Grzes020 24.04.2023 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Witam mam pytanie odnośnie ściany fundamentowej będzie to monolityczna ściana cała lana 32cm szerokości 80cm wysokości beton B20 ( planuję zastosować B25) w projekcie nie ma w niej żadnego zbrojenia. Czy mogę ja jakość dozbroić ? np wstawić pionowe pręty na środku i przyspawać do niej siatkę fi 8 o oczkach 15x15 cm czy po prostu lać bez zbrojenia a może wykonać na górze wieniec po obwodzie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2023 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Możesz np. dać przykładową siatkę fi 8 15x15cm po obu stronach ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2023 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Witam mam pytanie odnośnie ściany fundamentowej będzie to monolityczna ściana cała lana 32cm szerokości 80cm wysokości beton B20 ( planuję zastosować B25) w projekcie nie ma w niej żadnego zbrojenia. Czy mogę ja jakość dozbroić ? np wstawić pionowe pręty na środku i przyspawać do niej siatkę fi 8 o oczkach 15x15 cm czy po prostu lać bez zbrojenia a może wykonać na górze wieniec po obwodzie ? Zbrojenie w środku ściany nie ma żadnego sensu. Sciana 30cm wysokości 80cm to bardzo gruba ściana, pokaż szkic jak to wygląda względem terenu i posadzki będzie wiadomo czy to zbrojenie potrzebne i po której stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes020 01.05.2023 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Ściana ma wystawać 30cm ponad grunt szlichta (chudziak na gruncie ma kończyć się na wysokości gruntu potem 20cm styropian wylweka 7cm + płytki /panele ) czyli chudziak będzie mniej więcej w połowie ściany budynek prostokąt 15mx9m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.05.2023 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 (edytowane) To złe rozwiązanie.Potoczny chudziak czyli płyta podłogowa powinna kończyć się jak najwyżej , nawet równo ze ścianą fundamentową, tak aby część styropianu a także wylewka znajdowała się już w poziomie ciepłych ścian nadziemia z grubszym ociepleniem. Zobacz jaką masz maksymalną wysokość zabudowy według MPZP lub WZ.Podwyższ ściany nad ziemią z ciepłego materiału aby zmiana nie przekroczyła 2% całkowitej wysokosci. Edytowane 1 Maja 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omar14 20.05.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 To ciekawe, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satavkupa 17.09.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2023 (edytowane) W trakcie uzyskiwania wyceny fundamentu, jeden facet oddzwonił do mnie, mówiąc, że nie będzie wyceniał, chyba że zwiększy się grubość ściany. Jest to ściana o wysokości 12 stóp https://xender.vip/ (9 stóp powyżej poziomu + 3 stopy poniżej) ze względu na nachylenie. Moje plany zakładały grubość 8 cali. Nie mogę znaleźć nigdzie w kodzie (NY), który uwzględniałby nawet minimalną grubość w oparciu o wysokość. Edytowane 18 Września 2023 przez satavkupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts