Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Która taryfa do pompy ciepła w 2023?

foxx999

Recommended Posts

"....prezydent Duda podpisał ustawę mającą chronić odbiorców energii elektrycznej, gazu i ciepła w pierwszej połowie 2024 r. Ustawa zakłada między innymi maksymalne ceny prądu dla gospodarstw domowych oraz małych i średnich firm. Ma to być 412 zł za MWh netto do limitu 1500 kWh. Powyżej ma być zachowana stawka 693 zł...."

A jak to 0,41 zł/kWh będzie się miało do ceny w dziennym okienku G12W - 0,50 zł/kWh?

Chyba że od 01.01.2024 wskoczą nowe cenniki z taryfami. I wcale bym się nie zdziwił gdyby koszty przesyłu jeszcze wzrosły.

Podobno szykują nową taryfę dla pompiarzy - nocną :)

Może i szykują taryfę ale to co jest na razie to będzie niezły szok

http://cena-pradu.pl/taryfy.html

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1.5zł za kwh?? Coś mi się zdaje że w następny sezon grzewczy z nie jednego komina czarny dym poleci a pompę kupi sie za kilka tysiecy.

Właśnie sprawdzałem zatwierdzone taryfy dla Tauronu na 2024r

Po wyczerpaniu limitu 1500kWh

energia + dystrybucja netto

G11 0,74 + 0,26

G12W szczyt 1,14 + 0,33

G12W pozaszczyt 0,48 + 0,05

Jakby na to nie patrzeć to cena poza szczytem wychodzi dużo taniej niż w 2023.

Taryfy są tu https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna/4367,Taryfy-opublikowane-w-2023-r.html

Edytowane przez MMPC

Właśnie sprawdzałem zatwierdzone taryfy dla Tauronu na 2024r

Po wyczerpaniu limitu 1500kWh

energia + dystrybucja netto

G11 0,74 + 0,26

G12W szczyt 1,14 + 0,33

G12W pozaszczyt 0,48 + 0,05

Jakby na to nie patrzeć to cena poza szczytem wychodzi dużo taniej niż w 2023.

Taryfy są tu https://bip.ure.gov.pl/bip/taryfy-i-inne-decyzje-b/energia-elektryczna/4367,Taryfy-opublikowane-w-2023-r.html

Czyli w szczycie 1.5zł. Poza szczyt wychodzi sensownie (dobry bufor będzie trzeba mieć ;) ). Pytanie czy to cena na cały rok czy tylko pierwsze pół roku?

Czyli powyżej 2stopni masz stałą 32st? Zdjęcie nie otwiera mi się na komórce.. patrzyłam na październik i listopad i na przykład w listopadzie łączne zużycie mam 917, z tego w taryfie G12 62% w dzień, 38% w nocy, a w taryfie G12W szczyt 42%, poza szczytem 58%. W październiku wiadomo zużycie prawie o połowę mniejsze, G12 dzień 66% noc 34%, G12W szczyt 48% poza szczytem 52%. Zastanawiam się nad tą taryfą G12W ale jak to dokładnie policzyć, przyjąć te stawki które będą obowiązywały od 1 lipca ze strony cena-pradu.pl?

Ha jak policzyć - to stawki z taryfy + trzeba uwzględnić 'tarcze', nie pytaj.

Ja tego nie ogarniam bo mam PV i do dopłaty za zeszły rok miałem 500zł (143 za prąd + reszta opłaty stałe) bez litra wódki tej faktury z tauronu się nie da rozebrać.

Co ciekawe te 143 zł za prąd policzyli wszystko w taryfie pozaszczytowej za 365 kwh nie wnikam dlaczego.

Tak powyżej 2 stopni mam na zasilaniu 32, jak jest powyżej 6 stopni to zaczynam PC wyłączać i pracuje w harmonogramie, żeby nie potrzebnie nie pracowała w kratkę. Ale przy podłogówce to inaczej trzeba wysterować inne temperatury inny odbiór.

Ja też mam panele tylko niecałe 5 kW więc już teraz w grudniu jestem na minusie a mieszkam dopiero od września, panele pracowały cały rok.. rozliczenie będę miała dopiero na koniec lutego, więc nie mam danych historycznych do porównania Widzę tylko co się działo między wrześniem a grudniem

No to albo czekasz na pełny rok, albo szacujesz na podstawie wrzesień - grudzień cały rok.

Pewnie pierwszy rok będzie droższy bo trzeba wszystko wygrzać / wysuszyć, od kolejnego sezonu powinno być lepiej.

Taryfę w Tauronie można bezpłatnie zmieniać raz w roku. Nie wiem czy kalendarzowym czy rozliczeniowym .....