Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PV 8KW, prąd wzrósł z 100 zł/mies. dwukrotnie. Pompa ciepła czy dołożyć paneli ?

schneider47

Recommended Posts

jakichś lobbystów wynająć aby tych cwaniaków przekonać do starych zasad choćby nawet tylko 50 procent zawsze to lepsze a tak to wygląda że państwo znalazło sobie frajerów którzy dostarczają im prąd za grosiki .

Ale zaraz... podpisałeś z kimś umowę, której warunki Ci nie odpowiadają, to może powinieneś ją zerwać?

Ja na razie mam bilansowanie 1:1, przy czym za mało energii wytwarzam, więc będę musiał dokoksić swoją instalację, by się wyrównało zużycie zimą - ale widziały gały co brały, (choć wyliczenia instalatorów co do produkcji były mocno optymistyczne względem rzeczywistości)

To się nie zepnie nigdy bo latem do niczego ten prąd dosłownie a zimą kiedy trzeba grzać go nie ma i nie da się tego ugryść nijak .

Mnie się spięło ;-), od trzech lat nie płacę za ogrzewanie i CWU, dzięki czemu tgz, "zwrot" za PV nastąpił po 3,5 roku i jak politycy nie zmienią tego to jeszcze 11 lat luzu. Też myślę żeby dołożyć paneli i w 100% pokryć zużycie - do bilansu na 0 uwzględniając współczynnik 0.8 brakuje mi jeszcze ~1,2 MWh/rok.

Mnie się spięło ;-), od trzech lat nie płacę za ogrzewanie i CWU, dzięki czemu tgz, "zwrot" za PV nastąpił po 3,5 roku i jak politycy nie zmienią tego to jeszcze 11 lat luzu. Też myślę żeby dołożyć paneli i w 100% pokryć zużycie - do bilansu na 0 uwzględniając współczynnik 0.8 brakuje mi jeszcze ~1,2 MWh/rok.

Bo cwaniaku :D:D:D jesteś po starych zasadach więc jesteś królem a ja niestety paziem bo po nowemu a niestety to jak narazie trąci tragedią .

Ekologia ekologią, ale składować te wory, nosić, odkurzać i pewnie jeszcze coś i to z własnej, nieprzymuszonej woli...

Jak lubisz być dymany to się zgadza na 3zł/kwh w następnym roku a tobie zapłacą 4 gr/kwh a jak nie lubisz być dymany to nie instalujesz paneli za co by nie gadać nie małą kasę bo skoro w nowych zasadach nic z tego nie ma to po co , mogłem odpuścić a jednak założyłem i żałuję już a co dopiero po lipcu następnego roku.