thys 25.04.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Witam wszystkich! Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was rozważał kwestię całkowitej eliminacji gazu z mieszkania. Aktualnie mam w swoim mieszkaniu w bloku przepływowy piecyk gazowy z otwartą komorą spalania, jednak w związku z remontem, chciałbym pozbyć się rur gazowych, spalin, dużego licznika gazu oraz kratki wentylacyjnej w łazience. Moja spółdzielnia wyraziła zgodę na instalację elektrycznego podgrzewacza wody, a Tauron pozwolił na wykonanie przyłącza o mocy do 40KW. Rozważam całkowite przejście na energię elektryczną, ale z uwagi na kwestię kosztów, mam wątpliwości. Jednakże, aby spełnić warunki mojej małżonki, by podczas prysznica nie zabrakło ciepłej wody, mam pomysł na pewne rozwiązanie. Mianowicie, planuję podgrzewać wodę nocą, w taryfie nocnej, za pomocą bojlera z pompą ciepła, wykorzystując "darmowe" ciepło wytwarzane w bloku. W tym celu, chciałbym zainwestować w model takiego bojlera, jak na przykład Ariston Lydos Hybrid WiFi, który charakteryzuje się bardzo niskim zużyciem energii. Następnie, po bojlerze, podłączę mocny podgrzewacz przepływowy, na przykład Ariston Aures Pro 18-24, który będzie odpowiedzialny za podgrzanie wody w razie potrzeby, gdyby w bojlerze zabrakło wody lub jej temperatura spadła poniżej np. 45 stopni. Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Macie jakieś sugestie lub uwagi, na co warto zwrócić uwagę przy takim przejściu na energię elektryczną? Z góry dziękuję za Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 25.04.2023 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 A nie prościej dać tylko porządny przepływowy (sterowany elektronicznie)? jak masz przydział 40kW to nic cie nie ogranicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Lydos miałby być w łazience? Będziesz tam miał chłodnię. I latem, i zimą. Jak masz podzielniki czy licznik ciepła - sprawdź cenę bo w sezonie grzewczym będziesz "pompował" koszty z rubryki "CWU" do "CO" - a nie brał darmowe z zewnątrz. Podgrzewacza przepływowy ciągnie prąd gdy zużywasz wodę. Więc gross w drogiej strefie - a to koszt (bo nawet teraz, gdzie koszt energii czynnej po limicie masz taki sam w każdej strefie każdej taryfy, to przez opłaty za dystrybucję różnica to ciągle jakieś 30%, a jak wróci do normy to w taniej będzie ze 2x taniej, niż w drogiej strefie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 25.04.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Ale ciągnie tylko tyle ile trzeba, kiedy trzeba i w temperaturze jakiej trzeba bez mieszania a nie jakiejś antybakteryjnej. Wodę tak czy inaczej warto oszczędzać a razem z wodą prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts