Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która taryfa do pompy ciepła w 2023?

foxx999

Recommended Posts

Witam serdecznie,

czy ktoś z Was obliczał może jak wzrosną koszty użycia pompy względem 2022? Mój dostawca to Tauron, region Częstochowa. Podczas instalacji pompy nastawiałem się na taryfę G12W (bufor 1000l, grzanie w nocy i 2 godziny w ciągu dnia w niskiej taryfie), ale od stycznia nocna stawka podrożała chyba o ponad o 200 % i teraz pytanie, która taryfa opłaca się bardziej przy pompie, G11 czy G12W?

Może ktoś z Was robił kalkulacje?

Btw

Człowiek zainwestuje w ciężko zarobione pieniądze, żeby oszczędzić w przyszłości, to i tak znajdą sposób, żeby nas "wydoić"...

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrz na ceny G11, G12 i G12w z dystrybucją i z podatkiem VAT.

Czy wystarczy grzanie w taniej taryfie G12 lub G12w czy będziesz musiał korzystać z drogiej taryfy?

Wiesz jakie będziesz miał roczne zużycie prądu dla PC i na cele bytowe?

To nie oni nas doją to putinflacja ;)

(żart)

Od sierpnia zeszłego roku mam fotowoltaikę, a więc również e-licznik Taurona.

Od września gromadzę godzinowe statystyki zużycia.

Taryfę mam nadal G11, więc nie zwracałem uwagi kiedy szczyt, a kiedy poza, pompa działała jak chciała.

Oto symulowane porównanie, uwzględniające opłaty za energie oraz opłaty dystrybucyjne zmienne:

+---------+----------+----------+-----------+----------+| miesiąc | Suma G11 | Suma G12 | Suma G12w | Suma G13 |+---------+----------+----------+-----------+----------+|       9 |      [color=#B22222]243 [/color]|      234 |       224 |      [color=#008000]207 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+|      10 |      [color=#B22222]285 [/color]|      284 |       283 |      [color=#008000]226[/color] |+---------+----------+----------+-----------+----------+|      11 |      573 |      [color=#B22222]599 [/color]|       [color=#008000]468 [/color]|      493 |+---------+----------+----------+-----------+----------+|      12 |      731 |      [color=#B22222]788 [/color]|       [color=#008000]582 [/color]|      630 |+---------+----------+----------+-----------+----------+|       1 |      [color=#B22222]750 [/color]|      699 |       728 |      [color=#008000]577 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+|       2 |      667 |      559 |       [color=#B22222]761 [/color]|      [color=#008000]489 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+|       3 |      845 |      802 |       [color=#B22222]972 [/color]|      [color=#008000]700 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+|       4 |      575 |      563 |       [color=#B22222]645[/color] |      [color=#008000]463 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+|       5 |      352 |      332 |       [color=#B22222]451 [/color]|      [color=#008000]285 [/color]|+---------+----------+----------+-----------+----------+

Jak widać najczęściej najtaniej wypada G13, natomiast o dziwo G12w najczęściej wypada najdrożej, tak więc trzeba być ostrożnym z doborem taryfy.

• Like 1

Czy wystarczy grzanie w taniej taryfie G12 lub G12w

Tania taryfa?

A któraż to?

Takie stwierdzenie dziś to czyste nadużycie

Obecnie są 2 taryfy w g 12

I zajebiscie droga

II bardzo droga

U mnie pompa puszczona samopas

I zużycie wygląda tak

Aplikacja taurona ma świetna opcje możesz zobaczyć swoje zużycie w poszczególnych taryfach Screenshot_20230617_093107_eLicznik.jpg

Edytowane przez Tomasz197710
  • Like 1

Proste

Tania to jest ta tańsza od tej drogiej.

Droga taryfa to jest ta droższa od tej taniej. :)

Obie taryfy w G12 i ta zwykła w G11 oraz te w G13 czy G12w są drogie jak na polskie warunki i polskie oczekiwania.

Rząd łupi swoich obywateli i wmawia im (często skutecznie) że tak tanie jest dzięki rządowi. :D

Masz dwie taryfy - G12W i G13 ?.

Jak często zużycie jest aktualizowane?

Tanie to pojęcie względne.

Drogie też jest pojęciem względnym.

Dla przykładu.

Ktoś zarabia 25.000 zł netto miesięcznie.

Miesięcznie zużywa 166,67 kWh.

Sądzę, że jest mu obce zajmowanie się tematem tańszej lub droższej taryfy.

Proste. :)

Panowie, chyba trochę zboczyliście z tematu...

Dzięki pdothash za zestawienie :)

Dzięki Tomasz197710 za tą porównywarkę na stronie Taurona, dawno dam nie zaglądałem, kiedyś tego nie było.

Z moich kalkulacji "na szybko" wyszło, że G12W najdroższą nie jest (grzeje bufor 1000 litrów w nocy, ale i tak brakuje tego ciepła w ciągu dnia, więc pompa się załącza), ale przechodząc na G13 mógłbym sporo zaoszczędzić.

Jeśli chodzi o zużycie pompy w ciągu dnia, to tak prezentuje się wykres godzinowy z 3 marca 2023 (średnia dobowa temperatura to 0 stopni

wykres.jpg

Skoro tak twierdzisz to Dlaczego używasz zwrotów tania taryfa i droga taryfa skoro to pojęcie względne dla jednego obydwie są tanie a dla drugiego obydwie drogie

Proste.

To są zwyczajowe nazwy chociaż może poprawniej była by taryfa tańsza i taryfa droższa.

Masz rację. :)

Nie odpowiedziałeś na dwa pytania:

Masz dwie taryfy - G12W i G13 ?.

Jak często zużycie jest aktualizowane?

Posadzka cementowa to powinna mieć większą bezwładność czyli z tańszej taryfy możesz lepiej korzystać.

Grzejniki alu to mniejsza bezwładność ale lepsze sterowanie.

Ocieplenie średnie jak na dzisiejsze wymagania i dzisiejsze ceny energii.

Nie bardzo rozumiem o czym piszecie z taryfami jeśli po przekroczeniu limitu rządowego obie taryfy kosztują tyle samo , u mnie 69 gr

Masz, po przekroczeniu limitu 2 MWh, cenę brutto z przesyłem w wysokości 69 gr/kWh ? 0,69 PLN/kWh ??

Co to za taryfa?

W taryfie g 13 cena pradu jest w tym roku jednakowa 0,8585 zł brutto ale już cena jego dystrybucji nie, i wynosi 25, 45 i 5 groszy brutto czyli z 23 proc vat.

Jak do tego dodać kilkadziesiąt złotych opłat abonamentowych mocowych OZE i oś tam to już naprawdę robi się problem dla korzystających z prądu nie tylko do słuchania TVP info.

Załączałem już rachunek winnym temacie ale dla pożytku innych czytelników czynię to jeszcze tutaj. Rachunek jest o tyle edukacyjny że są na nim obie ceny - ta w limicie i ta po limicie tak więc łatwo zoboczyć różnicę oraz zauważyć fakt że cena dystrybucji wzrosła wraz z przekroczonym limitem.

rachunekg13netbilling.jpg

Edytowane przez Chris Zielonka