeby za jakiś czas postawić na tym budynek gospodarczy. Piekarnik Nie masz projektanta konstrukcji ? on powinien projektować konstrukcję budynku w tym fundament. W stosunku do kosztów realizacji budynku ta praca projektanta ( z możliwą optymalizacją konstrukcji płyty ) kosztuje mało w stosunku do szkód które mogłyby wyniknąć z rozwiązań projektowych opartych na stwierdzeniu : no tak mi się widzi ... Nie, za konsultacje pewnie zapłaciłbym z 1000 zł, a tu wychodzi: 8,5m3 styropianu czyli około 2,5k zbrojenie 900zl 6m3 betonu 2100 folia, rury, piasek, pianki, pierdoły 500 Czyli całość wychodzi mi przy tej konstrukcji około 6 tysięcy i trochę pracy - którą chcę jak najbardziej ograniczyć Pytam tylko czy to dobry pomysł na płytę, czy coś jeszcze dodać - czy o niczym nie zapomniałem. 20cm tak zazbrojonej wydaje się mieć duży zapas - podejrzewam, że optymalizacje byłyby droższe niż bym mógł na nich zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulkha2 19.06.2024 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca (edytowane) Jest mało prawdopodobne, że będę miał luksus ciężkiego sprzętu, ponieważ koszt takich rzeczy w Manitobie w Kanadzie jest około 3 do 4 razy większy niż średnia w USA i nie mam zamiaru wydawać tych pieniędzy mobdro . Edytowane 21 Czerwca przez tulkha2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts