jackn28jn 20.06.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Jestem w trakcie składania wniosku o przyłączenie prądu do domku letniskowego. Pewnie zdecyduję się na 3 fazy - może się przydać. Tylko teraz jaka moc przyłączeniowa?Planuje mieć małą lodówkę, mały tv, płytę grzewczą elektryczną z 2 grzejnikami, czajnik elektryczny. I chyba tyle. Ktoś z doświadczenia powie mi ile wpisać? Czy 6 kW wystarczy? I jakie roczne zużycie. Domek będzie użytkowany kwiecień-październik max. Raczej weekendami. 300? 500?Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez jackn28jn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2023 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 (edytowane) 6 kW dla 3 faz to minimum o jakie można wnioskować i dla jednej osoby będzie wystarczające, jednak ze względu na płytę grzewczą która wykorzystana na max będzie miała 2800 - 4000W na jednej fazie wnioskował bym tu raczej o 8 - 10kW tym bardziej że będzie to zabezpieczenie 16A .Rozdział płyty, lodówki i czajnika osobno na każdej z faz jest możliwe nawet biorąc pod uwagę współczynnik jednoczesności ( gdy się gotuje, to się nie sprząta ) ale w domku oprócz TV, odkurzacza które zajmą swoją cząstkę mocy zawsze zaistnieje potrzeba naprawy a więc posłużenia się elektronarzędziami, lub skoszenia trawy podczas gdy żona przygotowuje obiad a dzieci oglądają TV.Dlatego też ze względu na fakt że moc minimalna na dłuższy czas będzie stawiała pewne ograniczenia w swobodnym użytkowaniu pomyśl o wyższej. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackn28jn 21.06.2023 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Zastanawiam się jeszcze czy 1 faza nie wystarczy na moje potrzeby. Nie będzie tam gotowania, raczej odgrzewanie sporadyczne przy wyłączonych innych urządzeniach, oprócz małej lodówki. Czy 6kW nie wystarczy wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2023 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Dla takiej bytności jaką wstępnie opisujesz a ja dobrze sobie wyobrażam 6kW na jednej fazie powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts