Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszenie sprężarki w pompie ciepła

art62

Recommended Posts

Witam.

Posiadam pompę ciepła Panasonic T-CAP 12KW.

Wszystko działa poprawnie, tylko sprężarka tej pompy przy pracy w niższych temperaturach już w okolicy 0 i poniżej emituje spory hałas.

Ten model jest po prostu dość głośny. Słychać przy zamkniętych oknach i przez ścianę.

Czy można w jakiś sposób wyciszyć dodatkowo sprężarkę, np. owinąć lub okleić matą wygłuszającą bez szkody dla niej i całego urządzenia?, chodzi min o przegrzanie. Oryginalnie jest ona owinięta osłoną z cienkiego filcu, która niewiele daje.

Jeśli ktoś miał z tym do czynienia proszę o sugestię i ewentualną pomoc.

Wszystkie warunki opisane pod tym linkiem odnośnie prawidłowego montażu są spełnione-pompa na fundamencie betonowym (80cm w ziemi),odległość od ściany 1,20,prawidłowe umocowanie i ułożenie rur chłodniczych, przejście przez ścianę izolowane, podkładki antywibracyjne. Po prostu te pompy są głośne, sprężarka słabo zaizolowana cieniutką luzną osłoną dzwiękochłonną/antywibracyjną z filcu, oddzielona tylko jakąś gumą od ściany-przegrody z wentylatorami i tyle.

Producent za te pieniądze powinien postarać się o lepsze wygłuszenie i odizolowanie sprężarki, a nie wciskać ludziom sprzęt z poziomem hałasu 65db.(przy minusowych temperaturach) i informować że jest cicha i na pewno nie przeszkadza.

Jeśli ktoś miał z tym do czynienia proszę o sugestię i ewentualną pomoc.

W samej jednostce nie grzeb. Wrzuć w googla fix-it-foot. Chyba, że faktycznie chodzi Ci o dźwięk przenoszony powietrzem, a nie wibracje przenoszone przez beton, grunt i ścianę. Fundament betonowy wcale nie jest tak dobrym rozwiązaniem i zazwyczaj jest przerostem formy nad treścią. A wibracje wręcz wzrocowo oddaje do gruntu, jak się dobrze nie odizoluje.

Też chciałem zaizolować akustycznie moją sprężarkę ale wszyscy odradzali. Spręzarka sie grzeje a każda izolacja pwoduje ograniczenie odprowadzania ciepła. Ja do halasu mojej pompy przywyklem, może jedynie w czasie defrostu w srodku nocy czasem mnie wkurza, ale chyba nic sie z tym nie zrobi....

Tak chodzi mi o dzwięk przenoszony powietrzem,przy dużej mocy-buczenie.

To nie ze sprężarką walcz, a z izolacją akustyczną domu. W kilku miejscach miałem klimę i w żadnej nie było słychać - za to w każdym przenosiły się wibracje na konstrukcję. Wystarczyło odizolować (takie grube gumowe "podkładki antywibracyjne") żeby znacząco poprawić - ale nie całkiem wyeliminować problem. Tylko, że tam nie było innej opcji, niż powiesić jednostkę zewnętrzną na ścianie. W domu postawiłem na kostce na tych gumowych stopach - cisza wewnątrz. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy klima chodzi, czy nie jak jestem w pomieszczeniu technicznym za oknem którego stoi jednostka zewnętrzne.

Przede wszystkim każda modyfikacja sprzętu ( wygłuszanie) grozi utratą gwarancji - to wiadomo.

Możesz zobaczyć co producent robi dodatkowego w wersji SQ - Super Quiet :

Tam jest 9kW , ale 12kW jest identyczna łącznie z tą samą sprężarką. Także tak, sprężarka jest jeszcze bardziej opatulona izolacją i nic jej nie jest.

Ogólnie to sprężarka chłodzi się czynnikiem , i opatulenie jej nie szkodzi , chyba ,że czynnika zaczyna brakować ( wtedy odkryta ma szanse się wychłodzić przez obudowę , a opatulona nie bardzo...)

Moja 12kW T-CAP też stoi na fundamencie , ale jest na ścianie garażu , w domu jej wogóle nie słychać , choć pamiętam kiedyś ,że w nocy przy idealnej ciszy dało się ją usłyszeć jak się odszraniała w deice mode 2 ( ale wtedy odgłosy są nieziemskie :

)

W garażu ją słyszę przede wszystkim dlatego , że akurat nad nią mam kratkę wentylacyjną...