Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania płyta fundamentowa dla drewnianego budynku gospodarczego 30m

Piekarnik

Recommended Posts

Witam, planuję wykonać płytę fundamentową do budynku gospodarczego, parterowego, w konstrukcji szkieletowej, więc lekkiego. Budynek ma być ocieplony pewnie użyję 15cm wełny.

Jednak jednak tu chodzi mi o jak najniższą cenę wykonania takiej płyty i jak najbardziej własnymi siłami.

Pomyślałem żeby zrobić to tak:

wylewka 20 cm zbrojona siatką kompozytową 6mm 20x20 z góry i z dołu.

styropian fundamentowy a EPS 100 20cm - oraz wokół płyty.

folia

zagęszczony piasek 30cm

Oczywiście instalacje puszę w płycie.

Pytanie czy taka konstrukcja wystarczy, czy coś trzeba jeszcze dodać?

Edytowane przez Piekarnik

Piekarnik

Nie masz projektanta konstrukcji ? on powinien projektować konstrukcję budynku w tym fundament.

W stosunku do kosztów realizacji budynku ta praca projektanta ( z możliwą optymalizacją konstrukcji płyty ) kosztuje mało w stosunku do szkód które mogłyby wyniknąć z rozwiązań projektowych opartych na stwierdzeniu : no tak mi się widzi ...

Piekarnik

Nie masz projektanta konstrukcji ? on powinien projektować konstrukcję budynku w tym fundament.

......

Jak by każdy działkowiec miał zatrudniać projektanta do altanki to by im się całkiem w głowach poprzewracało.

Projekty domów traktują po macoszemu robiąc Ctrl + C i Ctrl + V to jeszcze im mało.

Wylewka wystarczy 15cm z umieszczonymi kotwami do pali szkietetu. Na płytę papa termozgrzewalna i pale poziome. Na podłogę styropian i posadzka z zaprawy cementowej lub legary i płyty OSB.

Wybieram opcję z płytą, żeby później nie bawić się w posadzki i żeby to zrobić jak najprościej, żeby za jakiś czas postawić na tym budynek gospodarczy.

Piekarnik

W stosunku do kosztów realizacji budynku ta praca projektanta ( z możliwą optymalizacją konstrukcji płyty ) kosztuje mało w stosunku do szkód które mogłyby wyniknąć z rozwiązań projektowych opartych na stwierdzeniu : no tak mi się widzi ...

Nie, za konsultacje pewnie zapłaciłbym z 1000 zł, a tu wychodzi:

8,5m3 styropianu czyli około 2,5k

zbrojenie 900zl

6m3 betonu 2100

folia, rury, piasek, pianki, pierdoły 500

Czyli całość wychodzi mi przy tej konstrukcji około 6 tysięcy i trochę pracy - którą chcę jak najbardziej ograniczyć

Pytam tylko czy to dobry pomysł na płytę, czy coś jeszcze dodać - czy o niczym nie zapomniałem. 20cm tak zazbrojonej wydaje się mieć duży zapas - podejrzewam, że optymalizacje byłyby droższe niż bym mógł na nich zaoszczędzić

• 1 year później...