Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie z siatki - prawidłowa kolejność montażowa

Recommended Posts

Panowie,

Szukałem w internecie i nie umiałem znaleźć kolejności zakładania siatki…

Mianowicie, osadziłem słupki w tym podporowe (2/3 wysokości) na początku i końcu ogrodzenia.

Ogrodzenie jest bez podmurówki

I teraz chciałbym się wziąć za zalozenie siatki i nie wiem jak prawidłowo zacząć, żeby nie było, ze idę na łatwiznę to napisze, jakie zdobyłem informacje.

A wiec;

1. Siatkę rozwijam na leżąco po długości całego ogrodzenia i unoszę przykładając do płota…

- czy linke przeplatam jak siatka lezy czy jak jest już na stojąco?

2. Siatkę z jednej strony nawlekam na pręt…

- czy pręt powinien mieć wysokość taka sama jak siatka (150 cm) czy większa?

3. Naprężam siatkę po całej dlugosci, ogrodzenie ma 17 metrów

- mam to zrobić recznie czy pasami, jak pasami to jak?

4. Po naprężeniu zakładam na ostatni słupek tez pręt napinający?

5. Następnie dopiero linki naciągowe przeplatam zaczynajac od góry?

- kolejność naciągowa jest jaka?

- czy mechanizm naciągowy jest montowany tylko na ostatnim słupku? jak tak to linke na pierwszym słupku mam przyczepić do obejmy jakiejś czy zakręcić o sam słupek?

- jaka wysokość linek powinna być od dołu i góry siatki, bo środkowa rozumiem w środku powinna się znajdować

6. Dopiero teraz montuje haczyki tzn. przelotki? (moje słupki oryginalnie ich nie maja)

- przelotki najlepsze będą na wkręty?, bo widziałem ze są tez na nawiercanie…

- a może coś innego zamiast haczyków?

7. Dokręcam haczyki i tyle?

Proszę o pomoc i wskazówki

Dziekuje

P.S.

-Powinna być jakaś norma zachowana odległości od podłoża i od góry jeżeli tak proszę o podanie wymiaru.

- jak połączyć siatkę gdy nie mam tego z siatki drutu do łączenia?

Edytowane przez Kpkp1985
Dodanie treści

Pierw montujesz linki na górze i na dole siatki naprężając je .

W zależności od wysokości siatki linka może być także na środku wysokości siatki.

Rozwijasz siatkę wzdłuż ogrodzenia.

Podnosisz koniec siatki do słupka początkowego i wplatasz pręt zaczynając i kończąc na specjalnych oczkach mocowanych do obejmy który trzyma drut naciągowy.

To wygląda mniej więcej tak:

https://allegro.pl/oferta/pret-do-siatki-ogrodzeniowa-grafitowy-fi8x1550-mm-9406653559?reco_id=a7a2ee0a-e407-11ed-8174-66773f2140a2&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Na każdym słupku drut powinien być zamocowany za pomocą przelotki przykręconej do słupka

https://allegro.pl/oferta/przelotka-z-wkretem-10-szt-drut-naciagowy-siatka-6119392228?reco_id=06507cc3-e409-11ed-ba26-fe0e4c877e0e&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017

Następnie podnosisz całość siatki wstępnie mocując ją w kilku miejscach do górnego drutu naciągowego pomiędzy przęsłami tak aby stała pionowo nie dotykając gruntu i miała swobodę do naciągania.

Nie ma do tego normy i w zależności czy pod siatką jest podmurówka, krawężnik itp. to zachowujemy mniejszy odstęp tak aby siatka nie stykała się z nim, lub większy ok 5 - 10cm jeśli pod siatką jest sam grunt.

Chodzi o to aby siatka nie stykała się z gruntem który dłuzej utrzymuje wilgoć co może być powodem korozji.

Idziesz do ostatniego słupka i wplatasz pręt naciągowy tak 0,5 m za przewidywanym końcem siatki i ostatnim słupkiem a następnie za pomocą pasów lub wielokrążka w 2 lub 3 miejscach naciągasz siatkę.

Pasy mocujesz do wcześniej przygotowanego podpartego słupa lub drzewa.

Jeśli nie ma innej możliwości to można posłużyć się końcowym słupkiem ale wtedy pręt przeplatamy 0.5 - 0,7m przed słupkiem

Następnie na końcu wplatasz właściwy pręt naciągowy w siatkę i mocowania.

Pręt naciągowy mocujesz do słupka także w miejscach pomiędzy oczkami.

Po zamocowaniu zwalniasz naciąg i mocujesz siatkę do linki naciągowej zaplatając jej ucięte końcówki.

Wysokość mocowania linki i obejm to początek pełnego oczka siatki.

W ten sposób wystające końcówki zapleciemy do drutu.

Dwie siatki łączymy za pomocą wyplecionego ostatniego drutu który na leżąco obracamy wplatając kolejne oczka.

Edytowane przez Mareks77

Żebym dobrze zrozumiał.

- Piszesz, ze najpierw montuje linki na gorze i na dole siatki a potem ze ja rozwijam, rozumiem ze chodziło Ci, ze przeplatam ta linke na rozwiniętej położnej na ziemi siatce tak???

- te przelotki montuje kilka punktowo u góry i dopiero jak siatka jest już osadzona montuje cała resztę i naciągam czy przed naciągiem jeszcze?

- natomiast odnośnie naciągania to daje pręt i łapie go w 2-3 miejscach pasami około 0,5 m przed ostatnim słupkiem i naciągam aż dojdzie do ostatniego słupka - tak?, bo napisałeś ze łapie „za” 0,5 m i nie zrozumiałem

- Aha i początek linki do czego montuje? do obejmy, czy słupka?, bo rozumiem mechanizm naciągowy jest tylko z jednej strony na ostatnim słupku…?

Dzięki

Edytowane przez Kpkp1985

Żebym dobrze zrozumiał.

- Piszesz, ze najpierw montuje linki na gorze i na dole siatki a potem ze ja rozwijam, rozumiem ze chodziło Ci, ze przeplatam ta linke na rozwiniętej położnej na ziemi siatce tak???

Przy słupku idzie najpierw siatka a potem linka.

Przelotki umozliwiają taki układ warstw. Na ostatnim przęśle drut przechodzi na drugą stronę siatki bo tak jest tam mocowany.

- te przelotki montuje kilka punktowo u góry i dopiero jak siatka jest już osadzona montuje cała resztę i naciągam czy przed naciągiem jeszcze?

Przelotki montujesz wszystkie jak siatka już jest osadzona i po naciągnięciu drutu.

To nie jest jakaś wielka siła aby drut odciągnąć od siatki wsunąć przelotkę i przykręcić ją do słupka..

- natomiast odnośnie naciągania to daje pręt i łapie go w 2-3 miejscach pasami około 0,5 m przed ostatnim słupkiem i naciągam aż dojdzie do ostatniego słupka - tak?, bo napisałeś ze łapie „za” 0,5 m i nie zrozumiałem

Jeśli masz jakiś słup lub drzewo w lini za ostatnim słupkiem to możesz złapać pręt z siatką za ostatnim słupkiem.

Jeśli nie masz nic za co możesz zaczepić pasy to zaczepiasz je za słupek przed nim a ten kawałek 0.5mb który nie jest naciągnięty napinasz ręcznie.

Po zwolnieniu napięcia te 0,5m którego nie napinałeś pasami tylko ręcznie nie spowoduje jakiegoś wielkiego luzu.

- Aha i początek linki do czego montuje? do obejmy, czy słupka?, bo rozumiem mechanizm naciągowy jest tylko z jednej strony na ostatnim

początek linki, drutu montujesz do obejmy . Ona jest razem z mechanizmem naciągowym.

Wkładając drut w otwór sworznia a następnie obracając go kluczem powodujesz naciąganie.

Nie wiem co tam masz u siebie w zestawie. Ja mam na myśli to:

https://allegro.pl/oferta/naciag-do-siatki-drutu-ogrodzen-napinacz-grafit-10-13209532828?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=YWZjZWIxYzctODc1MS00OWE0LTk0YTYtNWFkODE4YTg0MGFhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=185fe85a-78ff-4098-9d20-9a380775bda7

566a31aa82ea9b96c600ce7d86a70519.jpg

Sorry, ze będę cytował recznie:

„Przy słupku idzie najpierw siatka a potem linka.

Przelotki umozliwiają taki układ warstw. Na ostatnim przęśle drut przechodzi na drugą stronę siatki bo tak jest tam mocowany.”

- nie rozumiem tego powyżej …, pogubiłem się… proszę o wyrozumiałość, teraz w ogóle sobie uzmysłowiłem, ze chyba górna linka jest poprowadzona swobodnie, a o nią jest zaginany drut z ogrodzenia…, ale środkowa i dolna linka jest już przeplatana przez oczka zgadza się? (Czy dolna linka jest zahaczania tez o drut z ogrodzenia jak górna?)

-czyli najpierw montuje górna linke, potem stawiam siatkę i ja zahaczam właśnie punktowo na górnej lince następnie naciągam siatkę, potem przeplatam środkowa i dolna linke i naciągam je montuje haczyki zgadza się??

