damian1988 03.05.2023 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Cześć,kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym (z oknami ale bez drzwi). Ostatni wpis w dzienniku budowy jest z 2022r.W tym roku planuję:1. Podłączyć wodę i kanalizację (wniosek do gminy złożony).2. Podłączyć gaz (wniosek złożony).3. Zmienić zwykłe okno na balkonowe o tej samej szerokości (bez ruszania nadproża).4. Wykonać instalację wodno-kanalizacją w domu.5. Wykonać instalację elektryczną.6. Rozprowadzić rekuperację (jeśli się na nią zdecyduję).Nie mam kierownika budowy. Mam kontakt do poprzedniego, ale nie wiem czy jest wart uwagi, ponieważ w domu jest jeden feler. Ostatnie stopinie na schodach są wykonane wbrew projektowi - nie uwzględniają wysokości podłogi po wylewkach. Nie wiem czy to wina inwestora czy kierownika, że nie zostało to przypilnowane.Pytania:1. Czy warto brać "starego kierownika" czy szukać nowego?2. Czy do podłączenia wody i gazu potrzebuję już Kierownika Budowy? Czy kierownik to pierwsze co powinienem ogarnąć?3. Czy po zakupie domu w budowie muszę złożyć papiery lub przepisać coś na siebie? W gminie powiedzieli że nie, elektrykę już przepisałem.4. Czy jest coś o czym powinienem pomyśleć lub zrobić na początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 04.05.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Sprawdziłeś czy geodezyjnie budynek jest posadowiony i ma wysokość zgodnie z projektem? Bo to jest błąd, który jest nie do naprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian1988 07.05.2023 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Nie sprawdziłem. Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 28.08.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Musisz przede wszystkim przepisać pozwolenie na budowę na siebie. Nie zrobiłeś tego jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts