Luk01 02.05.2023 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Witajcie, Jesteśmy bo wykonaniu odwiertów geologicznych na działce i lekka konsternacja. Okazuje się, że struktura to: 30 cm humus 30 do 180 cm żółty piach 180cm do 4,0 m torf Poniżej siny piach. Wybaczcie mało profesjonalny opis ale czekam jeszcze na opis geologa. Do tego woda jest na 1 metrze - myślę, że to będzie maksymalna wysokość lustra, później w reszcie roku gdzieś na 1,5 metra. Przymierzamy się do rozpoczęcia budowy i teraz.. Chciałem, nie ukrywam, robić zwykłe fundamenty ale teraz nie wiem czy to wgl. możliwe? Co bardziej szokujące obaj sąsiedzi (po lewej /prawej) postawili właśnie domy na takim gruncie na zwykłych fundamentach. Co o tym myślicie? Jak będzie zachowywał się taki dom? Nie będzie osiadał? Ten torf zaczyna się od 2 metrów ale miejscami jest go 2 do 2,5 metra? Czy nie spowoduje to osiadania całego budynku, pękania ścian? Szersze fundamenty załatwią tu sprawę? A jak zachowa się na tym płyta fundamentowa? To lepsze rozwiązanie w takiej sytuacji? Jeśli tak to czy konieczne bo może dodatkowe ławy i co z domami sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2023 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 od tego jest konstruktor by zaprojektował fundament odpowiedni do gruntów. Dlaczego ty chcesz sobie tym zaprzątać głowę? Pokazujesz dokumenty architektowi i wstępnie pytasz o to czy fundament może być klasyczny czy trzeba robić jakieś kosztowne wymiany gruntów, palowanie. I podejmujesz decyzję czy się budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 03.05.2023 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) od tego jest konstruktor by zaprojektował fundament odpowiedni do gruntów. Dlaczego ty chcesz sobie tym zaprzątać głowę? Pokazujesz dokumenty architektowi i wstępnie pytasz o to czy fundament może być klasyczny czy trzeba robić jakieś kosztowne wymiany gruntów, palowanie. I podejmujesz decyzję czy się budować. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Po weekendzie widzę się z architektem. Interesuje mnie bardziej doświadczenie budujących w podobnych przypadkach. To, że najlepiej zrobić palowanie za 50 czy 80 tys prosta sprawa. Gdybym był architektem dla świętego spokoju też bym takie rozwiązanie proponował To nie moje pieniądze a mam spokój. Może jednak ktoś robił płytę na takim gruncie, ewentualnie dawał jakąś dodatkową ławę lub wzmocnił posadowienie inaczej. Szukam innych opcji bo, jeszcze nie miałem okazji rozmawiać z sąsiadami ale oni świadomie bądź nie, zrobili zwykłe fundamenty. Dzięki! Edytowane 3 Maja 2023 przez Luk01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 03.05.2023 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Byl tu niedawno podobny temat , aczkolwiek torf byl nizej i mniejsza warstwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 05.05.2023 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Jestem po rozmowie z konstruktorem.Cytując "Najlepszym rozwiązaniem będzie w tej sytuacji palowanie lub posadowienie na studniach"Mam pierwszą wycenę za studnie. . wstępnie.. 90 tys..Może komuś się przyda ta rada.. Nie kupujcie działek bez geologa.. Choćby wyglądała na najsuchszą działkę w okolicy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.05.2023 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Szukaj dalej, można taniej. Patrz na firmy robiące palowania z oczepem przy zabezpieczaniu wykopów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.05.2023 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Jestem po rozmowie z konstruktorem. Cytując "Najlepszym rozwiązaniem będzie w tej sytuacji palowanie lub posadowienie na studniach" Mam pierwszą wycenę za studnie. . wstępnie.. 90 tys.. Może komuś się przyda ta rada.. Nie kupujcie działek bez geologa.. Choćby wyglądała na najsuchszą działkę w okolicy.. Poszukaj doświadczonego geotechnika który wspólnie z konstruktorem przeliczą możliwość posadowienia domu na płucie fundamentowej. Jak duży ma być dom, parterowy czy wyższy, bez piwnic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.05.2023 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Może sąsiedzi nie maja 2 metrów torfu pod domami? Przy takiej ilości torfu raczej tylko studnie lub pale bo plyta lub ławy mogą osiadać nierównomiernie, to spore ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.05.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Witajcie, Jesteśmy bo wykonaniu odwiertów geologicznych na działce i lekka konsternacja. Okazuje się, że struktura to: 30 cm humus 30 do 180 cm żółty piach 180cm do 4,0 m torf Poniżej siny piach. Wybaczcie mało profesjonalny opis ale czekam jeszcze na opis geologa. Do tego woda jest na 1 metrze - myślę, że to będzie maksymalna wysokość lustra, później w reszcie roku gdzieś na 1,5 metra. Przymierzamy się do rozpoczęcia budowy i teraz.. Chciałem, nie ukrywam, robić zwykłe fundamenty ale teraz nie wiem czy to wgl. możliwe? Co bardziej szokujące obaj sąsiedzi (po lewej /prawej) postawili właśnie domy na takim gruncie na zwykłych fundamentach. Co o tym myślicie? Jak będzie zachowywał się taki dom? Nie będzie osiadał? Ten torf zaczyna się od 2 metrów ale miejscami jest go 2 do 2,5 metra? Czy nie spowoduje to osiadania całego budynku, pękania ścian? Szersze fundamenty załatwią tu sprawę? A jak zachowa się na tym płyta fundamentowa? To lepsze rozwiązanie w takiej sytuacji? Jeśli tak to czy konieczne bo może dodatkowe ławy i co z domami sąsiadów? Miałem taki " przypadek ". Skończyło się pełną wymianą gruntu nienośnego na podbudowę nośną ( wg opracowania konstruktora i dodatkowym specjalistycznym opracowaniem geotechnika ). A że jeszcze przy wybieraniu tego " czegoś " wykop notorycznie wypełniał się wodą, to jeszcze pracowały non stop igło filtry. Ogólny koszmar wykonawczy i finansowy dla Inwestora. Można "iść" w tą stronę albo dać sobie spokój i poszukać normalnej działki z prostymi warunkami posadowienia. Po tym doświadczeniu - polecam wariant poszukiwania innej działki, chyba że działka jest super rewelacyjna i ma się gruby portfel, ... to i można palować, czy też stosować inne rozwiązania projektowe i wykonawcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 07.05.2023 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Miałem taki " przypadek ". Skończyło się pełną wymianą gruntu nienośnego na podbudowę nośną ( wg opracowania konstruktora i dodatkowym specjalistycznym opracowaniem geotechnika ). A że jeszcze przy wybieraniu tego " czegoś " wykop notorycznie wypełniał się wodą, to jeszcze pracowały non stop igło filtry. Ogólny koszmar wykonawczy i finansowy dla Inwestora. Można "iść" w tą stronę albo dać sobie spokój i poszukać normalnej działki z prostymi warunkami posadowienia. Po tym doświadczeniu - polecam wariant poszukiwania innej działki, chyba że działka jest super rewelacyjna i ma się gruby portfel, ... to i można palować, czy też stosować inne rozwiązania projektowe i wykonawcze. Na ten moment mam na tyle wszystkiego dość, że nie chce mi się jeszcze bawić w sprzedaż działki potem szukanie nowej.. Mimo, że chyba masz racje.. to byłby najlepszy sposób. Będę szedł chyba w te studnie. Z tym, że zrobię projekt płyty na studniach i spróbuję wyceny u zwykłych studniarzy. 15 studni po 4-6 metrów, wezmę kierownika budowy i ekipę od budowy zrobią zbrojenia i zaleje całość z gruchy. Wstępnie powinno wyjść z 30% taniej niż kompleks od firmy. Co myślicie? Bredze już czy taka studnia to po prostu kopiemy do piachu i cała logika? Na dole co najwyżej stopy porobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 07.05.2023 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Może sąsiedzi nie maja 2 metrów torfu pod domami? Przy takiej ilości torfu raczej tylko studnie lub pale bo plyta lub ławy mogą osiadać nierównomiernie, to spore ryzyko. Z ciekawości podjechaliśmy z wiertnicą pod dom sąsiada - tak z 8 metrów od jego domu sytuacja w tamtą stronę jeszcze gorsza - ze 3 metry torfu.. Może nie badał nie wiem, głupio mi teraz go pytać.. jak do mnie wjadą studnie sam pewnie przyjdzie.. Nic on już nie zrobi teraz. Stan surowy otwarty stoi od miesiąca.. Edytowane 7 Maja 2023 przez Luk01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.05.2023 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Przy takim posadowieniu wypadało abyś miał inspektora nadzoru. Studnia jest szalunkiem do wlania betonu, to na dole nie robisz stopy. . Musisz do tego podejść na spokojnie i z konstruktorem, kierownikiem, inspektorem o dużym doświadczeniu. Masz tam wodę na 1,5 m, będzie się liczyło szybkość pracy. Zależy jaki torf czy mało zbity, czy dużo. Jak studnia dotrze do piasku, zadziała jak studnia artezyjska, napór wody będzie duży, a to znowu stwarza problem zalewania betonem i technologii tego. Jak kiedyś wydobywano torf to kopano, potem nadchodził moment szybkiego nachodzenia wody i trzeba było uciekać z wykopu, następnie kopano nowy dół zostawiając odstęp zależny od torfu np. 1 m. W każdym razie ciekawie będziesz miał. U sąsiada dom będzie stał i z czasem zacznie się przechylać, bo mała szansa że ściśliwość torfu będzie identyczna wszędzie, nie będzie to duży przechył ( przynajmniej na początku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 07.05.2023 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Przy takim posadowieniu wypadało abyś miał inspektora nadzoru. Studnia jest szalunkiem do wlania betonu, to na dole nie robisz stopy. . Musisz do tego podejść na spokojnie i z konstruktorem, kierownikiem, inspektorem o dużym doświadczeniu. Masz tam wodę na 1,5 m, będzie się liczyło szybkość pracy. Zależy jaki torf czy mało zbity, czy dużo. Jak studnia dotrze do piasku, zadziała jak studnia artezyjska, napór wody będzie duży, a to znowu stwarza problem zalewania betonem i technologii tego. Jak kiedyś wydobywano torf to kopano, potem nadchodził moment szybkiego nachodzenia wody i trzeba było uciekać z wykopu, następnie kopano nowy dół zostawiając odstęp zależny od torfu np. 1 m. W każdym razie ciekawie będziesz miał. U sąsiada dom będzie stał i z czasem zacznie się przechylać, bo mała szansa że ściśliwość torfu będzie identyczna wszędzie, nie będzie to duży przechył ( przynajmniej na początku) Z ciekawości Ci powiem, firma którą podpytywałem robi wlew prosto do wody. Rozumiem ciężki beton wypchnie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.05.2023 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Nie wiem czy masz doświadczoną firmę w temacie bo może nie.... już przy kopaniu wykopu będzie mega problem z wodą.... to są duże głebokości, to trwa, a gdzie tam jeszcze potem gruszka z betonem.... ja tego nie widzę bez dużej pompy do wyciągania wody na bieżąco.... Zanim zaczniesz robotę podpisz umowę z tą firmą na wszystkie ewentualności, żeby ci po fakcie nie podnieśli ceny np o 200%. Co do sąsiadów to jesli nad torfem mają z 1m piachu to może się nic nie stać latami, ale lepiej niech się modlą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 07.05.2023 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Z ciekawości Ci powiem, firma którą podpytywałem robi wlew prosto do wody. Rozumiem ciężki beton wypchnie wodę. Specjalna mieszanka - beton kontraktorowy, układa się bezpośrednio do wody przy pomocy specjalnej rury, wstępnie zakorkowanej, a następnie beton wypycha korek. Rura musi być cały czas zanurzona w betonie. Pompowanie wody z torfu, to raczej nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.05.2023 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Luk01Zazwyczaj torf jest tam, gdzie kiedyś była woda, dolina rzeki, jeziora, ... z ciekawości zapytam : jak daleko jest woda ( jezioro, rzeka, .. ) od Twojej działki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.05.2023 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Luk01 Zazwyczaj torf jest tam, gdzie kiedyś była woda, dolina rzeki, jeziora, ... z ciekawości zapytam : jak daleko jest woda ( jezioro, rzeka, .. ) od Twojej działki ? Dlatego napisałem powyżej że sąsiedzi nie muszą mieć budynków na torfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 08.05.2023 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 Luk01 Zazwyczaj torf jest tam, gdzie kiedyś była woda, dolina rzeki, jeziora, ... z ciekawości zapytam : jak daleko jest woda ( jezioro, rzeka, .. ) od Twojej działki ? Nie ma jeziora ani rzeki ale są tereny podmokle w granicach 200 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omar14 20.05.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 dzięki za pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luk01 21.05.2023 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 Gdyby ktoś mógł polecić sensownego wykonawcę pali z oczepem (realizacja mazowieckie) będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts