laik12 18.04.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Witam Serdecznie, Jak mój login wskazuje, nie jestem obyty w budowlance, zajmuje się przydomowymi pracami i bardzo proszę o wyrozumiałość. Temat o który zapytam zapewne był wałkowaty wielokrotnie, przeczytałem wiele wątków, ale wciąż nie mam jednoznacznej odpowiedzi. A więc: mieszkam w domu z lat 60 ubiegłego wieku, planuje remont piętra, w pierwszej kolejności kuchni. Chciałbym wykonać sufit podwieszany na stelażach aluminiowych, obniżając go o ok. 18-19 cm od bieżącego sufitu, który stanowi w tym budynku spodnią część STROPODACHU. Jako, że jest to ostatnie piętro, a nade mną jest jedynie stropodach, chciałbym ocieplić sufit warstwą izolacyjną i tutaj rodzi się moje pytanie: NIE ROBIĆ IZOLACJI i pozostawić pustą komorę pomiędzy płytami GK, a bieżącym sufitem (same zmniejszenie kubatury pomieszczenia będzie powodować lepsze dogrzewanie pomieszczenia), CZY jednak zastosować wełnę ? Dodam, że pomieszczenie będzie ogrzewane podłogowo, kratka wentylacyjna w tym pokoju (kanał). Wiele osób "straszy" mnie, że lepiej nie ocieplać bo to najprostsza droga do zagrzybienia sufitu. Jakie jest wasze zdanie ? Kolejna sprawa, pomieszczenie jest wentylowane (komin wentylacyjny z kratką o czym wspomniałem wcześniej) - w przypadku gdybym zdecydował się na zastosowanie np. wełny; czy jest sens wykucia otworu np. 10x10cm w kominie wentylacyjnym, który byłby umieszczony pomiędzy bieżącym sufitem a obniżonym sufitem GK. Bardzo obawiam się powstawania grzyba lub pleśni w komorze między-sufitowej i myślę, że nawet minimalna wymiana powietrza poprzez pozostawienie tego otworu będzie przeciwdziałać ewentualnemu powstawaniu grzyba. Co myślicie na ten temat ? Mówię jako laik, więc proszę o weryfikacje tego pomysłu, nawet brutalną Co do całości zdążyłem się zorientować, że dla pomieszczeń typu kuchnia/łazienka silnie rekomendowana jest folia paraizolacyjna, Czy faktycznie jest ona tak dobra i nie przepuszcza pary ? Jak to wygląda z Waszego doświadczenia. Rozbieraliście sufit po kilku latach eksploatacji takiego rozwiązania i faktycznie nie zaobserwowaliście powstawania wilgoci na ścianach/suficie i pleśni/grzyba ? Bardzo prosiłbym o odpowiedzi na moje pytania. Ocieplenie dachu od zewnątrz nie wchodzi w grę (zbyt mały budżet). Jeśli tematy były poruszane w podobnych wątkach, proszę o odnośniki/linki do odpowiednich wątków na tym forum od użytkowników o większym obyciu na tej platformie Z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2023 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Grzyba możesz się obawiać tak czy inaczej. Bo stropodach będzie po remoncie będzie zimniejszy tak czy inaczej i para wodna będzie się na nim skraplać.Rady są trzy1. Ocieplenie pianą zamkniętokomórkową, która jest paroszczelna2. Wykonanie idealnej paroizolacji3. Skuteczne wentylowanie i szczeliny pozostawionej między stropodachem a wełną. Tylko musi to być powietrze zewnętrzne, o małej wilgotności bezwzględnej bo jak puścisz ciepłe powietrze z wnętrza domu to jeszcze zwiększysz ilość skroplin. Nie da się dać ocieplenia od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik12 18.04.2023 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Dziękuję za odpowiedź. Niestety jak pisałem wcześniej na dzisiaj nie jest możliwe wykonanie ocieplenia zewnętrznego dachu. Ogranicza mnie budżet, dodatkowo zamontowana fotowoltaika na dachu. Wiązałoby się to - myślę - za sporymi kosztami, stąd pytanie o doraźne rozwiązanie tj. ocieplenie wewnętrzne, przy okazji wykonywania podwieszanego sufitu GK. Zatem trudno podać "złotą radę" gwarantującą brak powstawania wilgoci (grzyba). Dobra wentylacja suchym powietrzem - myślę, że jeden z 3 kanałów może być odseparowany na potrzeby wyłącznie tej komory. Na kominie wentylacyjnym znajduje się odpowiedni wywietrznik, zapobiegający "wpadaniu" opadów atmosferycznych do kanału. Myślę, że będzie to dobre rozwiązanie. Jeśli chodzi o "formy" izolacji termicznej, mówiłeś o pianie zamkniętokomórkowej. W przypadku tego zastosowania, aplikacja bezpośrednio na sufit, z pozostawieniem wentylacji pomiędzy pianką, a sufitem GK ? Zgadza się ? Wspomniałeś również o wełnie. To rozwiązanie o którym wcześniej myślałem - wełna o odpowiedniej grubości z pozostawieniem przestrzeni pomiędzy izolacją o stropodachem + wentylacja. W takim opisanym wypadku, rekomendujesz jakąś konkretną folie ? Na jakie parametry zwrócić w tym wypadku największą uwagę ? Z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Jeśli chodzi o "formy" izolacji termicznej, mówiłeś o pianie zamkniętokomórkowej. W przypadku tego zastosowania, aplikacja bezpośrednio na sufit, z pozostawieniem wentylacji pomiędzy pianką, a sufitem GK ? Piana nie wymaga już wentylacji, bo będzie ciepło. Możesz też zrezygnować z GK jak Ci jej estetyka odpowiada. Tu masz od 3 minuty: Wspomniałeś również o wełnie. To rozwiązanie o którym wcześniej myślałem - wełna o odpowiedniej grubości z pozostawieniem przestrzeni pomiędzy izolacją o stropodachem + wentylacja. W takim opisanym wypadku, rekomendujesz jakąś konkretną folie ? Na jakie parametry zwrócić w tym wypadku największą uwagę ? To raczej dywagacje teoretyczne, bo ta folia będzie podziurawiona w wielu miejscach, sama ściana nie jest paroszczelna a i łączenie z nią folii takie zazwyczaj nie jest. Więc tak czy inaczej bez wentylacji się nie obejdzie - ale odciąć drogę parze wodnej trzeba tak skutecznie, jak tylko się da. Co do parametrów - to jak zależy Ci na wysokości, to jak najlepsza lambda (BTW piana zamkniętokomórkowa ma prawie 2x lepszą więc wystarczy jej prawie 2x cieńsza warstwa dla tego samego efektu termicznego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laik12 18.04.2023 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2023 Wielkie dzięki za wszelkie rady. Właściwie w poprzedniej wiadomości miałem pytać o wełnę, a nie folie (czeski błąd) Dopytam jeszcze więc tylko o wełnę, jakieś rekomendacje dla tego zastosowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts