schneider47 28.04.2023 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 Od pięciu lat mam 8KW na dachu, Ogrzewam dom elektrycznie podłogówką wodną, CWU + prąd bytowy. Do ubiegłego roku płaciłem zimą 200 zł miesięcznie, a latem 5 zł miesięcznie. Teraz podrożało wszystko dwukrotnie. Pytanie; czy założyć pompę ciepła, która też zużywa prąd, czy po prostu dołożyć paneli na 10 KW. Czy inwerter (SMA) zostaje, przewody itd ? Czy to trzeba zgłaszać do ENEA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 29.04.2023 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Dołóż w tym roku 10 kwp w następnym kolejne 10kwp i tak przez kolejne 10 lat założysz milion kwp a qurwa dalej będziemy dopłacać za prą już te lepkie rączki o to zadbają , węglem mieliśmy palić i protestować na każdą nawet sugestię nie dopuszczając żadnych nowinek bo nowinki obracają się przeciw nam ,magazyny itp itd . jeden wielki bezsens , za diesla 3 tys od nowego roku za spalinowe auto 2 lata później kolejne 6 tys zł rocznie , za chwilowe zapomnienie opłaty oc nawet 86 tys zł , to ma być normalny kraj ??? to dom wariatów i chyba o to im chodzi . nic nie zakładaj szkoda twoich pieniędzy bo jak przejdziesz na rozliczenie godzinowe to kanalie są w stanie kazać ci dopłacać . WON PO-PISY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.04.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2023 Faktycznie konfederacja lekiem na całe zło... Pan Mentzen i jego firma będzie przepisy pisała pod swoją działalność. Przecież on nie po to ma firmę aby z niej nie czerpać zysków on lubi dokładać do interesu. Jedni warci drugich jedno wielkie bagno, wszyscy tylko rozdają nasze własne pieniądze i zapewniają że kraj będzie mlekiem, miodem i pieniędzmi. I każdy każdą poprzednią władzę rozliczy a jak jest każdy widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 30.04.2023 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Widzisz, dostałeś dwie polityczne odpowiedzi, z których nic się nie dowiedziałeś Dołożenie 2 kWp na dach będzie zdecydowanie tańsze niż pompa ciepła, Jeżeli zbilansujesz w ten sposób zużycie, to nie widzę sensu zakładania PC. Jeszcze jedno, jakiej mocy jest inwerter? Jak minimum 8 kW mocy nominalnej, to możesz dokładać te 2 kWp. Tak, zwiększenie mocy PV masz obowiązek zgłosić w Twoim przypadku do ENEA. Tak i latem będzie grzał dom a na zimę do Afryki bo chmury 6 miesięcy u nas są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.04.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Od pięciu lat mam 8KW na dachu, Ogrzewam dom elektrycznie podłogówką wodną, CWU + prąd bytowy. Do ubiegłego roku płaciłem zimą 200 zł miesięcznie, a latem 5 zł miesięcznie. Teraz podrożało wszystko dwukrotnie. Pytanie; czy założyć pompę ciepła, która też zużywa prąd, czy po prostu dołożyć paneli na 10 KW. Czy inwerter (SMA) zostaje, przewody itd ? Czy to trzeba zgłaszać do ENEA ? Może powód jest nieco inny kolega ma 15 letnią pompę gruntową z wymiennikiem pionowym grunfosa i od 10 roku zaczęło mu rosnąc zużycie pradu i to tak z 4000 kwh . Serwis nic nie stwierdził i co teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.05.2023 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Autor wątku ma PV, od 5 lat zakładam zatem, że w netmeteringu. Dołożenie paneli nie spowoduje zmiany systemu rozliczeń na netbilling przecież. Niska produkcja u nas to od połowy listopada do końca stycznia. Z instalacji zwiększonej do 10 kWp średnio wyprodukuje10 MWh rocznie, mając do dyspozycji po uwzględnieniu autokonsumpcji i opustu 80 % około 8,5 MWh. Tyle daje moje PV. A co ma Afryka do tego? Nie znasz zasad netmeteringu? No i tu mu szczeże zazdroszczę bo ja zamontowałem swoją instalację (sam tymi ręcoama) i dopiero od 2 tygodni idzie ale mam mieszane uczucia czy miało to sens patrząc co planują nasi za rok , traci to sens ale dotacji raczej nie wezmę bo jestem przeciwnikiem tego więc zawsze mogę to zmienić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 01.05.2023 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Nie wezmiesz dotacji 6tys w imie czego? Taki kaprys antypisowski wydluzajacy stope zwrotu "inwestycji'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.05.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 No i tu mu szczeże zazdroszczę bo ja zamontowałem swoją instalację (sam tymi ręcoama) i dopiero od 2 tygodni idzie ale mam mieszane uczucia czy miało to sens patrząc co planują nasi za rok , traci to sens ale dotacji raczej nie wezmę bo jestem przeciwnikiem tego więc zawsze mogę to zmienić . Jeżeli kwalifikujesz się na dotację to ją bierz. Komu i co udowodnisz nie biorąc jej? Co najwyżej samemu sobie swoją głupotę (bez urazy)... Ta dotacja jest przyznawana przecież z twoich pieniędzy, które oddajesz państwu w różnych daninach. Nikt tobie łaski nie robi. No chyba, że "na złość babci odmrozisz sobie uszy". Ale gdzie tu rozsądek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.05.2023 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Nie chcę brać dotacji bo nie wiadomo ile nam będą płacić za ten prąd jak wejdą godzinówki to po 3 grosze oddawać hm średnio a tak zawsze mogę przejść na ofgrid inaczej bo wzięciu dotacji 5 lat musisz to mieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.05.2023 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Od pięciu lat mam 8KW na dachu, Ogrzewam dom elektrycznie podłogówką wodną, CWU + prąd bytowy. Do ubiegłego roku płaciłem zimą 200 zł miesięcznie, a latem 5 zł miesięcznie. Teraz podrożało wszystko dwukrotnie. Pytanie; czy założyć pompę ciepła, która też zużywa prąd, czy po prostu dołożyć paneli na 10 KW. Czy inwerter (SMA) zostaje, przewody itd ? Czy to trzeba zgłaszać do ENEA ? Dołóż 2 kWp na dachu i zobacz co będzie w następnym sezonie. PC kosztuje dużo więcej niż te wyższe opłaty. Ile prądu rocznie pobiera podłogówka? Ile teraz będziesz płacił za prąd, ile z tego jest na ogrzewanie wodne a ile na cele bytowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 02.05.2023 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Nie chcę brać dotacji bo nie wiadomo ile nam będą płacić za ten prąd jak wejdą godzinówki to po 3 grosze oddawać hm średnio a tak zawsze mogę przejść na ofgrid inaczej bo wzięciu dotacji 5 lat musisz to mieć . Nic nie musisz oddawać, większość falowników da się ustawić z licznikiem na wyjściu pracującym jako "strażnik mocy", z tym że to trochę bezsensowne działanie lepiej dostać 3 gr niż nic i dodatkowo bawić się w celowe ograniczanie mocy żeby tylko nie oddać za 3 gr. Co innego gdyby wprowadzili w szczycie produkcji OZE ceny ujemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.05.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Zdecydowanie lepiej by było po staremu choć by nawet tylko 50 procent ale wiedziałoby się na czym stoi i jak to rozegrać a tak jakoś sensu to nie ma wielkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 02.05.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Oczywiście że po staremu było lepiej, ale nowe w niczym nie przeszkadza brać za "moj prąd" i zmniejszyć podatek termodernizacją, można wziąć i nic i nie wysyłać do sieci energii (np. po za 1kWh aktywującą umowę). Instalację już jest i za nią zapłaciłeś do wyboru masz:- off grid i narzekać że kiedyś było lepiej (kiedyś też ludzie narzekali że jest źle)- on grid, odebrać co należne i zmniejszać rachunki tym co nie zużyjeszPaństwo nic ci nie daje to nie są żadne dotacje to jest to co zabrali wcześniej. A w temacie. Jak się nie bilansuje to najtaniej i najefektywniej dołożyć paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.05.