Budrys777 26.05.2023 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Witam. Mam dziwne pytanie. Czy występujecie o zgody na drenaż opaskowy, te wszystkie operaty, pozwolenia wodnoprawne i zgody budowlane, czy po prostu robicie instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.05.2023 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) Witam. Mam dziwne pytanie. Czy występujecie o zgody na drenaż opaskowy, te wszystkie operaty, pozwolenia wodnoprawne i zgody budowlane, czy po prostu robicie instalację? warto sprawdzić czy to jeszcze obowiązuje, np. jeszcze do niedawna takiego zezwolenia (w tym operatu wodnoprawnego ) wymagała instalacja rozsączająca wodę w gruncie, zmieniło się to w ostatniej nowelizacji prawa budowlanego. Tam też należy szukać co podlega/nie podlega zezwoleniom - zależy jakich ma się sąsiadów lub innych "zaprzyjaźnionych", nadzór budowlany ma obowiązek kontroli na zgłoszenie czujnych obywateli Edytowane 27 Maja 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budrys777 27.05.2023 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Wykonałem parę telefonów, pogrzebałem w internecie i na początek mam wysłać zapytanie do Wód Polskich. Nie byłoby problemu, gdybym wodę z drenażu wykorzystał na własny użytek. A u mnie woda pójdzie do byłego szamba na kilka m3 do wykorzystania, a reszta przelew z tego do rowu melioracyjnego. Jakby trzeba było operaty, pozwolenia wodnoprawne, zgody na budowę to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 27.05.2023 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Wykonałem parę telefonów, pogrzebałem w internecie i na początek mam wysłać zapytanie do Wód Polskich. Nie byłoby problemu, gdybym wodę z drenażu wykorzystał na własny użytek. A u mnie woda pójdzie do byłego szamba na kilka m3 do wykorzystania, a reszta przelew z tego do rowu melioracyjnego. Jakby trzeba było operaty, pozwolenia wodnoprawne, zgody na budowę to masakra. daj sobie spokój z tymi WP, będziesz miał fart jak Ci w ogóle odpowiedzą (mi nie odpowiedzieli nigdy na pismo) a jak Ci odpowiedzą to zażyczą sobie operatu, który będzie Cię kosztował parę tysięcy pln . Zbiornik nie wymaga zezwolenia, teraz to nawet chyba nawet już zgłoszenia w starostwie (zadzwoń upewnij się) a to, że w sytuacji awaryjnej odprowadzisz pewna ilość wody do rowu nie powinno nikomu wadzić no chyba, że masz bardzo przyjaznych sąsiadów . Stąd nie szedłem w kierunku szczelnego zbiornika na deszczówkę tylko mam rozsączanie - jakieś 6-7m3 w ziemi, z zasady wystarcza ale zdarzało się też awaryjnie, w trakcie gdy spadł w jeden dzień miesięczny opad to brakło pojemności ale wtedy awaryjnie woda poszła z odpowietrzenia prosto na drogę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.05.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Na twoim podwórzu nie wymaga zezwolenia. Nie rób rury do rowu, tylko przelew "zagłębieniem terenu" . No była ulewa to się przelało, jeśli nie narobisz szkód to nie ma na to paragrafów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts