Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plyta fundamentowa na działce rod

Vitor_Borba

Recommended Posts

Witam, czy mogę zastosować beton półsuchy z betoniarni w płycie fundamentowej? Wydaje mi się to najlepsza opcją gdyż działka lezy pomiędzy innymi działkami w miejscu gdzie nie można podjechać gruszka i użyć pompy. Jedyną opcją wydaje mi się wysypać beton półsuchy jak najbliżej działki i wozić go taczkami na miejsce docelowe.

Jeśli będzie odpowiednio mocny a płyta gruba zbrojona to jak najbardziej. W chłodny dzień z lekkim kapuśniaczkiem będzie najlepiej.

Grubość zależna co na tym chcesz postawić bo z zagęszczaniem suchej mieszanki jest jednak problem.

W zależności od wielkości można zamówić w dwóch ratach a w przypadku słońca zlać wodą i przykryć plandeką.

Edytowane przez Mareks77

Beton będzie klasy B25, grubość płyty 20cm z zbrojeniem. Planuje postawić na tym altankę parterową murowana z gazobetonu 3,5m x 5m. Z informacji które uzyskałem z betoniarni to wyrobią mi beton b25 z mieszanki takiej jak na płyty fundamentowe tylko ze będzie półsuchy i przed wylaniem do szalunku trzeba dodać do niego wody i wymieszać aby był bardziej płynny.

Pod płytę zaplanuj styropian i folię lub na wierzch papa i jastrych. Beton lubi podciągać wodę więc w altance będzie wilgotno.

Bierz poprawkę czasową na mieszanie każdej taczki.

Ja woziłem samemu 2 m3 na taras wraz z zatarciem, u Ciebie będzie tego przynajmniej 2 x tyle.

Edytowane przez Mareks77

• 11 months później...
Tak, to plaster miodu. To miejsce, w którym mieszanka nie uległa prawidłowej konsolidacji. Zwykle nie jest to krytyczne, ale w razie potrzeby można je wyrzeźbić i naprawić. Często pastę cementu, wody i środka wiążącego wprowadza się bezpośrednio do pustych przestrzeni i wygładza https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez denverso