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Nie chcę brać dotacji bo nie wiadomo ile nam będą płacić za ten prąd jak wejdą godzinówki to po 3 grosze oddawać hm średnio a tak zawsze mogę przejść na ofgrid inaczej bo wzięciu dotacji 5 lat musisz to mieć . No to dokup EMS (dostaniesz dodatkową kasę) i grzej zasobnik CWU jak masz nadprodukcję. A jak nie masz zasobnika do zamontuj (też dostaniesz dodatkową kasę). Poza tym o jakim offgridze mówisz? Przecież twoja instalacja PV nie zapewni tobie samodzielności energetycznej więc i tak musisz być podłączony do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schneider47 02.05.2023 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Widzisz, dostałeś dwie polityczne odpowiedzi, z których nic się nie dowiedziałeś Dołożenie 2 kWp na dach będzie zdecydowanie tańsze niż pompa ciepła, Jeżeli zbilansujesz w ten sposób zużycie, to nie widzę sensu zakładania PC. Jeszcze jedno, jakiej mocy jest inwerter? Jak minimum 8 kW mocy nominalnej, to możesz dokładać te 2 kWp. Tak, zwiększenie mocy PV masz obowiązek zgłosić w Twoim przypadku do ENEA. Znalazłem rachunki, Inwerter jest SMA STP7000TL-20. Pytanie; czy on pociągnie panele o mocy 10 KW ? Panele są Kingdom Solar o mocy 250 W x 32 szt = 8 KW. Czy muszę dokupić takie same panele, lub jeżeli nie znajdę to podobne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.05.2023 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Oczywiście że po staremu było lepiej, ale nowe w niczym nie przeszkadza brać za "moj prąd" i zmniejszyć podatek termodernizacją, można wziąć i nic i nie wysyłać do sieci energii (np. po za 1kWh aktywującą umowę). Instalację już jest i za nią zapłaciłeś do wyboru masz: - off grid i narzekać że kiedyś było lepiej (kiedyś też ludzie narzekali że jest źle) - on grid, odebrać co należne i zmniejszać rachunki tym co nie zużyjesz Państwo nic ci nie daje to nie są żadne dotacje to jest to co zabrali wcześniej. A w temacie. Jak się nie bilansuje to najtaniej i najefektywniej dołożyć paneli. To się nie zepnie nigdy bo latem do niczego ten prąd dosłownie a zimą kiedy trzeba grzać go nie ma i nie da się tego ugryść nijak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 02.05.2023 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 No to dokup EMS (dostaniesz dodatkową kasę) i grzej zasobnik CWU jak masz nadprodukcję. A jak nie masz zasobnika do zamontuj (też dostaniesz dodatkową kasę). Poza tym o jakim offgridze mówisz? Przecież twoja instalacja PV nie zapewni tobie samodzielności energetycznej więc i tak musisz być podłączony do sieci. Ale po co ma grzać grzałka jak pompa zagrzeje wodę pobierając 1,2 kwh no chyba tylko po to aby to zjeść i nie dać ale trzeba wyłożyć znów jakąś kasę , trzeba przemyśleć sprawę i coś wykombinować jakiś brykietownik który zjadając prąd robi magazyn energi w postaci brykietów ale nie uśmiecha mi się tego ładować do pieca co kilka godzin , trzeba by jakichś lobbystów wynająć aby tych cwaniaków przekonać do starych zasad choćby nawet tylko 50 procent zawsze to lepsze a tak to wygląda że państwo znalazło sobie frajerów którzy dostarczają im prąd za grosiki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.05.2023 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Ale po co ma grzać grzałka jak pompa zagrzeje wodę pobierając 1,2 kwh no chyba tylko po to aby to zjeść i nie dać To się w końcu zdecyduj. Najpierw chcesz przechodzić na offgrid "by nie oddawać za 3gr" a teraz masz problem z brakiem oddawania... Jeszcze przez rok na pewno nie będzie cen ujemnych więc dotacja + to co sprzedasz nadwyżki jest wg mnie warta wykorzystania. Stare zasady nie wrócą bo nie mamy do tego infrastruktury (magazyny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 03.05.2023 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 No nic szukam rozwiązania aby jednak nie oddawać tego prądu za bezcen , jakaś brykieciarka lub peleciarka i latem tłuc w słoneczny dzień na maxa a zamiast grzać zimą pompą ciepła trzeba będzie palić brykietem lub pelletem bo to obecnie chyba jedyne rozsądne rozwiązanie .:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 03.05.2023 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 No nic szukam rozwiązania aby jednak nie oddawać tego prądu za bezcen , jakaś brykieciarka lub peleciarka i latem tłuc w słoneczny dzień na maxa a zamiast grzać zimą pompą ciepła trzeba będzie palić brykietem lub pelletem bo to obecnie chyba jedyne rozsądne rozwiązanie .:no: Zainstalować pompę ciepła i fotowoltaikę a później palić brykietem w kopciuchu? Ekologia pełną gębą. Próbowałem z tobą merytorycznie "rozmawiać" ale widzę, że się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts