Jose1 29.05.2023 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Witam, w drewnianym domku działkowym mojej córki zaczęło kapać ze styropianu przykręconego do drewnianego sufitu (a zarazem dachu). Przypuszczam, że zaczęło parować z dachowej deski osb na przykręconego do niej 5cm styropianu. Styropian jest przykręcony bezpośrednio do płyty osb dachowej. Proszę o radę, zależy mi na szybkim a w miarę tanim rozwiązaniu, Dziękuję. Jose1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.05.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 Szukaj problemów w papie lub innym uszczelnieniu który prawdopodobnie pokrywa płytę osb a nie w styropianie.Skraplanie się pary wodnej oczywiście może zaistnieć ale po pierwsze musi ona mieć jakieś źródło oraz warunki do wytrącania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose1 31.05.2023 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Dziękuję ale czy nie powinno nałożyć na osb (od dołu się rozumie) jakąś folię np kubełkową lub inną a potem nałożyć storypian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose1 31.05.2023 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Sorry, chciałem napisać "czy nie powinno BYŁO nałożyć na osb......." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose1 31.05.2023 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Jeszcze dodam, że oczywiście zrobię tak jak radzisz. Papa rok temu była pokryta masą bitumiczną na konserwację. Dzięki ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.05.2023 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 To nie jest pomieszczenie typowo mieszkalne więc pobyt ludzi jest ograniczony do kilkugodzinnych wizyt a ilość pary wodnej wytwarzanej od wewnątrz jest mała, no chyba że altanka jest jakoś ogrzewana lub przygotowywane są posiłki na kuchni gazowej lub elektrycznej i wtedy zmieniają się warunki.Napisz coś więcej na powyższe tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jose1 31.05.2023 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2023 Witam, Mareks77 Dziś środa byłem na działce córki i strop tj. styropian był suchy. Córka mi oznajmiła, że spędziła tam z wnuczką weekend tam i ogrzewała pomieszczenie wieczorami i w nocy przez 2 dni oraz coś robiła w kuchni. Z tego myślę, że właśnie różnica temperatur przyczyniła się do powstania rosy na powierzchni styropianu. Bardzo Ci dziękuję, byłeś b. pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts