JoannaTA 03.05.2023 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Cześć,Chce mieć rolety podtynkowe. Mam ściankę grubości 24cm i na tym 18cm ocieplenia. Architekt w projekcie nie cofnął nadproży, ogólnie machnął na to ręką, więc muszę go chyba poinstruować a sam jestem cieńki w te klocki. Z tego co rozumiem, to muszę cofnąć nadproże żeby pod puszkę rolety zmieścić ocieplenie.1. Ile powinienem dać ocieplenia pod roletę żeby to miało sens?2. Ile powinienem 'cofnąć nadproże?'3. Okna będą miały od 150 do 500cm szerokości. Czy to wpływa na wysokość otworu okiennego jeśli chce roletę podtynkową? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.05.2023 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Cześć, Chce mieć rolety podtynkowe. Mam ściankę grubości 24cm i na tym 18cm ocieplenia. Architekt w projekcie nie cofnął nadproży, ogólnie machnął na to ręką, więc muszę go chyba poinstruować a sam jestem cieńki w te klocki. Z tego co rozumiem, to muszę cofnąć nadproże żeby pod puszkę rolety zmieścić ocieplenie. 1. Ile powinienem dać ocieplenia pod roletę żeby to miało sens? 2. Ile powinienem 'cofnąć nadproże?' 3. Okna będą miały od 150 do 500cm szerokości. Czy to wpływa na wysokość otworu okiennego jeśli chce roletę podtynkową? Dzięki. Dobrze jest się znać, a już szczególnie architektowi. Dlatego dobrze by to on się doszkolił i zaproponował rozwiązania odpowiednie konstrukcyjnie i termicznie. 1. Nie wiem, zależy też co tam chcesz dać. 2. Wynika z pierwszego. Część firm zapropouje wysunięcie okna na zewnątrz, u niektórych producentów będzie to groziło utratą gwarancji. 3. Roleta na 5m będzie wymagała dzielenia. Oczywistym jest, że im większa roleta, tym większa skrzynka. Roleta podtynkowa montowana jest na ścianie, więc wysokość otworu zostawia się standardowo. Chyba że... chcesz je zamontować na poszerzeniach systemowych, wtedy trzeba je dokupić (swoje kosztują) oraz zostawić odpowiednio większy otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.05.2023 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Cześć, Chce mieć rolety podtynkowe. Mam ściankę grubości 24cm i na tym 18cm ocieplenia. Architekt w projekcie nie cofnął nadproży, ogólnie machnął na to ręką, więc muszę go chyba poinstruować a sam jestem cieńki w te klocki. Z tego co rozumiem, to muszę cofnąć nadproże żeby pod puszkę rolety zmieścić ocieplenie. 1. Ile powinienem dać ocieplenia pod roletę żeby to miało sens? 2. Ile powinienem 'cofnąć nadproże?' 3. Okna będą miały od 150 do 500cm szerokości. Czy to wpływa na wysokość otworu okiennego jeśli chce roletę podtynkową? Dzięki. Wszystko zależy od montażu okien, i ich wysokości. Rolety dla profilu PA39 z reguły mają wymiary 137, 165, 180, 205 więc ewentualne cofnięcie nadproża wynikało by raczej z grubości skrzynki a więc wysokości okien a nie ich szerokości. Jeśli znajdzie się miejsce to pod skrzynkę można dać warstwę styroduru. Jeśli mowa o architekcie a okna i rolety są w fazie projektu to raczej rozważał bym zintegrowanie rolety z oknem a więc podwyższenie nadproża o ile jest możliwość lub rezygnacji z niego na rzecz wieńca. W takim wypadku całość rolety będzie schowana za warstwą ocieplenia i przy takich rozmiarach okien to chyba najrozsądniejsze wyjście. Edytowane 6 Maja 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts