dfray26 06.05.2023 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Cześć, przymierzam się powoli do szalowania nadproży, słupów i trzpieni. Mam pytanie do osób, które może miały podobny problem i u dało im się go rozwiązać. Silka jest bardzo twarda jakimi wkrętami/kołkami montować szalunek do silki? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.05.2023 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Pręty gwintowane na wylot najpewniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 09.05.2023 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 kupić z metra pręta gwintowanego M6. Pociąć na potrzebne długości. Alternatywnie kupić gotowe. W szalunku pręt powinien przechodzić przez plastikową tuleję. Można kupić gotowe, można samemu wykonać ciąć np. z rury PCV. Oba końce ściągnąć nakrętką z podkładką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 09.05.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 Jeśli już to wkręty do betonu - żadne kołki.Najpewniejsze rozwiązanie to szpilki na wylot jak opisano we wpisach wyżej. Nie muszą być koniecznie w tulejach, mogą być zalane betonem bezpośrednio wówczas po rozebraniu szalunków wystające części trzeba ściąć na równo z betonem. Natomiast tuleje jeśli będą pozostawione na dłużej w sezonie letnim będą zaproszeniem dla np. pająków. U mnie po takim czasie przed wykonaniem elewacji musiałem przedmuchać sprężarką, bo niektóre rurki były pełne pajęczyn i innych śmieci, po czym dla spokoju rurki wypełniłem masą cementową. Taka ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts