Murłatek 05.06.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Cześć, W trakcie budowy wyszło, że mamy za nisko osadzone okna więc zaczałem się interesować nad możliwościami. Oczywiście wszędzie wszyscy mówią, że nie można podcinać nadproży i jak najbardziej ich argumenty do mnie przemawiają. Przejrzałem sobie jednak projekt pod kątem okien bardziej szczegółowo niż dotychczas i znalazłem tam informacje przy oknach - "podcięcie nadproży 9x26cm" - czy ktoś wie co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.06.2023 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Cześć, W trakcie budowy wyszło, że mamy za nisko osadzone okna więc zaczałem się interesować nad możliwościami. Oczywiście wszędzie wszyscy mówią, że nie można podcinać nadproży i jak najbardziej ich argumenty do mnie przemawiają. Przejrzałem sobie jednak projekt pod kątem okien bardziej szczegółowo niż dotychczas i znalazłem tam informacje przy oknach - "podcięcie nadproży 9x26cm" - czy ktoś wie co to oznacza? [ATTACH=CONFIG]465275[/ATTACH] To jest tylko napis. Może oznaczać, że np. należy wykonać wnękę o szer. 9 cm i wysokości 26 cm w wykonywanym nadprożu okiennym. Nie oznacza, że po wykonaniu nadproży należy wyciąć taką wnękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 05.06.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 Pewnie chodzi o montaż rolet zewnętrznych ( ? ) i stworzenie wnęki z wypełnieniem materiałem izolacyjnym tak, aby nie było " mostków termicznych " przy zamontowaniu " zimnej " rolety zewnętrznej.Tak, czy nie takiego zapisu racze nie powinno być w projekcie, a nadproża powinny być tak wydane, aby ich geometria była dostosowana do montażu rolet.Zapytaj projektanta - co miał na myśli ? i gdzie znajdziesz właściwy detal nadproża z roletą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.06.2023 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, W trakcie budowy wyszło, że mamy za nisko osadzone okna więc zaczałem się interesować nad możliwościami. Oczywiście wszędzie wszyscy mówią, że nie można podcinać nadproży i jak najbardziej ich argumenty do mnie przemawiają. Przejrzałem sobie jednak projekt pod kątem okien bardziej szczegółowo niż dotychczas i znalazłem tam informacje przy oknach - "podcięcie nadproży 9x26cm" - czy ktoś wie co to oznacza? [ATTACH=CONFIG]465275[/ATTACH] Po pierwsze to nie masz za nisko osadzonych okien tylko raczej nadproża. Po drugie to jeśli projektant okno na parterze daje o wysokości 135 cm a na piętrze 130cm to równie dobrze możesz dać na parterze 130 a na piętrze 125cm i obejdzie się bez podcinania, o ile ten co to wpisywał jest w pełni władz umysłowych. Nie wiem co miał na myśli projektant dokonując takiego wpisu ale na pewno nie będzie to podcinanie tego elementu bo prędzej montując je na materiale kruchym podwyższył by je przewidując poduszkę z cegły. Jedyne co przychodzi mi do głowy to zastosowano tu nadproża zespolone Leyer w kształtkach ceramicznych których wysokość jest 7,1cm więc z zaprawą będzie to 9cm po drugie to są one wsunięte w mur na głębokość 26 cm co by było także zgodne normą. To tylko gdybanie a fotka z projektu choć mało czytelna ze względu na rozdzielczość raczej tego nie przewiduje. Po trzecie to nie sądzę aby wymiary okien były standardowe Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts