Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzekraczalna linia zabudowy a zadaszenie / wiata / altana

Recommended Posts

Cześć,

W tekście planu zagospodarowania przestrzennego jest:

W granicach terenów 1MN, 2MN, 3MN, 4MN, 5MN, 6MN, 7MN ustala się możliwość lokalizacji zabudowy jednorodzinnej, zabudowy usługowej, budynków mieszkalno-usługowych, wiat, altan, urządzeń budowlanych, dróg wewnętrznych, urządzeń infrastruktury technicznej, urządzeń wodnych.

1) obowiązuje nieprzekraczalna linia zabudowy, zgodnie z rysunkiem planu;

Ta linia to 5 metrów. U mnie dom stoi na 6stym metrze od ogrodzenia i ma garaż ze ścianą wspólną z budynkiem. Garaż jest na linii ogrodzenia z działką sąsiednią. Wjazd do garażu chciałbym zadaszyć. Czy ktoś może wie jak to zrobić aby nie było to wiatą ani altaną ? Dodatkowo chciałbym zrobić drugą bramę na drugie auto, również zadaszyć stanowisko. Mogłoby to być dodatkowo czymś na narzędzia jakiś składzik narzędziowy ale w przypadku istnienia bramy staje się oczywiste, że będą tam stały auta. A może wymyśleć to jako usługę ?

Czytałem, że niektórzy dostają takie pozwolenia jak zbudują coś co nie jest wiatą garażową a właśnie jakąś narzędziową albo altaną. Czytałem, że dużo zależy od tego czy ta dobudowa pełni funkcje budynku (cokolwiek to znaczy), albo że zależy czy linia graniczna dotyczy obiektów kubaturowych czy nie, w tym MPZP nie widzę czego ona dotyczy, jak to sprawdzić.. Ale u mnie jest wjazd do garażu w tym miejscu. A w przypadku altan to chyba w ogóle nie obowiązują takie przepisy? Dałoby się to jakoś ogarnąć ?

kolory.jpg

Edytowane przez heteranthera

Opis MPZP dotyczy rozumiem Twojej działki lub obszaru w którym ona leży, natomiast opis dotyczący wiat itp. dotyczy tylko terenów oznaczonych jako NM1, NM2 itp.

Dlatego napisz jakie konkretnie jest oznaczenie Twojej działki. Będziesz to widział na mapce.

Zapis mówiący o nieprzekraczalnej lini zabudowy dotyczy prawdopodobnie Twojej działki a tereny oznaczone jako NM1 itp są z tego wyłączone

Moja działna to 2MN. Coś ciekawego doczytałem, poniżej kopiuję. Plan precyzuje zapisy szczegółowo dla różnych rodzajów działek. Na mapce też jest widoczna ta linia na mojej i sąsiadujących działkach.

§ 6.1. Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o:.... ; 3) nieprzekraczalnej linii zabudowy – należy przez to rozumieć linię ograniczającą teren na którym dopuszcza się sytuowanie budynków określonych w ustaleniach planu z zakazem przekraczania jej budynkami, za wyjątkiem urządzeń infrastruktury technicznej, balkonów, wykuszy, zadaszeń, schodów, podestów, pochylni, murków oporowych dla których zastosowanie mają przepisy odrębne;

Rozdział 5

Ustalenia szczegółowe dla poszczególnych terenów

§ 15.1. Dla terenów oznaczonych symbolami 1MN, 2MN, 3MN, ... ustala się przeznaczenie jako tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej.

2. W granicach terenów 1MN, 2MN, 3MN,..... ustala się możliwość lokalizacji

zabudowy jednorodzinnej, zabudowy usługowej, budynków mieszkalno-usługowych, wiat, altan, urządzeń budowlanych, dróg wewnętrznych, urządzeń infrastruktury technicznej, urządzeń wodnych.

3. Zakaz lokalizacji na działce budowlanej wyłącznie zabudowy usługowej.

5. Zasady kształtowania zabudowy oraz wskaźniki zagospodarowania terenu:

Czym jest zadaszenie a czym wiata...

Dodatkowo jeszcze czytałem o tym, że budowle powinny być minimum o 3metry od działki sąsiedniej - ogólny zapis. Ale moja zabudowa jest jakby bliźniacza więc to jest jakoś wyłączone.

Edytowane przez heteranthera

Moja działna to 2MN. Coś ciekawego doczytałem, poniżej kopiuję. Plan precyzuje zapisy szczegółowo dla różnych rodzajów działek. Na mapce też jest widoczna ta linia na mojej i sąsiadujących działkach.

§ 6.1. Ilekroć w niniejszej uchwale jest mowa o:.... ; 3) nieprzekraczalnej linii zabudowy – należy przez to rozumieć linię ograniczającą teren na którym dopuszcza się sytuowanie budynków określonych w ustaleniach planu z zakazem przekraczania jej budynkami, za wyjątkiem urządzeń infrastruktury technicznej, balkonów, wykuszy, zadaszeń, schodów, podestów, pochylni, murków oporowych dla których zastosowanie mają przepisy odrębne;

Rozdział 5

Ustalenia szczegółowe dla poszczególnych terenów

§ 15.1. Dla terenów oznaczonych symbolami 1MN, 2MN, 3MN, ... ustala się przeznaczenie jako tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej.

2. W granicach terenów 1MN, 2MN, 3MN,..... ustala się możliwość lokalizacji

zabudowy jednorodzinnej, zabudowy usługowej, budynków mieszkalno-usługowych, wiat, altan, urządzeń budowlanych, dróg wewnętrznych, urządzeń infrastruktury technicznej, urządzeń wodnych.

3. Zakaz lokalizacji na działce budowlanej wyłącznie zabudowy usługowej.

5. Zasady kształtowania zabudowy oraz wskaźniki zagospodarowania terenu:

Czym jest zadaszenie a czym wiata...

Dodatkowo jeszcze czytałem o tym, że budowle powinny być minimum o 3metry od działki sąsiedniej - ogólny zapis. Ale moja zabudowa jest jakby bliźniacza więc to jest jakoś wyłączone.

Nie rozpatruj tego w ten sposób. Masz działkę oznaczeniu 2NMN.

Ogólnie oznaczenie określa tereny inne.

MPZP dopuszcza tam zabudowę jednorodzinną i różne inne czyli wiaty itp ale tylko poza ową nieszczęsną linią zabudowy.

Zadaszenie różni się od wiaty tym że nie jest samoistne tylko związane z budynkiem, natomiast wiata możenie być związana z budynkiem tylko posadowiona na słupach być samoistną budowlą.

Jeśli więc :

i dom i garaż są posadowione tak że nie przekraczają owej lini to mogą ją przekroczyć np. balkon tego domu, lub schody i daszek nad schodami wejściowymi a także zadaszenie nad garażem.

Dlatego jeśli wybudujesz zadaszenie nad wjazdem do garażu tak że posadowisz je na 2 słupach a drugą część oprzesz o garaż to wypełnisz przepisy i będzie to zgodne z prawem.

Edytowane przez Mareks77