Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ludzie pomozcie

przemek28

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem zabudowy pompy ciepła. Im więcej o tym czytam, tym mniej wiem! Odechciewa się już powoli. Na aplikacji moje ciepło wyliczyłem, ze maksymalna moc grzewcza dla mojego domu to 11kw co+cwu., 4,7 przeciętna moc grzewcza, 6,2kw moc w temp biwaletnej przy -5st. Panowie jakiej mocy pompę powinnes założyć? Tak aby w domu było ciepło i nie zerzarly mnie rachunki za prąd? Ogrzewanie w większości grzejnikami, bez wentylacji mechanicznej. Z tego co wyczytałem to w grę wchodzą jedynie pompy średnio i wysoko temperaturowe.

Do tej pory przewinęło się kilku instalatorów proponując pompy w przedziale od 6 do 12 kw….

Przychodzi Wam do głowy jakiś konkretny model?

Bardzo proszę oszczędźcie sobie komentarzy ze fachowcy policzą OZC :)

...

... Bardzo proszę oszczędźcie sobie komentarzy ze fachowcy policzą OZC :)

No skoro chcesz wstawić PC "na pałę", to z tego co proponują instalatorzy:

... kilku instalatorów proponując pompy w przedziale od 6 do 12 kw….

...bierz największą, tj. 12kW (jednostki mocy piszemy z dużej litery).

Niestety nie jest to takie proste. Zakładając że prawidłowo oszacowałeś zapotrzebowanie budynku na ciepło, musisz zwrócić uwagę na parametry jakie osiągają poszczególne modele PC w różnych temperaturach. Osiągalna moc jest zależna od temperatury zewnętrznej i wymaganej temperatury zasilania.

Te parametry znajdziesz w tabelach które podaje producent danego urządzenia.(o ile podaje).

Jak twój budynek będzie potrzebował 11kW mocy cieplnej przy -20st to urządzenie razem z grzałkami musi dostarczyć minimum tyle mocy aby utrzymać temperaturę w budynku.

Przykładowo gdy zainstalujesz PC o mocy 9KW która przy -20st będzie w stanie oddać 5kW to resztę muszą dołożyć grzałki, czyli grzałki muszą mieć minimum 6kW mocy.

Nie wiem skąd masz wyliczenia punktu biwalentnego, ale nie znając tabel konkretnego urządzenia nie jesteś w stanie tego punktu określić.

Chyba że chodzi o takie dobranie PC aby ten punkt wypadał przy -5st to również z tabel odczytujesz czy PC osiągnie 6,2kW przy -5st. Poniżej dołaczać sie będą grzałki.

Co do temperatury zasilania na grzejnikach też różnie to wychodzi. Ja mam starą instalację grzejnikową, z dużymi grzejnikami i nigdy nie było potrzeby przekraczać 40st na zasilaniu.

To wszystko przy założeniu, że nie bedziesz wymagał róznej temperatury w dzień i w nocy, bo wtedy potrzebujesz większej mocy grzewczej.