pawelmad 14.04.2023 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Witam Wszystkich,Aktualnie, zastanawiam się nad montażem kominka DGP ale trochę nasłuchałem się na temat okopconych wylotów, kurzu, zapachy dymu... i mam wątpliwości czy to dobry wybór. Aktualnie mam kominek zwykły (grawitacyjny), który nadaje się do wymiany stąd to pytanie.Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania kominka DGP (plusy i minusy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.04.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2023 Połączenie kominka z systemem DGP lub wężownicą nie zmienia w żaden sposób szczelności połączeń spalinowych więc o żadnym kopceniu, ulatnianiu się spalin itp nie może być mowy. Opinia prawdopodobnie bierze się z pierwszych kilku paleń od rozruchu kiedy to w każdym kominku nagrzewającym się do wysokich temperatur następuje wypalanie ,farb, wszelkiego rodzaju zabrudzeń, kurzu i tłuszczy powstałych po dotyku gołymi rękami. Jeśli grawitacyjny kominek nie powoduje żadnych zadymień to omiatanie powietrzem jego obudowy oraz rury spalinowej które jest wykorzystywane do ogrzania także tego nie spowoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts