dagmara887 16.05.2023 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 Będę wykańczać dom w stanie deweloperskim, mamy ogrzewanie podłogowe w całym domu. Myślałam o płytkach na parterze, jednak na piętrze wolałabym coś innego (płytki są nieprzyjemne poza sezonem grzewczym, szczególnie jeśli w domu biegają bose dzieci). Z uwagi na mały budżet myślałam początkowo o panelach, jednak czytałam o tym, że panele uwalniają podczas ogrzewania szkodliwe substancje. Tym samym, pozostały mi panele winylowe lub trójwarstwowe - co jest lepsze, tańsze itd? A może jest coś jeszcze, co by się sprawdziło? Wykładziny nie biorę pod uwagę, bo jej żywot byłoby bardzo krótki w moim domu. Czytałam, że pod winyle będę musiała zrobić wylewkę, a wtedy zastanawiam się czy to jeszcze się opłaca. Oczekuję trwałości na ok 10 lat. Pomóżcie proszę Zupełnie nie wiem ile powinny kosztować panele - czy takie za 100 zł/M2 są w ogóle warte uwagi? Będę wdzięczna za wszystkie rady i uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2023 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2023 kup panele z atestem ograniczonego wydzielania formaldehydu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmara887 18.05.2023 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 kup panele z atestem ograniczonego wydzielania formaldehydu. Hej, dziękuję - nie wiedziałam, że takie są. Rzeczywiście, kilka marek pisze o tym na swoich stronach! A polecisz jakieś marki, oferujące panele z "w miarę" przystępną cenę? Z tego co widzę marketowe panele mają oznaczenie E1, więc taka ogólna norma, w ogóle nikt nic nie pisze o tym francuskim certyfikacie (tu z kolei firmy typu quick step mają ceny już bliżej 180 zł/m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2023 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 nie zajmuję się zawodowo panelami, więc nie mam jakiegoś rozeznania na rynku. Na swoją podłogówkę położyłam takie jakie mi się spodobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.05.2023 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 Hej, dziękuję - nie wiedziałam, że takie są. Rzeczywiście, kilka marek pisze o tym na swoich stronach! A polecisz jakieś marki, oferujące panele z "w miarę" przystępną cenę? Z tego co widzę marketowe panele mają oznaczenie E1, więc taka ogólna norma, w ogóle nikt nic nie pisze o tym francuskim certyfikacie (tu z kolei firmy typu quick step mają ceny już bliżej 180 zł/m2). Jeżeli jakiś panel nie ma znaku E-1, bo go mieć nie musi o ile ilość wydzielanego formaldehydu jest poniżej dopuszczalnej granicy tzn. 0,05mg/m3. Średnie dobowe stężenie formaldehydu w powietrzu dla obszarów chronionych wynosi 0,02 mg/m3. Jednorazowy (nieprzekraczający 20 minut), dopuszczalny poziom formaldehydu wynosi 0,05 mg/m3. W przypadku obszarów specjalnie chronionych dobowa norma formaldehydu w powietrzu to 0,01 mg/m3. Dla 20-minutowych, jednorazowych epizodów, dopuszczalne stężenie formaldehydu to 0,02 mg/m3. Weź pod uwagę, że wszystko co cię otacza wydziela formaldehyd, meble, tkaniny, wykładziny, powietrze, dym z rożna, dym papierosów, wędzona kiełbasa, ryba etc. a żyć trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Podłogi Poznań 24.05.2023 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Dziwne że zastanawiasz się nad szkodliwościami paneli laminowanych które maja 90-95% drewna a chcesz położyć winyle które są w 100% sztuczne Jak dziś nie ma badań że coś jest szkodliwe to za rok będą a za rok znów że nie - sceptycznie podchodził bym do tematu. Polecał bym laminat z dużą gęstością płyty na podkładzie kwarcowym i będzie dobrze. Najlepiej 7-8mm + 1,8mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
migotka8686 29.05.2023 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Ja jednak polecam winylowe . Te od renomowanych producentów nie mogą wydzielać formaldehydu. Mają na to papiery.. A śladowe ilości - wszędzie jest coś niezrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonmajster 20.06.2023 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Dziwne że zastanawiasz się nad szkodliwościami paneli laminowanych które maja 90-95% drewna a chcesz położyć winyle które są w 100% sztuczne Jak dziś nie ma badań że coś jest szkodliwe to za rok będą a za rok znów że nie - sceptycznie podchodził bym do tematu. Polecał bym laminat z dużą gęstością płyty na podkładzie kwarcowym i będzie dobrze. Najlepiej 7-8mm + 1,8mm Winyle uznanych producentów jak Gerflor, Pergo, Moduleo itd. mają więcej papierów na swoją nieszkodliwość niż leży w całym IPNie, więc wrzucałbym wszystkich winyli do jednego worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts