Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie folii izolacyjnej na chudym betonie po wykonaniu instalacji hydraulicznej

dobosz88

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Będę bardzo wdzięczny za udzielenie porady w jaki sposób rozłożyć folię oraz izolację pod posadzką w sytuacji kiedy wykonana została już instalacja hydrauliczno-kanalizacyjna. Sytuacja wygląda jak na zdjęciu:

hydraulika.jpg

Wiem już, że powinienem najpierw rozłożyć pierwszą warstwę styropianu, a dopiero później w bruzdach wykonać instalację hydrauliczną. Niestety jest inaczej i obecnie mam do wyboru jeden z wariantów:

1. Rozłożyć folię na instalację i dopiero wycinać styropian wypełniając wszystkie luki, a następnie przykryć wszystko górną warstwą.

2. Podłożyć 2-3 cm styropianu tylko pod rurki z wodą i całość przykryć folią analogicznie jak wyżej.

3. Odpiąć rurki i położyć folię tak jak powinno być czyli na chudym betonie, podłożyć styropian 2-3 cm pod rurki i resztę izolacji.

Pytanie tylko co z rurami odpływów kanalizacyjnych które zostały już przytwierdzone do gruntu z zachowanym spadkiem. Czy w tym przypadku taką rurę można po prostu osadzić w warstwie styropianu bez mocowania do betonu? Jeśli zostawię mocowania to stracę ciągłość folii. Nie znalazłem nigdzie informacji jak postępować z rurami kanalizacji w przypadku układania styropianu. Szczególnie w takiej sytuacji jak u mnie czyli kiedy rura odpływu z pralki przecina się z rurkami wodnymi.

Kierownik mówił, aby wszystko przykryć folią i się nie przejmować. Ja jednak wolałbym, aby było to wykonane jak najlepiej i jestem w stanie podjąć ewentualny trud.

Proszę uprzejmie o jakieś sugestie.

Pozdrawiam,

Paweł

Jakie są warunki gruntowe i wodne na działce.

Na jakim poziomie jest grunt i chudziak.

Kto projektował, adaptował i uzgadniał instalację kanalizacyjną pod chudziakiem skoro rura idzie przez całe pomieszczenie?

Jeśli już to hydraulik powinien kanalizację zrobić najpierw ze spadkiem 2% wkuł by się kilka centymetrów w chudziak a następnie folia, styropian dla wyrównania, instalacja wodna i reszta styro.

Edytowane przez Mareks77

Dzięki za odpowiedź.

Kanalizacja została wykonana pod chudym betonem przez firmę budowlaną która zajmowała się wykonaniem fundamentu wg projektu.

Generalnie problemem jest głownie ten odpływ i zasilanie wody z i do pralki. Cała reszta rurek PEX jest do podniesienia i można byłoby spokojnie podłożyć pod nie folię i 2 cm styropianu.

Jeśli już to hydraulik powinien kanalizację zrobić najpierw ze spadkiem 2% wkuł by się kilka centymetrów w chudziak

Czyli sugerujesz likwidację tych kotew i mocowanie odpływu bezpośrednio na chudziaku z podkuciem tak, aby zachować spadek? Następnie przykrycie tego folią, a na górę już styropian z rurkami.

W ogóle uważam, że hydraulik najbardziej zawalił z tym, że rurę odpływu poprowadził nad rurkami wody. Gdyby było odwrotnie to nie byłoby takiego problemu.

Edytowane przez dobosz88

Najlepsza była by tu papa. Ze względu na paski po odczepieniu kotew od wody położył byś ją pod rurki a w miejscu kotew kanalizacji także natniesz i wsuniesz aby kołek był pośrodku folii tam gdzie akurat przyjdzie.

Po rozłożeniu papy zwiniesz wolne końce i przykleisz lepikiem boki oraz w kilku miejscach środek.

To samo możesz zrobić z folią rozkładając paski po powiedzmy 1 - 2m szerokości klejąc jedną do drugiej taśmą dwustronnie klejącą ale potem do sztywnej i przyklejonej do chudziaka papy możesz przykleić wszystkie warstwy styropianu.

Będą one później stabilnie leżały i nie podniosą ich rurki ogrzewania podłogowego tak jak to bywa.