„początek linki, drutu montujesz do obejmy . Ona jest razem z mechanizmem naciągowym.

Wkładając drut w otwór sworznia a następnie obracając go kluczem powodujesz naciąganie.

Nie wiem co tam masz u siebie w zestawie. Ja mam na myśli to:”

- na mam to samo na myśli co Ty…, dlatego pytałem, czy ten mechanizm naciągowy ma być na pierwszym słupku i ostatnim…, bo wydawało mi sie ze tylko na ostatnim i na nim naciągam linke jednocześnie pytając w takim razie do czego ma być przyczepiona linka na pierwszym słupku…

Edytowane przez Kpkp1985

Nie przeplatasz środkowej siatki. Górna, dolna i środkowa linka albo idzie przy słupku bez przelotek albo przy siatce i wtedy są przelotki.

Jeśli drut środkowy idzie za siatką to aby go umocować do słupka końcowego i napinacza to musisz go przepleść przez jedno oczko przechodząc na drugą stronę.

Czyli są co najmniej dwie metody zakładania siatki?

1. Gdzie nigdzie nie ma przeplatania linką siatki tylko zahacza sie ja na górnej lince a środkowa i dolna linka jest przy słupkach (czyli pod siatka)

2. Zahacza sie siatkę na górnej lince a środkowa i dolna jest przeplatana?

Tak??? - jak tak, to która metodę polecasz?

Piszesz, ze w 1- pierwszej metodzie nie ma „przelotek” masz na myśli przeplatania czy faktycznie przelotek tych plastikowych na linke???

Jak używasz stwierdzenia, ze jak idzie linka „Przy siatce” to masz wtedy na myśli w niej tzn. Ze jest przeplatana ?

A jak piszesz, ze , „przy słupku” to masz na myśli pod siatka? patrząc na wprost ogrodzenia?

Kurde wiem, ze mecze trochę, ale nie do końca rozumiem tych sformułowań…

Edytowane przez Kpkp1985

To nie o to chodzi co ja chce tylko chce wiedzieć jak to zrobić i albo to nie jest takie proste albo jestem matoł i tyle hehe :)

Oczywiście ze widziałem dwa linki, jest tam mechanizm do naciągania linki i przelotki

- odnośnie mechanizmu do naciągania pytałem się Ciebie czy montuje je tylko na końcu słupka czy na pierwszym słupku tez, bo jak na pierwszym nie to linke o co zahaczyć o słupek po prostu czy w oczko dodatkowej np obejmy?

Napisz mi jeszcze raz cierpliwie która linka ma być przepleciona; górna, środkowa czy dolna czy żadna z nich i tyle.

Ja to zrozumiałem tak;

1.montuje obejmy na 1 słupku

2.montuje górna linke na całej długości

3.unoszę siatkę i wkładam w nią pręt naprezajacy

4.rozwijam siatkę na całej długości

5.punktowo zahaczam siatkę o górna linke

7.wkładam pręt naprezajacy na końcu siatki

8.naprezam siatkę pasami

9.wkładam właściwy pręt naprezajacy

10.zaginam siatkę na górnej lince

11.przewlekam w siatce środkowa linke (o ile miała być przewlekana)

12.dolna linke nie wiem czy montuje teraz czy miałem od razu z górna zrobić i czy montuje ja poprzez zagięcie siatki na dole czy miała być przewleczona czy luzem pod skatka puszczona

13.montuje przelotki (bo siatkę niby mogę trochę odchylić)

I tyle…

Edytowane przez Kpkp1985

Kolejność jest OK, tylko zamontuj pierw oba druty górny i dolny na takiej wysokości i odległości jaka jest siatka bez jednego oczka.

Wtedy można będzie zagiąć wąsy czyli połówkę oczka górnego i dolnego.

Z przewlekaniem środkowego drutu przez oczka to zobaczysz bo wtedy omijasz mocowanie siatki do drutu.

Na fotce widać że drut przepleciono przez każde oczko:

3451439700_1586602216.jpg

Przyjrzyj się..... jeden element siatki idzie przed drutem a drugi za nim.

Napinacze drutu montuj z każdej strony czyli na początku i na końcu.

Zobacz czy drut wsunie się w przelotkę. Jeśli będzie trudno to montuj je podczas przewlekania.

Edytowane przez Mareks77

Serio, nie ma ani jednego filmiku na YT, który by dokładnie pokazywał prawidłowy sposób?

Są...... ale pooglądaj sobie te rozwiązania majsterklepki

https://www.google.com/search?q=monta%C5%BC+siatki+ogrodzeniowej&rlz=1C1GCEU_plPL926PL926&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwjvoa_y48n-AhVr_7sIHU7eBdwQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1366&bih=657&dpr=1#fpstate=ive&vld=cid:97944622,vid:cBBFWx84ZcM

Dlatego zapytał o prawidłowy sposób,

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Dzięki za odpowiedz teraz to zrozumiałem.

Ale doinformuję sie jeszcze o coś Ciebie

Jak zamontuje sama górna linke bez siatki jeszcze to powinienem juz ja po całości załapać od razu przelotkami? czy tylko punktowo…

Oraz czy przelotki stosuje sie tylko raczej do linki czy można sama siatkę za drut z oczka tez chwycić czy takich metod sie nie stosuje?

Oczywiście jak wszystko zrobię wrzucę zdjęcia :)

Serio, nie ma ani jednego filmiku na YT, który by dokładnie pokazywał prawidłowy sposób?

Jak mi znajdziesz na YT filmik, który ukazuje to wszystko co tutaj się dowiedziałem to udostępnij go…, bo ja szukajac porad na filmikach, to niektóre były pomocne nie zaprzeczam, ale w większości każdy robił inaczej i to były zlepki filmowe a nie od A do Z materiał.

Na pewno mój post i cierpliwośc kolegi Mareks77 do mnie i jego pomoc przyda się nie jednej osobie jeszcze!

Dzięki za odpowiedz teraz to zrozumiałem.

Ale doinformuję sie jeszcze o coś Ciebie

Jak zamontuje sama górna linke bez siatki jeszcze to powinienem juz ja po całości załapać od razu przelotkami? czy tylko punktowo…

Oraz czy przelotki stosuje sie tylko raczej do linki czy można sama siatkę za drut z oczka tez chwycić czy takich metod sie nie stosuje?

Oczywiście jak wszystko zrobię wrzucę zdjęcia :)

Górną i dolną możesz montować od razu w przelotki. Później siatka nagnie się na tyle abyś wsadził drut pomiędzy wąsy.

niektórzy przewlekają przez oczka także i te dwa druty ale to należało by zrobić po rozłożeniu siatki na ziemi a potem montować po kolei całość.

Ogrodzenie jest po to aby ktoś niepowołany nie wchodził więc zaginanie górnych wąsów na drucie naciągowym jest ułatwieniem niejako działaniem wbrew temu.

Gdy coś wystaje, kłuje i zahacza o nogawki spodni itp. to zawsze utrudnia przejście.

Problemem jest przepis który mówi że wystające ostre elementy na wysokości mniejszej niż 1,8m ze względu na bezpieczeństwo ludzi i zwierząt są zabronione.

Dlatego też ja stosowałem zawsze zaginanie wąsów.

Przelotki stosuje się do linki. Nie wiem na jaki typ trafiłeś ale niektóre ( nie CHRL ) posiadają zaokrąglenie pasujące do okrągłego słupka więc ich montaż pod innym kątem aby pasowały do prętów oczka siatki jest niemożliwy.

Tu masz filmik z poszczególnymi pracami podczas montażu

https://www.google.com/search?q=monta%C5%BC+siatki+ogrodzeniowej&rlz=1C1GCEU_plPL926PL926&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwjvoa_y48n-AhVr_7sIHU7eBdwQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1366&bih=657&dpr=1#fpstate=ive&vld=cid:57033b46,vid:ZT_joempJsM

Ogrodzenie wykonane 18 m oraz 7 m całość w 12 godzin… nameczylem się, ale myśleniem a fizycznie najbardziej to zaginaniem górnych wąsów robiłem to palcami…, choc nie wiem czy robic tez można narzędziami, bo byłoby lepiej, ale wydaje mi sie ze natomiast nie wygodnie, ale coś za coś.

Odnośnie naciągania robiłem to recznie po każdym sprzęśle pasy jakoś egzaminu nie zdały.

Co do jakości samej siatki tez pozostawia wiele do życzenia, albo nie równa i trzeba prostować kręcąc drutem lub zniekształcona.

Pare razy objechał mi wkret po slupku i jest widoczny metal, czym to mogę zamalować żeby nie rdzewiało…

I na koniec jaka jest reguła ze siatka powinna być ponizej od górnych słupków , mi kurde wyszło 15 cm ze sa wyżej od siatki, ale bałem sie bo miałem nie równy teren na upartego mogę przyciąć je dyskiem z góry

I jeszcze pytanie czy jak jest naciągnięta linka można ja w razie „w” poluźnic czy mechanizm już na to nie pozwoli?, bo wiadomo obejmy gdy jest naciągnięta linka tez nie dźwigniemy do góry.

Zdjęcia wrzucę na dniach

Edytowane przez Kpkp1985