ZLon 25.04.2023 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Witam,Zamierzam pod koniec lata budować wiatę garażową 6x6m z dachem skośnym przyklejonym do ściany sąsiada. Kąt nachylenia wyszedł mi ok 12*. Dach będzie wsparty na 2 oczepach c24 100x240 i podpierających je słupach. Na oczepach rozstawimy 7 krokwi 60x160, Krycie blachą trapezową.Zastanawiam się nad problemem przyklejenia dachu do pionowej, ceglanej ściany budynku gospodarczego.Czy zastosowanie wieszaków na krokwie pod kątem 12* to dobry pomysł? Wieszaki mogę wykonać we własnym zakresie z np. blachy 3mm spawane i ocynkowane ogniowo.Dlaczego w taki sposób nie montuje się krokwi w "domowym" budownictwie?Czy na przeszkodzie stoją "zaporowe" ceny stali i kotew chemicznych? W moim przypadku potrzeba 7 wieszaków i 14 śrub M10 + chemifix.Czy montaż belki/legaru 7mb przy ścianie i na nim wsparcie 7 krokwi tak drastycznie obniży koszt budowy, że wieszaki nie mają sensu?Czy może inne problemy techniczne?PozdrawiamZbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.04.2023 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 W gołej ścianie problem nie występuje, możesz ją sobie dziurawić ile chcesz.Zamontuj krokwie bez belki do ściany z ociepleniem 15 - 20 cm to się dowiesz o różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.04.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Oparcie dachu o budynek będzie traktowane jako rozbudowa. Potrzebne bedzie opinia o stanie technicznym wydana przez konstruktora. Budynek jest sąsiada i na innej działce wg mnie cięzko to będzie wybudować legalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZLon 30.04.2023 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 @Jajmar, dzięki za wypowiedz, zapomniałem o takim prawie. Kilka lat temu robiłem dobudówkę do swojego budynku - wiatrołap osłaniający bramy wjazdowe i musiałem występować o pozwolenie na budowę wraz z całą papierologią. Urzędnik w Starostwie pokazał mi przepis z którego wynika, że trwała dobudowa do istniejącego budynku objęta jest pozwoleniem na budowę. To czy wiata na słupach jest "trwała", czy "tymczasowa" to kwestia interpretacji w/w przepisu. W moim Starostwie z pewnością by chcieli to objąć "pozwoleniem na budowę", ale tym razem nie mam czasu na włóczenie się po urzędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts