Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeczytałem kupę postów i dalej nie wiem...

Recommended Posts

...czy ocieplać fundamenty.

Ile wypowiedzi,tyle zdań.Poprosiłbym o radę fachowców lub praktyków.

Dane wyjściowe:

-dom bez podpiwniczenia

-ściana fundamentowa z bloczków pokryta w tej chwili izolacją przeciwwilgociową

-ocieplenie na gruncie- ponad 30cm keramzytu na całej powierzchni domu

-dodatkowo będzie jeszcze 10cm styropianu na chudziaku,bo keramzyt usiadł i muszę to czymś wypełnić-niech to będzie dodtkowe ocieplenie.

No i czy ocieplać fundamenty czy nie?

Zastanawialiśmy się nad ociepleniem fundamentów jednak ze względu na koszty nie zrobiliśmy tego. Ociepliliśmy tylko część podmurówki(tam gdzie jest kotłownia, gdyż jest ona położona niżej od reszty domu i podmurówka stanowi część jej ściany). Zobaczymy co będzie, gdyż większość radzi ocieplać.POZDROWIENIA

...czy ocieplać fundamenty.

Ile wypowiedzi,tyle zdań.Poprosiłbym o radę fachowców lub praktyków.

Dane wyjściowe:

-dom bez podpiwniczenia

-ściana fundamentowa z bloczków pokryta w tej chwili izolacją przeciwwilgociową

-ocieplenie na gruncie- ponad 30cm keramzytu na całej powierzchni domu

-dodatkowo będzie jeszcze 10cm styropianu na chudziaku,bo keramzyt usiadł i muszę to czymś wypełnić-niech to będzie dodtkowe ocieplenie.

No i czy ocieplać fundamenty czy nie?

Napiszę o swoim przypadku.

Fundamenty mam ocieplone FS20 5cm. Natomiast cokół budynku nie na całym obwodzie jest jedno miejsce gdzie na długości ok. 8m cokół jest nieocieplony. Efekt był taki że zeszłej zimy gdy mróz dłużej potrzymał w narożniku gdzie nie było ocieplenia ściana zaczęła przemarzać . Jak zrobisz sobie przekroj ściany to zobaczysz że jeśli nie będzie ciagłości ocieplenia ściany fundamentowej, cokołu i ściany nosnej to w miejscu wylewki będzie robił się mostek cieplny. Tak wprost powiem że zimno będzie "szło" ściana fundamentową a potem cokołem w góre i w narożniku przy podłodze będzie wyraźnie zimniej. Szczególnie będzie to miało znaczenie ekonomiczne jeśli planujesz podłogówkę.

Pozdrawiam

Wszystko zależy jak się ma poziom podłogi do poziomu fundamentów. Jeśli masz ciepłe ściany i poziom podłogi wystarczająco wysoko, to nie będzie mostka i ocieplać nie musisz.

U mnie poziom podłogi jest ok. 15..18cm powyżej cokołu a więc dosyć korzystnie i mam do tego jeszcze ścianę jednowarstwową (czyli teoretycznie z izolacji cieplnej) i jak widzisz nie najlepiej to wygląda. Ocieplenie fundamentów wcale nie jest takie drogie.

Pozdrawiam

I tu się z kolegami robertem s i inewstorem nie zgodzić dlaczego twierdzicie że ocieplenie ściany fundamentowej jest drogie, nie kosztuje wcale więcej niż ocieplenie ściany nadziemia a efekt nieocieplania będzie taki jak opisał inwestor. Drogie jest w budynkach które już stoją trzeba je bowiem wygrzebać z ziemi, wykonać izloacje przeciwwilgociową itd. a w nowobudowanym domu wszystko masz na wierzchu.

Nie wpadajmy proszę w dyskusję o kosztach,bo ocieplenie 60m2 to 1000-1500zł nie więcej.

Zapomniałem napisać,że mam glinę czyli grunt raczej przemarzający i wysoki poziom wód gruntowych.

Czyli uważacie ,że mimo 30cm keramzytu zimno wejdzie po ścianie?Dobra ,ocieplę.

Jak proponujecie 5-10cm?

FS15,FS20?

Do fundamentow z jakiejs przyczyny moj budowlaniec zastosowal Styrodur (bardzo twarda pianka PS) o gestosci ok.30 (odpowiednik FS 30). Wprawdzie mam piwnice, wiec dal 10 cm, a najpierw sciana zostala zasmarowana Dysperbitem. Pamietaj przy klejeniu styropianu, aby zarowno ewentualna izolacja p/wilgociowa jak i wszystko inne bylo bez zawartosci rozpuszczalnikow organicznych. Trzeba pytac o takie w hurtowniach, zeby sie styropian nie rozpuscil.

A tak przy okazji to mnie sie wydaje, ze jesli ocieplic sciane fundamentowa po jej wewnetrznej stronie, to tego mostka cieplnego o ktorym napisali Inwestor i Robert Skitek sie nie likwiduje (patrzac na rysunek przekroju sciany).

Nie moge zrozumiec dlaczego czesto ocieplenie sciany fundamentowej od wewnatrz jest uwazane za rownie dobre, jak po jej zewnetrznej stronie?

Oswieccie mnie poprosze w tym, jesli obie metody sa rowne.

...atomik

My (mimo kosztów) zdecydowaliśmy się na porządne ocieplenie fundamentów. W projekcie mamy papę na lepiku, chcemy dać porządną folię, oraz porządny styropian. Będzie drożej, ale jeśli się zchrzani fundament, bardzo ciężko później cokolwiek poprawić. Walczymu o "U" ściany, a zostawiamy nieizolowaną mokrą lodówę na dole ;-)

BabaB