Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana podrzewania wody gazem na elektryczność

thys

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was rozważał kwestię całkowitej eliminacji gazu z mieszkania. Aktualnie mam w swoim mieszkaniu w bloku przepływowy piecyk gazowy z otwartą komorą spalania, jednak w związku z remontem, chciałbym pozbyć się rur gazowych, spalin, dużego licznika gazu oraz kratki wentylacyjnej w łazience.

Moja spółdzielnia wyraziła zgodę na instalację elektrycznego podgrzewacza wody, a Tauron pozwolił na wykonanie przyłącza o mocy do 40KW. Rozważam całkowite przejście na energię elektryczną, ale z uwagi na kwestię kosztów, mam wątpliwości. Jednakże, aby spełnić warunki mojej małżonki, by podczas prysznica nie zabrakło ciepłej wody, mam pomysł na pewne rozwiązanie.

Mianowicie, planuję podgrzewać wodę nocą, w taryfie nocnej, za pomocą bojlera z pompą ciepła, wykorzystując "darmowe" ciepło wytwarzane w bloku. W tym celu, chciałbym zainwestować w model takiego bojlera, jak na przykład Ariston Lydos Hybrid WiFi, który charakteryzuje się bardzo niskim zużyciem energii.

Następnie, po bojlerze, podłączę mocny podgrzewacz przepływowy, na przykład Ariston Aures Pro 18-24, który będzie odpowiedzialny za podgrzanie wody w razie potrzeby, gdyby w bojlerze zabrakło wody lub jej temperatura spadła poniżej np. 45 stopni.

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Macie jakieś sugestie lub uwagi, na co warto zwrócić uwagę przy takim przejściu na energię elektryczną? Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Lydos miałby być w łazience? Będziesz tam miał chłodnię. I latem, i zimą. Jak masz podzielniki czy licznik ciepła - sprawdź cenę bo w sezonie grzewczym będziesz "pompował" koszty z rubryki "CWU" do "CO" - a nie brał darmowe z zewnątrz.

Podgrzewacza przepływowy ciągnie prąd gdy zużywasz wodę. Więc gross w drogiej strefie - a to koszt (bo nawet teraz, gdzie koszt energii czynnej po limicie masz taki sam w każdej strefie każdej taryfy, to przez opłaty za dystrybucję różnica to ciągle jakieś 30%, a jak wróci do normy to w taniej będzie ze 2x taniej, niż w drogiej strefie).