Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupiłem dom w stanie surowym - co dalej?

Recommended Posts

Cześć,

kupiłem dom w stanie surowym zamkniętym (z oknami ale bez drzwi). Ostatni wpis w dzienniku budowy jest z 2022r.

W tym roku planuję:

1. Podłączyć wodę i kanalizację (wniosek do gminy złożony).

2. Podłączyć gaz (wniosek złożony).

3. Zmienić zwykłe okno na balkonowe o tej samej szerokości (bez ruszania nadproża).

4. Wykonać instalację wodno-kanalizacją w domu.

5. Wykonać instalację elektryczną.

6. Rozprowadzić rekuperację (jeśli się na nią zdecyduję).

Nie mam kierownika budowy. Mam kontakt do poprzedniego, ale nie wiem czy jest wart uwagi, ponieważ w domu jest jeden feler. Ostatnie stopinie na schodach są wykonane wbrew projektowi - nie uwzględniają wysokości podłogi po wylewkach. Nie wiem czy to wina inwestora czy kierownika, że nie zostało to przypilnowane.

Pytania:

1. Czy warto brać "starego kierownika" czy szukać nowego?

2. Czy do podłączenia wody i gazu potrzebuję już Kierownika Budowy? Czy kierownik to pierwsze co powinienem ogarnąć?

3. Czy po zakupie domu w budowie muszę złożyć papiery lub przepisać coś na siebie? W gminie powiedzieli że nie, elektrykę już przepisałem.

4. Czy jest coś o czym powinienem pomyśleć lub zrobić na początku?

• 3 months później...