przemjod 19.04.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 WItam, nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.Mam kominek żeliwny, skręcany, grube dobre żeliwo, niezwichrowane... Ale po 15 latach się rozszczelnił, więc go wytargałem, rozkręciłem i wyczyściłem wszystkie spoiny.Pytanie brzmi - jak to pokleić, czy wystarczy sam silikon 1200/1500 stopni, czy może skręcić to na sznur ceramiczny (w płytach są półokrągłe rowki idealnie pasujące do sznura, ale przy rozkręcaniu żadnych resztek sznura nie było, sam kit). A może jedno i drugie...? PozdrawiamPrzemjod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2023 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemjod 19.04.2023 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) widziałem ten filmik, tylko ja nie mam wyklejanych w środku płytek szamotowych, a widzę, że na filmie koleś zestawia obudowę na sucho, dopiero potem wali cement i na niego klei szamot. U mnie wygląda to tak, że w spodzie i górnej pokrywie są rowki (12 mm) natomiast na ściankach bocznych i tylnej są pióra - ale one nie wypełniają tych rowków, więc musi być jakieś uszczelnienie. Myślałem nad tym sznurem, bo jest bardziej elastyczny niż kit, który twardnieje na kamień to jest większość elementów, widać na pokrywie głęboki półokrągły rowek, no jak na sznur jakby... Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez przemjod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.04.2023 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 Sam uszczelniacz na 1200 o C. Tzw mastyka ogniotrwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2023 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2023 (edytowane) widziałem ten filmik, tylko ja nie mam wyklejanych w środku płytek szamotowych, a widzę, że na filmie koleś zestawia obudowę na sucho, dopiero potem wali cement i na niego klei szamot. Oglądałeś uważnie tę część, która Cię interesuje? Przy rozbieraniu lub składaniu widzisz gdzieś (poza szamotem) ślady jakiegokolwiek kleju/uszczelniacza/mazidła? Edytowane 20 Kwietnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts