Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa pod garaż

Bartek_St

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie fundamentu pod garaż. Mam dom na płycie fundamentowej i chciałbym przykleić garaż też na płycie fundamentowej do ściany budynku. Chciałbym aby te płyty dochodziły do siebie i między nimi będzie warstwa styropianu. W związku z tym mam takie wątpliwości:

czy dawać pod płytę styropian do ocieplenia ?

czy powinna być zrobiona opaska antywysadzinowa w koło tej płyty?

generalnie czy są jakieś sprawy o których trzeba wiedzieć robiąc płytę przy płycie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

To zalezy czy chcesz garaz ogrzewany czy nie. Jesli nieogrzewany to nie dajesz styro pod plyte bo grunt bedzie ogrzewal garaz swoim cieplem.

Na pewno trzeba wymienic grunt na niewysadzinowy pod plyte, a co do opaski to mysle, ze raczej to przerost formy nad trescia jesli garaz nieogrzewany a grunt bez wysadzin, ale moze ktos kompetentniejszy sie wypowie?

Robisz to na zgloszenie bez zadnego projektu? Jesli doklejasz do domu to z tego co wiem, nie moze byc na zgloszenie, tylko wolnostojacy (a to wg mojego PINB 80cm od sciany domu-dystans na konserwacje....)

Tez jestem na etapie projektowania na PnB garazu doklejonego do domu na plycie fundamentowej. Ale nie mam jeszcze szczegolow konstrukcji, sama architektura.

Nie kotwienie do konstrukcji domu ( to też można by zrobić w kilku miejscach wykonując kotwy chemiczne) ale obwodowe zagłębienie płyty tak aby ewentualne jej ruchy powodowały zwiększony napór gruntu i tym samym jej stabilność.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228496-XPS-pod-nietypow%C4%85-p%C5%82yt%C4%99-fundamentow%C4%85-obr%C3%B3bka-dopasowanie

• Like 1

Konstrukcja i ciężar budynku jest tu najmniej ważny. Ruchy gruntu występują cały czas więc jaki problem wkopać się 30 cm w głąb przynajmniej przeciwległą do budynku ścianą i zrobić inne zbrojenie obwodowe.

Nie mam wiedzy czy grunt jest stabilny i z jakich względów zdecydowałeś się na płytę.

• 9 months później...
Nie sądzę, że pogrubiona krawędź poradzi sobie z musztardą w przypadku wymagań dotyczących głębokości mrozu w NH. Wyobrażam sobie, że potrzebujesz ciągłej stopy z dnem stopy około 3'-6 cali poniżej poziomu gotowego, plus 8-calowa ściana trzonowa aż do szczytu płyty https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez nilotots