Parabol 05.06.2023 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Stosunkowo niedawno zakupiłem garaż 19m2 wykonany z płyt betonowych znajdujący się w szeregowym ciągu garaży. Jest on oczywiście nieogrzewany a do tego przez długi czas był zalewany wodą, która ciekła przez dach. Obecnie ta kwestia jest rozwiązana. Natomiast woda spowodowała degradację wylewki oraz zniszczenie stalowego kątownika, który obramowywał kanał znajdujący się w garażu. Kątownik 40x40x4mm w ponad połowie całkowicie przerdzewiał. Garaż ma ponad 40 lat i raczej zbudowany jest byle jak, więc na 99% wylany w ziemi bez izolacji itp. Chciałbym go jakoś wyremontować ale skuwanie całości odpada ze względu na ilość pracy i gruzu. Zdaję sobie sprawę, że zgodnie ze sztuką pewnie tak należałoby zrobić. Na razie usunąłem kątownik znajdujący się dookoła kanału. Usunąłem go i planuję wstawić nowy. Jeśli chodzi o wylewkę to w większości jest ok na rękę/but i oko , bo w praktyce pewnie zbrojenie rdzewieje itd. Natomiast z jednej strony kątownika, gdzie był całkowicie przeżarty wylewka kruszy się w rękach. W jednym miejscu butem dokopałem się do ziemi. W kilku innych miejscach z wierchu można zerwać warstwę kilku mm. Często w płatach. Chyba było coś nadlewane. Generalnie wszystko co kruszyło się w rękach usunąłem. Oceniam, że żeby to uzupełnić brakuje ok. 3-4 worków. Oczywiście mógłbym pewnie tak dłubać dalej, bo widać, że zbrojenie rdzewieje, ale już nie kruszy się to tak bardzo i myślę, że jeszcze trochę wytrzyma. Nie ma tam obciążeń, bo w zasadzie nawet auta tam nie będzie. Poza tym nie będzie już ciekło. Chcę wsadzić nowy kątownik i uzupełnić jakąś zaprawę ubytki. Wstępnie jakieś drobne miejsca łatałem Cekolem ZW04 i wygląda, że jest ok. Mam kilka pytań i będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. - przed uzupełnianiem miejsca łączeń planuję porządnie zagruntować (po odkurzeniu) żeby pozbyć się pyłu i może trochę wzmocnić. Czy to dobry pomysł? - z jednej strony w dużej mierze nowy kątownik będzie zalany nową zaprawą, więc z jakimiś dospawanymi wąsami będzie się trzymał. Natomiast z drugiej strony stary ładnie odszedł od betonu i nowy pewnie dosunę na styk. Pytanie jak go przytwierdzić? Przewiercić i próbować kotwić w konstrukcji kanału? Wygląda, że jest ona solidniejsza od wylewki. Myślałem też czy nie kupić np. jakiejś kotwy chemiczniej i spróbować ją wpuścić w szparę między betonem i kątownikiem. - jak mogę całość nieco wzmocnić po uzupełnieniu ubytków? Zagruntować czy jest lepszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.06.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Gruntowanie to dobry pomysł.Odnośnie reszty to dospawać wąsy i wsunąć kątownik na kotwę chemiczną.Dobrze by było aby z kątownika było obramowanie dookoła kanału.To wzmocni brzegi a kotwienie można ograniczyć do środkowych części kątowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parabol 05.06.2023 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Tak, kątownik będzie wspawany dookoła kanału czyli stworzy prostokąt 3,6x1m. Z jednej strony zaleję go nowym materiałem a z drugiej jest większy problem. Wpadłem też na pomysł, który potencjalnie rozwiąże kwestię poziomowania. Przed położeniem kątownika mogę wywiercić otwory pod nim i np wkleić na nie pręty na kotwę chemiczną. Pod nim oprócz ok 2cm wylewki jest konstrukcja kanału, która jest solidniejsza i powinna wytrzymać wiercenie i cokolwiek trzymać zwłaszcza na kotwę chemiczną. Prętami dodatkowo ustalę poziom. Następnie kątownik w miejscach prętów nawiercę i będę się do nich dospawywał. W ten sposób będzie on dobrze zamocowany a jednocześnie wypoziomowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.06.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Wspominana zaprawa ZW-04 jest OK stosowana u mnie na tarasie i schodach nawet w skrajnych warunkach do dzisiaj spełnia swoje zadanie.Trochę trudna do zatarcia na gładko bo czepia się wszystkich narzędzi ale jak się bardzo postarać to wyjdzie.Po skończeniu całości dobre zabezpieczenie i efekt daje posadzka żywiczna na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parabol 06.06.2023 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Po pierwszych próbach właśnie zauważyłem, że zaprawa dobrze się klei, a duże ziarno nie pomaga jeśli chodzi o wygładzanie. Natomiast tutaj estetyka to kwestia drugorzędna, więc w miarę wyrównam i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassue 19.06.2023 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Zabawne komentarze. Ale na pewno, BS w betonie i 5 lat w betonie dekoracyjnym i 5 w dużym betonie komercyjnym. Pokrój wszystkie duże kawałki. Oczyść szczotką drucianą lub szczotką na szlifierce kątowej (użyj maski przeciwpyłowej i odkurzacza). Pędzel ze środkiem wiążącym (leche - odpowiedni jest rodzaj quikretu w Home Depot). Nakładaj za pomocą pędzla do wiórów i pozwól mu się lepić. Wymieszaj cement polimerowy typu WunderFixx lub Ardex w małej filiżance - nie płynnej (mieszanka wiążąca 50/50 z wodą) https://nox.tips/ https://xender.vip/ . Jak najmniej wody, aby zachować funkcjonalność jak modelina. Kup stalową kielnię. Gdy środek wiążący jest lepki, nałóż mieszankę plastra. Użyj starej sztywnej linijki, aby ją wyrównać. Zacieraj w tę iz powrotem, aż będzie naprawdę gładka i równa. Pamiętaj, kończąc, że to, co zostawisz, będzie wyglądać na zawsze. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez bassue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts