Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbieranie się wody opadowej

bonitko

Recommended Posts

Dzień dobry.

Otóż mam taki problem przy wspólnej posesji jest parking z tłucznia długości około 3-4 metrów, zaraz za parkingiem jest droga asfaltowa. Podczas opadów deszczu zbiera się kałuża na połowę szerokości asfaltu. Razem z sąsiadami chcielibyśmy by podczas opadów ta kałuża nie powstawała. Zamówiliśmy firmę która zajmuje się kanalizą i zrobili nam drenaż, niestety system ten jest nieefektywny gdyż często się zamula. Gdy poprosiłem by panowie wstawili studzienke z kratką okazało się że się nie da bo rura jest za płytko osadzona (taki płytki był rów melioraycjny) i nie będzie jak odprowadzać wody. Chcę też wspomnieć że rów był kopany samodzielnie w ramach inicjatywy sąsiedzkiej. Pomyślałem sobie że w takim wypadku może odpływ liniowy podłączony do rury dałby tu radę. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi w terenie asfalt - tłuczeń?

Edytowane przez bonitko

Odpływ liniowy to tylko pochłaniacz ale skoro rura jest za płytko wkopana to podłączenie odpływu do nieefektywnie odprowadzajacej wodę rury nic tu nie poradzi.

Owszem jego pojemność sprawi że przyjmie on część wody z kałuży i będzie magazynował do czasu aż rura poradzi sobie z rozsączaniem

Należało by dokopać się w rowie do warstwy piasku żwiru itp który będzie wchłaniał wodę z drogi.

Najlepiej wrzuć zdjęcie jak to mniej więcej wygląda bo z opisu wywnioskować cokolwiek jest dość trudno.

Edytowane przez Mareks77

ja myślałem o odpływie liniowym z doprowadzaną rurą fi 110 czy to od spodu czy na końcu odpływu a nastepnie połączyć to z naszą zakopaną rurą.

nieefektywny jest drenaż, natomiast sama rura przenosi wodę opadową bez zarzutu, kwestia która mnie najbardziej nurtuje czy takie rozwiązanie się sprawdzi, czy ktoś ma doświadczenie z tego typu rozwiązaniami. załączam rysunek poglądowy bo z zdjęcia za dużo się nie wywnioskuje

1681662394708.jpg

linia przerywana to rura którą wkopaliśmy, za naszym wjazdem i sąsiada kanał jest otwarty

A rura przenosi wodę gdzie....... nie do drenażu?

Jeśli umieścisz odpływ liniowy przy krawędzi jezdni to OK....kałuża tam się znajdzie a następnie popłynie rurą.....jeśli dalej nic jej nie pzryjmie to nadal mamy problem.

Rura wkopana jest w rów OK..... ale czy on jest pełen wody że tworzy się ta kałuża ?

Droga, jezdnia powinna mieć spadek na boki więc kałuża się tworzy.

Co ogranicza kałużę że ta nie wpływa do rowu.

Moze zamiast inwestować w odpływ liniowy wystarczy wykopać wzdłuż jezdni rów, wprowadzić tam rurę drenarską a na stępnie zasypać ją żwrem który będzie przepuszczał wodę do rury.

Rysunek OK ale prosiłem o fotkę.

Ja rozumiem że ochrona danych osobowych ale dla zorientowania się w sytuacji wystarczy fotka, natomiast z rysunkiem możemy dalej dyskutować ze dwa tygodnie.

Nie, rura przenosi wode z wyższej części kanału do niższej. W naszej części w ten kanał została wkopana rura o ile pamiętam 200 i została ona zakopana by był wjazd na parking. Droga ma spadek na boki bo ta kałuża też wchodzi na nasz parking. A czemu to nie płynie asfaltem dalej... Wydaje mi się że na naszej wysokości asfalt nie ma spadku i woda się zatrzymuje. Gleba na naszym osiedlu jest mocna gliniasta i chyba dlatego nie odbiera wody. A czy rura drenarski nie pęknie pod wpływem wjeżdżających/przejeżdżających samochodów? Zdjęcia nie są problemem.

1681794705926.jpg

1681794769613.jpg

1681794788850.jpg

1681794847745.jpg

Wygląda to całkiem inaczej a nizeli wyobrażałem sobie z opisu.

Odpływ liniowy faktycznie byłby całkiem Ok ale wymagał by czyszczenia kilka razy do roku.

Jego ażurowa stalowa nakładka ma za duże otwory więc dno należało by wyłożyć siatką lub geowłókniną a do odpływu zamontować jakieś sitko.

Te dodatkowe elementy były by wymienne i filtrowały by wstępnie wodę aby z czasem nie zamulała systemu.

Ponadto na brzegu ulicy należało by wykopać rów na odpływ i dokopać się małym kanałem do rury 200mm

Brzeg poza ulicą zagęścić i przygotować podbudowę pod odpływ mieszając cement z piaskiem lub nawet rodzimym gruntem.

Na to obsadzić odpływ a rurę od niego doprowadzić wodę do kanału 200mm.

Teren przynajmniej 0,5m wokół odpływu warto by było utwardzić jakimś polbrukiem lub ażurowymi płytami betonowymi.

Zamiast odpływu liniowego można wybrać głębszy rów, z nieprzepuszczalnego gruntu który tam jest uformować spadek i wyłożyć geowłókniną.

W najniższym miejscu spadku umieścić rurę drenarską i doprowadzić ją do rury 200mm w rowie.

Do wykopanego rowu wsypać żwir lub kliniec a następnie na to położyć ażurowe płyty .

Woda z ulicy będzie spływała do otworów w płytach a przepuszczalny żwir będzie odprowadzał wodę do rury .

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...

Witam.

Dziękuję za odpowiedź i pomoc. Z sąsiadem zrobiliśmy rozwiązanie "łączone" czyli zastosowaliśmy rurę drenarską na długości 5 metrów, na środku podłączyliśmy małą studzienkę taką 30cm*30cm czyli taki punkt zbiorczy do którego przyłączyliśmy te dreny. Oczywiście tę studzienkę obmurowaliśmy betonem. Natomiast środkowe wyjście z tej studzienki podłączyliśmy do 200cm rury głównej. Szczerze mówiąc gdy rozkopaliśmy wcześniejsze rozwiązanie to porządnie się wkurzyliśmy bo "specjalisty" polecieli równo w kulki tzn. rurę drenażową podpięli do głównej rury czyli 200cm ale drugi koniec tego drenażu był osunięty od skrajni około 1m i przebiegał tylko prostopadle do asfaltu. do tego dochodzi też fakt że rura drenażowa była całą zarośnięta/pokryta gliną, to po prostu nie mogło działać. Teraz tylko czekamy na deszcz i efekt czy nasza praca da oczekiwany efekt.