Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpięcie do rury kanalizacyjnej wc

Mar1234

Recommended Posts

Dzień dobry,

planuję remont łazienki, w której jest pion kanalizacyjny 110, ale nigdy nie było w niej wc. Chciałabym podłączyć wc do pionu. Rozmawiałam z fachowcem, który proponuje wycięcie części rury w pionie i wstawienie trójnika. Obecnie istniejące odpływy wanny i umywalki są w podłodze. Mieszkanie jest na 2 piętrze z 1 sąsiadem wyżej.

Moje pytania:

- czy takie rozwiązanie jest możliwe i bezpieczne

- administrator twierdzi, że trzeba będzie zejść poniżej stropu aby zachować spadki - czy to prawda?

- fachowiec proponuje wpięcie powyżej odpływów z umywalki i wanny, ale czytałam, że to ryzykowne ze względu na możliwość zasysania nieczystości do rur umywalki/wanny - czy to prawda?

- inną propozycją fachowca jest wpięcie trójnika z odpływami wc i umywalki/wanny na tym samym poziomie - czy to bezpieczne?

- znalazłam również inne rozwiązanie tzw. "siodło", które nie wymagało wycinania kawałka pionu, spotkałam się jednak z opiniami, że to mniej bezpieczne - czy tak jest?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie czy i jak przeprowadzić te zmiany? Oraz za wyrozumiałość, jeśli moje pytania nie są napisane fachowym językiem :)

Dzień dobry,

planuję remont łazienki, w której jest pion kanalizacyjny 110, ale nigdy nie było w niej wc. Chciałabym podłączyć wc do pionu. Rozmawiałam z fachowcem, który proponuje wycięcie części rury w pionie i wstawienie trójnika. Obecnie istniejące odpływy wanny i umywalki są w podłodze. Mieszkanie jest na 2 piętrze z 1 sąsiadem wyżej.

Moje pytania:

- czy takie rozwiązanie jest możliwe i bezpieczne

- administrator twierdzi, że trzeba będzie zejść poniżej stropu aby zachować spadki - czy to prawda?

- fachowiec proponuje wpięcie powyżej odpływów z umywalki i wanny, ale czytałam, że to ryzykowne ze względu na możliwość zasysania nieczystości do rur umywalki/wanny - czy to prawda?

- inną propozycją fachowca jest wpięcie trójnika z odpływami wc i umywalki/wanny na tym samym poziomie - czy to bezpieczne?

- znalazłam również inne rozwiązanie tzw. "siodło", które nie wymagało wycinania kawałka pionu, spotkałam się jednak z opiniami, że to mniej bezpieczne - czy tak jest?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie czy i jak przeprowadzić te zmiany? Oraz za wyrozumiałość, jeśli moje pytania nie są napisane fachowym językiem :)

Spadki muszą być zachowane tak czy inaczej. Jeśli ma być WC to wszystko zależy na jakiej odległości od ściany i pionu.

Zejście poniżej stropu jest uzależnione od tych odległości więc przydał by się chociaż odręczny rysunek z rozmieszczeniem pionu i planowanego WC oraz umywalek, wanny itp.

Jeśli fachowiec wepnie umywalki do rury połączeniowej WC to będzie powodowało zasysanie wody z syfonów, dlatego powinien je wpiąć osobno do pionu.

Wpięcie do pionu za pomocą siodła jest mniej bezpieczną metodą ale dopuszczalną.

Jeśli fachowiec oprócz uszczelki zastosuje jeszcze dwie obejmy na rurę to będzie to najlepsze rozwiązanie i wywoła najmniejszą ingerencję w strop, ściany i pion.

• Like 1

Bardzo dziękuję

Rozumiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie wycięcie kawałka rury i wpięcie tam trójnika z dodatkowymi 2 obejmami, a pozostałe odpływy (umywalka/wanna) powinny być powyżej wpięcia wc.

W takim przypadku pewnie nie mogłabym zrobić odpływu liniowego?

Drugim rozwiązaniem może być wpięcie wszystkich rur do tego samego trójnika i dołączenie zaworu napowietrzającego. Czy w tym przypadku mogą pojawić się jakieś "zapachy" w łazience?