Anna089 22.04.2023 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2023 Potrzebuje pomocy z wybraniem cokolików na balkon z gresu, wykończenia krawędzi przy balustradzie i kilku innych rzeczy. 1. Jakie są inne możliwość cokolików na balkonie niż te z płytki? W starym mieszkaniu miałam takie z płytki, były bardzo grube i chyba fugowane od góry co nie wyglądało za dobrze. Zależy mi, żeby to wyglądało minimalistycznie, nowocześnie i odpowiednio zabezpieczało balkon. Najbardziej podobają mi się takie listwy pcv samoprzylepne, wiem że to się nie nadaje tylko chodzi mi o wzór jak kątownik. Chyba, że są jakieś "minimalistyczne" gresowe cokoły? 2. Blok jest nowy, mieszkanie na pierwszym piętrze, płytkarz mi poradził żeby nie ma sensu dawać listwy okapowej i wystarczy wysunąć graniczną płytkę, czy to jest poprawne? Balustrada zakrywa cały front płyty balkonowej. 3. Czy cokoły daje się też przy wejściu na balkon czy wystarczy jakiś silikon? Balkon jest dobrze zabudowany i głęboki i woda nie dochodzi nigdy dalej niż do połowy balkonu. Na balkonie będzie oczywiście hydroizolacja. 4. Zostało mi trochę narożników z hydroizolacji łazienki, czy to też się stosuje na balkonie na łączeniu za ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.04.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2023 1. Jako cokoliki na balkonie to tylko płytki podłogowe cięte na paski. Można ciąć pod kątem 45* co wykończy górę cokolika. 2. Listwa okapowa obowiązkowa. Wysunięcie płytki nie załatwia sprawy bo przy małym kącie spadku woda będzie podciekała pod płytką i wnikała pomiędzy płytkę a płytę balkonową.W zimę okaże się że szkliwo pęka lub płytki odchodzą. 3. Jeśli pzry wejściu nie ma stopnia to wystarczy silikon lub uszczelniacz dekarski, natomiast jeśli jest miejsce na cokół to go wykonać. 4. Narożniki obowiazkowo wraz z taśmami zarówno na ścianie z drzwiami jak i ściankach działowych, Deweloperzy dają tam zawsze opierzenie z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 23.04.2023 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2023 Podepne sie pod pytanie z podobnym.. Mam elewacje w stanie "siatka+klej na styropiania i zagruntowana".I taras w stanie "polozone 2 warstwy hydroizolacji, z tasma wywinieta na sciane" 1. czy w tej sytuacji najpierw powinien byc zrobiony tynk elewacji schodzac nim do poziomu tarasu i dopiero na tynk kleimy plytki tarasu w tym i cokkoliki? 2. czy tez najpierw robic taras wlacznie z cokolikami i dopiero potem tynk na sciane schodzac do cokolikow? cos czuje, ze opcja (2) jest lepsza, ale oznaczalaby, ze musze czekac z elewacja na taras. A taras to dla mnie ostatni priorytet wykonczeniowki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.04.2023 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Najpierw taras z cokolikami a następnie tynk na elewacji. Chodzi o to że wtedy tynk ładnie zaklei szparę powstałą pomiędzy cokolikiem a ścianą w której jest klej.Inaczej sam byś musiał to wykańczać resztkami tynku które zostały co nie zawsze wyjdzie.Jeśli taras to ostatni priorytet to zrób chociaż same płytki przy ścianie i cokoliki albo powiedz fachowcom od elewacji aby kładąc ścianę nad tarasem nie pokrywali tynkiem 7 - 9 cm paska przy tarasie.Cokolik 7 cm wygląda ładnie a reszta to akurat płytka z klejem.Niech nalepią taśmę lub przykręcą deskę która zrobi proste odcięcie na cokolik. Klejenie cokolików na tynk a następnie zalepianie tynkiem szpary wygląda jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna089 24.04.2023 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Dziękuję, chciałam jeszcze dopytać o cokoliki. Znalazłam takie https://allegro.pl/oferta/cokol-listwa-ceramiczna-super-white-7x59-5-bialy-12074484796?fromVariant=12394600604 nie chciałabym ciąć płytki bo ona jest chyba brązowa w środku i będzie inny kolor a tu już mam cokół w jednym kolorze, tylko po co jest ten rowek na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.04.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Jeśli pasują pod podłogę to jak najbardziej. Uskok służy do uszczelnienia cokołu ze ścianą. Po zabezpieczeniu cokołu i ściany taśmą malarską wciska się tam silikon lub akryl i odpowiednio profiluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 24.04.2023 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) @Anna089 1. Jakie są inne możliwość cokolików na balkonie niż te z płytki? W starym mieszkaniu miałam takie z płytki, były bardzo grube i chyba fugowane od góry co nie wyglądało za dobrze. Zależy mi, żeby to wyglądało minimalistycznie, nowocześnie i odpowiednio zabezpieczało balkon. Najbardziej podobają mi się takie listwy pcv samoprzylepne, wiem że to się nie nadaje tylko chodzi mi o wzór jak kątownik. Chyba, że są jakieś "minimalistyczne" gresowe cokoły? Może być płytka przecięta z listwa cokołową, już mam oferty nowej listwy małej z możliwością montażu LED, ale będzie dostępna dopiero czerwcu do zakupu 2. Blok jest nowy, mieszkanie na pierwszym piętrze, płytkarz mi poradził żeby nie ma sensu dawać listwy okapowej i wystarczy wysunąć graniczną płytkę, czy to jest poprawne? Balustrada zakrywa cały front płyty balkonowej. To bardzo zły pomysł fuga zostanie wymyta i powstają zaciek na czole 3. Czy cokoły daje się też przy wejściu na balkon czy wystarczy jakiś silikon? Balkon jest dobrze zabudowany i głęboki i woda nie dochodzi nigdy dalej niż do połowy balkonu. Na balkonie będzie oczywiście hydroizolacja. Cokoliki wykonuje się na ścianie przy drzwiach balkonowych wywija sie taśmę z paskiem butylu w hydroizoalcji a przy płytce zostaje szczelina 0,5 cm wypełniona sznurem dylatacyjnym i masą elastyczną https://bolix.pl/pl/open-file/1261 4. Zostało mi trochę narożników z hydroizolacji łazienki, czy to też się stosuje na balkonie na łączeniu za ścianą? Jeśli to są narożniki z taśmy uszczelniającej to zwykle nie ma problemu żeby zastosować ja w hydroizoalcji na zewnątrz. Edytowane 15 Maja 2023 przez irtherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts