Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie krokwi jednospadowego dachu garażowego do nieocieplonej murowanej ściany

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam pod koniec lata budować wiatę garażową 6x6m z dachem skośnym przyklejonym do ściany sąsiada. Kąt nachylenia wyszedł mi ok 12*. Dach będzie wsparty na 2 oczepach c24 100x240 i podpierających je słupach. Na oczepach rozstawimy 7 krokwi 60x160, Krycie blachą trapezową.

Zastanawiam się nad problemem przyklejenia dachu do pionowej, ceglanej ściany budynku gospodarczego.

Czy zastosowanie wieszaków na krokwie pod kątem 12* to dobry pomysł? Wieszaki mogę wykonać we własnym zakresie z np. blachy 3mm spawane i ocynkowane ogniowo.

Dlaczego w taki sposób nie montuje się krokwi w "domowym" budownictwie?

Czy na przeszkodzie stoją "zaporowe" ceny stali i kotew chemicznych? W moim przypadku potrzeba 7 wieszaków i 14 śrub M10 + chemifix.

Czy montaż belki/legaru 7mb przy ścianie i na nim wsparcie 7 krokwi tak drastycznie obniży koszt budowy, że wieszaki nie mają sensu?

Czy może inne problemy techniczne?

Pozdrawiam

Zbigniew

W gołej ścianie problem nie występuje, możesz ją sobie dziurawić ile chcesz.

Zamontuj krokwie bez belki do ściany z ociepleniem 15 - 20 cm to się dowiesz o różnicach.

Oparcie dachu o budynek będzie traktowane jako rozbudowa. Potrzebne bedzie opinia o stanie technicznym wydana przez konstruktora. Budynek jest sąsiada i na innej działce wg mnie cięzko to będzie wybudować legalnie.
@Jajmar, dzięki za wypowiedz, zapomniałem o takim prawie. Kilka lat temu robiłem dobudówkę do swojego budynku - wiatrołap osłaniający bramy wjazdowe i musiałem występować o pozwolenie na budowę wraz z całą papierologią. Urzędnik w Starostwie pokazał mi przepis z którego wynika, że trwała dobudowa do istniejącego budynku objęta jest pozwoleniem na budowę. To czy wiata na słupach jest "trwała", czy "tymczasowa" to kwestia interpretacji w/w przepisu. W moim Starostwie z pewnością by chcieli to objąć "pozwoleniem na budowę", ale tym razem nie mam czasu na włóczenie się po urzędach