Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód 4x1 do rolet

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie budowy, coraz bliżej końca więc zamówiłem rolety (14 szt) majster zamontowal, pociągnął przewód wokół domu, rolety połączone szeregowo. Zasilanie z pilota. Przewód to 4x1.

Teraz elektryk, który robił mi cała elektrykę w domu nie chce podjąć się wpięcia przewodu w rozdzielnie bo jego zdaniem przewód jest zły i powinien być inny.

Przetrzepałem internety i zdania podzielone. Gdzieś trafiłem info ze nawet 3x0.75 będzie wystarczające.

Chodzi o to czy do podnoszenia/opuszczenia wszystkich rolet jednocześnie wystarczy przewód który mam? Wolałbym uniknąć przegrzania i spalenia kabli pod elewacja :/

• Like 1

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376884-Jaki-kabel-do-rolet-elektrycznych&p=8128428&viewfull=1#post8128428

Zasilanie z pilota.

Tesla próbował tak zasilać, ale na większe odległości nie wychodziło (i myślałem, że do dzisiaj to się nadaje do ładowania telefou, a nie do zasilania na odległość kilkunastu metrów). Co to za rozwiązanie?

Edytowane przez Kaizen

Dziękuję za brak rzeczowej odpowiedzi. Czy coś może się stać z przewodem (przegrzanie, spalenie). Samo podnoszenie/opuszczenie rolet nie trwa super długo, a nikt sie tym nie będzie bawił. Nie chodzi mi o przepisy, normy itd. Tylko o czystą praktykę.

Co do zasilania z pilota, wystarczy tylko troszeńkę pomyśleć żeby wiedzieć że oczywiście chodziło mi o sterowanie a nie zasilanie -.-

Dziękuję za brak rzeczowej odpowiedzi.

Masz minimalną grubość przewodu i jej podstawę. Co może być bardziej rzeczowego?

I nawet jak tym przewodem będą płynęły ułamki ampera i będzie zabezpieczony 1A zabezpieczeniem niczego nie zmieni. Podobnie jak to, że przyczyną wprowadzenia takiego limitu jest nie obciążalność tego przewodu, a wytrzymałość mechaniczna. Jedyne co się liczy, że tak stoi w normie przywołanej w Załączniku nr 1 do Rozporządzenia w sprawie WT.

Nawet, jak znajdziesz jakiegoś elektryka (w co wątpię) co podpisze się pod protokołem z instalacją 1mm2, to kwestia czasu, gdy kolejny się tego przyczepi przy obowiązkowych przeglądach. Więc nie kombinuj, tylko wymień na 1,5mm2.

Co do zasilania z pilota, wystarczy tylko troszeńkę pomyśleć żeby wiedzieć że oczywiście chodziło mi o sterowanie a nie zasilanie -.-

Nie wiem, co miałeś na myśli. Wiem, co napisałeś. Dlaczego mam zakładać, że piszesz coś innego, niż myślisz?

Edytowane przez Kaizen

Czyli muszę wymienić na 1.5, bo inaczej może się zdarzyć że będzie trzeba elewacje ściągać i spalone kable wymieniać?

Taka możliwość jest i przy 5x50mm2.

Natomiast tu masz pewność, że nie dostaniesz uczciwie wystawionego protokołu odbioru instalacji elektrycznej, który musisz załączyć zgłaszając zakończenie budowy. A jak zdobędziesz nieuczciwie wystawiony to co 5 lat szukasz speca, co się podpisze, że to zgodne z normami i przepisami.

A przy spalonych kablach spalone kable (czemu niby elewacja? Masz kable pociągnięte na zewnątrz?) to najmniejszy problem. Większy to strata bezcennych rzeczy jak życie, zdrowie, poczucie bezpieczeństwa czy pamiątki.

• 2 months później...
Witam,

Jestem w trakcie budowy, coraz bliżej końca więc zamówiłem rolety (14 szt) majster zamontowal, pociągnął przewód wokół domu, rolety połączone szeregowo. Zasilanie z pilota. Przewód to 4x1.

Teraz elektryk, który robił mi cała elektrykę w domu nie chce podjąć się wpięcia przewodu w rozdzielnie bo jego zdaniem przewód jest zły i powinien być inny.

Przetrzepałem internety i zdania podzielone.

Bo w internetach wypowiadają się też głupcy.

A Ty, jak wielu przed Tobą( i po Tobie pewnie też) pozwala wykonywać instalacje elektryczne jakimś murarzom. A to jest błąd. Stąd w nowych obiektach babole, ze hej. A konkretnie - przewód 4 x 1 nie jest przewodem instalacyjnym i nie ma prawa być elementem instalacji domowej. Przede wszystkim ze względu na przekrój. Najmniejszym przekrojem dopuszczalnym w instalacjach jest 1,5 mm2. Pytanie tylko, czy 4 x 1,5 jest przewodem wystarczającym ze względów projektowych. Nie znam Twojej instalacji, więc nie mogę nic powiedzieć.