Jureczex 18.06.2023 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Witam. Mam dom w trakcie budowy. Grunt rodzimy to glina, na to jest nasypane ok 15cm podsypki piaskowej, później ok 8cm chudziaka i ława. Jest to dom podpiwniczony. Jestem w trakcie wykonywania drenażu więc ławy są zasypane na ok 10-15 cm. Wysokość law 35cm, więc wystaje jakieś 20 cm ław. Dom parterowy z poddaszem. Założona więźba. Niebawem będzie deskowany z papą ale zastanawiam się czy nie jest ryzykowne kładzenie teraz pokrycia skoro są odkryte ławy. Do jakiej głębokości zasypania ław mozna mieć je odkryte w takich warunkach jak u mnie? Wolałbym zaczekać na zasypanie ale czas goni. Chyba że zasypię ławy na jakąś glebokosc, pokryje deskami i papą a przy drenażu będę odcinkami odkopywać np. jedną ścianę, potem drugą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.06.2023 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Możesz potem odkopywać odcinkami ale skoro obecnie jest całość na wierzchu to rób jak najprędzej.W domu podpiwniczonym nie ma takiej granicy w której ławy należy zasypać.Podłoga piwnicy jest na wysokości ław więc grunt nie rozpiera fundamentów tak jak to się dzieje normalnie w domu bez podpiwniczenia z zagęszczaną pospółką.Prace z zadaszeniem mogą być kontynuowane a Ty na spokojnie rób drenaż, hydroizolację ocieplenie itp, oraz zasypuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.06.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Podłoga piwnicy jest na wysokości ław więc grunt nie rozpiera fundamentów tak jak to się dzieje normalnie w domu bez podpiwniczenia z zagęszczaną pospółką. Piwnica faktycznie nie rozpiera ścian ale z tym odkopywaniem też nie można przesadzać. Odkopanie ławy po całości, + złe warunki atmosferyczne może być problematyczne, grunt od strony piwnicy jest "trzymany" przez posadzkę, odkopanie całości może spowodować że grunt będzie "wypychany" z pod ław. Deszcz, wilgoć może to ułatwić. Kwestia jaki to grunt też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jureczex 19.06.2023 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Dodam że wykop wokoło ma ok 50 cm szerokości, oskarpowany wiec chyba jakis nacisk ziemia dookoła powinien być. Aczkolwiek stoi tak juz od ok roku i w zasadzie nic się poważnego nie dzieje. Są jakieś tam pęknięcia ścian piwnicy ale nie powiększają się. Głównie na stuku ścian nośnych wewnętrznych z zewnętrznymi. Sciany stoją na papie 5mm wiec mowie tez ze papa siadła w tych miejscach. Jedna sciana jest obsypana (jest tam zejście dobpiwnicy na płycie) więc jest zabezpieczona a mimo to jest rysa, pęknięcie w narozniku ściany (u dołu nieco szersze, ku górze prawie niewidoczne na ok 150cm wysokosci) Stad sugerowałbym raczej winę papy. Może jednak trzeba było dać folię.Kiedyś czytałem o tym by ławy zasypane były chociaż na 15 cm żeby grunt spod nich nie wypływał ale nie wiem czy to prawda Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Jureczex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.06.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Piwnica faktycznie nie rozpiera ścian ale z tym odkopywaniem też nie można przesadzać. Odkopanie ławy po całości, + złe warunki atmosferyczne może być problematyczne, grunt od strony piwnicy jest "trzymany" przez posadzkę, odkopanie całości może spowodować że grunt będzie "wypychany" z pod ław. Deszcz, wilgoć może to ułatwić. Kwestia jaki to grunt też ma znaczenie. Nie będzie jej podkopywał tylko odkopie do dolnego poziomu ławy. Jestem w trakcie wykonywania drenażu więc ławy są zasypane na ok 10-15 cm. Wysokość law 35cm, więc wystaje jakieś 20 cm ław. Deszcze?.......Grunt rozmywany i wypierany spod ław.........OK.. Ale z takim zasypaniem już dawno by się coś stało. Nawet jakby to zaraz na to pójdzie 15 - 20 cm żwiru, rura owijana geowłókniną lub w kokosie i żwir . Skarpa wokół więc złe warunki ( deszcze )mogą co najwyżej nanieść nowej ziemi. Poza tym to jest dwa dni roboty. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jude47 06.12.2023 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) Świetne informacje. Tak, jest to dozwolone, więc chyba na nich poczekam. Obawiałem się, że sprawa pójdzie do przodu i będziemy musieli powtórzyć pracę. Nie znam harmonogramu inspekcji ani ogólnego procesu 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane 8 Grudnia 2023 przez jude47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts