grzeniu666 20.06.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Mamy mały ogródek z warzywami, chciałbym założyć linię kroplującą, i potrzebuję jakiegoś punktu wyjścia, aby zobaczyć jeszcze w tym roku czy/jak to działa (wydajność, równomierność) i ew. dopasować ogródek/nawadnianie w przyszłym roku. Ogródek ma ca. 4 x 10 m, posadzone są (od najliczniejszych): pomidory, ogórki, sałata, truskawki, papryka, kalarepa, patison, cukinia, marchew, pietruszka, czosnek, cebula. Jaki układ / rozstaw linii (wąż 16mm, emitery co 33cm) byście sugerowali? Myślałem o rozstawie co 40-50cm (na ziemi, bez włókniny), zasilanie od narożnika i wzdłuż krótszego boku (trójniki), jak na rysunku, ma to Waszym zdaniem sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.06.2023 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Mamy mały ogródek z warzywami, chciałbym założyć linię kroplującą, i potrzebuję jakiegoś punktu wyjścia, aby zobaczyć jeszcze w tym roku czy/jak to działa (wydajność, równomierność) i ew. dopasować ogródek/nawadnianie w przyszłym roku. Ogródek ma ca. 4 x 10 m, posadzone są (od najliczniejszych): pomidory, ogórki, sałata, truskawki, papryka, kalarepa, patison, cukinia, marchew, pietruszka, czosnek, cebula. Jaki układ / rozstaw linii (wąż 16mm, emitery co 33cm) byście sugerowali? Myślałem o rozstawie co 40-50cm (na ziemi, bez włókniny), zasilanie od narożnika i wzdłuż krótszego boku (trójniki), jak na rysunku, ma to Waszym zdaniem sens? [ATTACH=CONFIG]465420[/ATTACH] Lepsze będą kroplowniki patykowe - doprowadzisz wodę pod każdą roślinę, również przy zmianie rozstawu nasadzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.06.2023 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Lepsze będą kroplowniki patykowe - doprowadzisz wodę pod każdą roślinę, również przy zmianie rozstawu nasadzeń. Cholweka, kupiłem już 100mb węża (i złączki), więc raczej będę chciał spróbować z tego co mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.06.2023 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Wzdłuż krótszego boku (4m) może daj zwykły przewód o większej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.06.2023 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Wzdłuż krótszego boku (4m) może daj zwykły przewód o większej średnicy. Po zakupie (trójników QJ 16) też o tym pomyślałem Rozumiem magistrala 20 (i trójniki redukcyjne)? Myślałem też o zasilaniu z 2 narożników (po przekątnej). Totalnie nie mam wyczucia czego się spodziewać (kranik na elewacji mam doprowadzony tylko PP20). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.06.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Po zakupie (trójników QJ 16) też o tym pomyślałem Rozumiem magistrala 20 (i trójniki redukcyjne)? Myślałem też o zasilaniu z 2 narożników (po przekątnej). Totalnie nie mam wyczucia czego się spodziewać (kranik na elewacji mam doprowadzony tylko PP20). Jeżeli masz linię z kompensacją, to dla 100m wystarczy przyłączenie z jednej strony. Resztę układasz w jednym kawałku wzdłuż rzędów roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts