Rupicapra 02.06.2023 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Witam,Taka mnie ostatnio rozkmina naszła - czy podczas ogrzewania pomieszczeń klimatyzator dodatkowo osusza zasysane powietrze, tak jak to robi podczas chłodzenia? Szukam w sieci, lecz wszyscy wspominają o osuszaniu poprzez wyższą temperaturę, ale czy zimą będą z niego wylatywać skropliny tak samo jak latem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.06.2023 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 W czasie grzania osusza na zewnątrz - tam masz skropliny albo i szron.Wewnątrz nie zmienia wilgotności bezwzględnej. A względna zależy od temperatury (patrz wykres Moliera albo kalkulator wilgotności). Przecież grzejniki nie powodują skraplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.06.2023 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Aaa.. czyli działa jak łazienkowa pompa ciepła z bojlerem Liczyłem, że pobiera powietrze ze środka domu i z niego skrapla coś, tak jak przy chłodzeniu, no ale cóż.. Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.06.2023 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Liczyłem, że pobiera powietrze ze środka domu i z niego skrapla coś, tak jak przy chłodzeniu, no ale cóż.. Jak masz na myśli klimę przenośną to tak, będą w niej skropliny. Zasada jest prosta - skropliny są tam, gdzie powietrze jest schładzane. Czy to piwko wyjęte z lodówki, czy skraplacz klimatyzacji - skrapla się para wodna jeżeli zostaje osiągnięty punkt rosy. Przy ogrzewaniu nie występuje kondensacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts