Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa na dach garazu pion czy poziom porada dla amatora

maciekchn

Recommended Posts

Witam muszę zabezpieczyć dach garażu i komórek na działce, nie chcemy inwestować w drogą pape i kupimy pape 12złm2 w rolkach 7,5mb grubosci 4mm ,ale mam pytanie czy kłaść ja tak jak leży ta obecna (poziomo), czy z druga stronę(pionowo) ? cześć garażu została przedłożona od polowy przez co spadek już nie jest taki ostry , papa która jest teraz jest to papa chyba była podkładowa , popękana już i nieszczelna , dodatkowo myśląc ze zrobię szybko łatwo pomalowałem to dysperbitem co pogorszyło jej kondycję i na chwile obecną wygląda strasznie, Nie chcemy inwestować w drogie materiały i fachowca, chce to zrobić sam ponieważ ten garaż jaki komórki za jakiś czas maja być rozbierane, ale czy to za rok czy za 5 a może nawet za 10lat.... suma sumarum ważne by nie ciekłoi było w miare ok

Papa bitumiczna wierzchniego krycia V60 S42 H 7.5 m2 Izolmat

c.jpg

b.jpg

a.jpg

Tak jak obecnie, zaczynać od dołu okapu i iść kolejnymi paskami z zakładem min 15 cm.

Możesz kleić same brzegi papy na szerokości 15 - 20cm oraz pas na środku rolki.

Jeśli dach jest drewniany to jego praca czyli kurczenie się i rozszerzanie odpowiednio latem i zimą będzie powodował degradację papy przez kolejne lata.

• Like 1

To nic nie da jeśli papa będzie tania tym bardziej na lepiku. Jeśli ma to być rozebrane to z kolei inwestycja staje się mniej opłacalna, jednak to musi być gruba papa na włóknie szklanym powyżej 5mm.

Musisz sam rozważyć czy przez te 5 lat zainwestujesz raz i masz spokój czy tanią będziesz kładł co 2 - 3 lata.