Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji

demiane

Recommended Posts

Powinien być napowietrzacz w kuchni. Rura ma ponad 7mb więc przy dalszym zlewie jak najbardziej.

Nie musi to być pion fi 75 z wywiewką na dach chociaż taki byłby najlepszy ale wyżej pociągnięta rura i zwykły zawór membranowy napowietrzający.

Poza tym rury do najbliższych rozwidleń garażu i kuchni fi 160 a nie 110.

Wszelkie załamania pod kątem 90* wykonywać z kolanek 2 x 45*

Powinien być napowietrzacz w kuchni. Rura ma ponad 7mb więc przy dalszym zlewie jak najbardziej.

Nie musi to być pion fi 75 z wywiewką na dach chociaż taki byłby najlepszy ale wyżej pociągnięta rura i zwykły zawór membranowy napowietrzający.

Poza tym rury do najbliższych rozwidleń garażu i kuchni fi 160 a nie 110.

Wszelkie załamania pod kątem 90* wykonywać z kolanek 2 x 45*

NIe dopisałem. Kanalizę jak widać mam już zrobioną (płyta), więc nic już nie można zmienić.

Tak jak piszesz - jest 2 x 45* (rzut tego nie oddaje)

*160 mam pociągnięte aż do łazienki 1

Takie pytanie - bo nie miałem jeszcze przyjemności widzieć jak działa zawór napowietrzający. Czy wydaje jakieś odgłosy gdy zasysa powietrze? Jest to uciążliwe?

Nie słychać wogóle. Zawór jest cały czas zamknięty więc nie czuć żadnych zapachów z kanalizy. Otwiera się tylko wtedy gdy w rurach wytworzy się podciśnienie. Tworzy się ono gdy zlatująca woda po spłukaniu WC i jej duże ilości zajmują całą powierzchnię rury.

Woda lecąca całą powierzchnią rury zachowuje się jak tłok który próbuje zassać powietrze z drugiego końca rury na którym jest właśnie napowietrzacz.

Podciśnienie to zasysa membranę i otwiera dopływ powietrza a następnie zamyka się gdy podciśnienia już nie ma.

Screenshot 2023-04-20 at 17-22-16 NAPOWIETRZACZ KANALIZACJI 50MM DUŻA WYDAJNOŚĆ.jpg

Takie małe cudo na rurę fi 50