Edbol 15.05.2023 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Witam,Jestem w trakcie budowy, coraz bliżej końca więc zamówiłem rolety (14 szt) majster zamontowal, pociągnął przewód wokół domu, rolety połączone szeregowo. Zasilanie z pilota. Przewód to 4x1.Teraz elektryk, który robił mi cała elektrykę w domu nie chce podjąć się wpięcia przewodu w rozdzielnie bo jego zdaniem przewód jest zły i powinien być inny.Przetrzepałem internety i zdania podzielone. Gdzieś trafiłem info ze nawet 3x0.75 będzie wystarczające.Chodzi o to czy do podnoszenia/opuszczenia wszystkich rolet jednocześnie wystarczy przewód który mam? Wolałbym uniknąć przegrzania i spalenia kabli pod elewacja :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2023 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376884-Jaki-kabel-do-rolet-elektrycznych&p=8128428&viewfull=1#post8128428 Zasilanie z pilota. Tesla próbował tak zasilać, ale na większe odległości nie wychodziło (i myślałem, że do dzisiaj to się nadaje do ładowania telefou, a nie do zasilania na odległość kilkunastu metrów). Co to za rozwiązanie? Edytowane 15 Maja 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 15.05.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Rolety będą zapewne podłączone równolegle a nie szeregowo.Co złego jest w tym przewodzie? Przekrój, izolacja, rodzaj przewodu? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edbol 15.05.2023 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Dziękuję za brak rzeczowej odpowiedzi. Czy coś może się stać z przewodem (przegrzanie, spalenie). Samo podnoszenie/opuszczenie rolet nie trwa super długo, a nikt sie tym nie będzie bawił. Nie chodzi mi o przepisy, normy itd. Tylko o czystą praktykę. Co do zasilania z pilota, wystarczy tylko troszeńkę pomyśleć żeby wiedzieć że oczywiście chodziło mi o sterowanie a nie zasilanie -.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edbol 15.05.2023 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Właśnie w tym rzecz że majster powiedział że jak jedna padnie to reszta za nią też dalej nie pójdzie. Przekrój jest zły ponoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2023 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Dziękuję za brak rzeczowej odpowiedzi. Masz minimalną grubość przewodu i jej podstawę. Co może być bardziej rzeczowego? I nawet jak tym przewodem będą płynęły ułamki ampera i będzie zabezpieczony 1A zabezpieczeniem niczego nie zmieni. Podobnie jak to, że przyczyną wprowadzenia takiego limitu jest nie obciążalność tego przewodu, a wytrzymałość mechaniczna. Jedyne co się liczy, że tak stoi w normie przywołanej w Załączniku nr 1 do Rozporządzenia w sprawie WT. Nawet, jak znajdziesz jakiegoś elektryka (w co wątpię) co podpisze się pod protokołem z instalacją 1mm2, to kwestia czasu, gdy kolejny się tego przyczepi przy obowiązkowych przeglądach. Więc nie kombinuj, tylko wymień na 1,5mm2. Co do zasilania z pilota, wystarczy tylko troszeńkę pomyśleć żeby wiedzieć że oczywiście chodziło mi o sterowanie a nie zasilanie -.- Nie wiem, co miałeś na myśli. Wiem, co napisałeś. Dlaczego mam zakładać, że piszesz coś innego, niż myślisz? Edytowane 15 Maja 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edbol 15.05.2023 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Czyli muszę wymienić na 1.5, bo inaczej może się zdarzyć że będzie trzeba elewacje ściągać i spalone kable wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Czyli muszę wymienić na 1.5, bo inaczej może się zdarzyć że będzie trzeba elewacje ściągać i spalone kable wymieniać? Taka możliwość jest i przy 5x50mm2. Natomiast tu masz pewność, że nie dostaniesz uczciwie wystawionego protokołu odbioru instalacji elektrycznej, który musisz załączyć zgłaszając zakończenie budowy. A jak zdobędziesz nieuczciwie wystawiony to co 5 lat szukasz speca, co się podpisze, że to zgodne z normami i przepisami. A przy spalonych kablach spalone kable (czemu niby elewacja? Masz kable pociągnięte na zewnątrz?) to najmniejszy problem. Większy to strata bezcennych rzeczy jak życie, zdrowie, poczucie bezpieczeństwa czy pamiątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 28.07.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Witam, Jestem w trakcie budowy, coraz bliżej końca więc zamówiłem rolety (14 szt) majster zamontowal, pociągnął przewód wokół domu, rolety połączone szeregowo. Zasilanie z pilota. Przewód to 4x1. Teraz elektryk, który robił mi cała elektrykę w domu nie chce podjąć się wpięcia przewodu w rozdzielnie bo jego zdaniem przewód jest zły i powinien być inny. Przetrzepałem internety i zdania podzielone. Bo w internetach wypowiadają się też głupcy. A Ty, jak wielu przed Tobą( i po Tobie pewnie też) pozwala wykonywać instalacje elektryczne jakimś murarzom. A to jest błąd. Stąd w nowych obiektach babole, ze hej. A konkretnie - przewód 4 x 1 nie jest przewodem instalacyjnym i nie ma prawa być elementem instalacji domowej. Przede wszystkim ze względu na przekrój. Najmniejszym przekrojem dopuszczalnym w instalacjach jest 1,5 mm2. Pytanie tylko, czy 4 x 1,5 jest przewodem wystarczającym ze względów projektowych. Nie znam Twojej instalacji, więc nie mogę nic powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts