fatoom87 06.06.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Witam Forumowiczów, Do istniejącej ścianki wykonanej z cegły dziurawki chcę dostawić ściankę z silikatów 8 cm tak aby poprawić izolacyjność akustyczną. W jakiej odległości postawić ściankę z silikatów od istniejącej ścianki z cegły dziurawki?Czy zostawić tam pustkę powietrzną czy może włożyć wełnę akustyczną skalną? Chcę wytłumić jedynie dźwięki powietrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Co do odległości to jak najdalej.Może nie jest to satysfakcjonująca odpowiedź ale takowej nie ma.Ważne aby ściany nie były ze sobą związane.Wełna dodatkowo wytłumi drgania ściany z cegieł które nie przeniosą się na silikat. Jakie to są według Ciebie dźwięki powietrzne ? Powietrze to medium które przenosi fale dźwiękowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Ściankę z silikatów chcesz postawić równolegle do ścianki z dziurawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatoom87 06.06.2023 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Co do odległości to jak najdalej. Może nie jest to satysfakcjonująca odpowiedź ale takowej nie ma. Ważne aby ściany nie były ze sobą związane. Wełna dodatkowo wytłumi drgania ściany z cegieł które nie przeniosą się na silikat. Jakie to są według Ciebie dźwięki powietrzne ? Powietrze to medium które przenosi fale dźwiękowe. Dzwieki powietrzne to te o wyzszych częstotliwościach jak odgłos pracującego odkurzacza, wlaczony telewizor czy rozmowy zza sciany. Przy tej scianie z dziurawki słychać to wszystko. Stłumione, ale słychać. Myślę, że wełna i silikaty mocno poprawią sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatoom87 06.06.2023 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Ściankę z silikatów chcesz postawić równolegle do ścianki z dziurawki? Dokładnie tak chcę zrobić. Oczywiście silikaty nie będą się stykać ze ścianą z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2023 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Strop ma wystarczającą nośność?Druga ściana pomoże tłumić dźwięki ale może łatwiej i skuteczniej będzie zastosować specjalną izolację akustyczną? To jest ściana innego lokalu mieszkalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts