piotr321pl 21.06.2023 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Cześć wszystkim to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam jeśli temat umieszczam w złym dziale. Po zdjęciu szalunków niestety okazało się że został wyrwany beton z wieńca ( przyczyną jest sęk w desce - widać że przez niego w tym miejscu oderwał się beton ) Rozmawiałem już z kierownikiem budowy i wykonawcą. Kierownik powiedział żeby dodać 3 preciki 6ki wwiercone w miejsce oderwana i uzupełnić to mocną zaprawą cementową ( czy można to zrobić specjalnym preparatem np ceresit cx 5? ) Przed aplikacją pomalować ten drucik farba antykorozyjną czy to już przesada? Z ciekawości zapytam Was czy takie coś ma wpływ na całą konstrukcję wieńca ( poglądowo dodaję schemat wieńca - dom parterowy bez stropu - dach - bindry deskowane i możliwa na nim fotowotaika - to całe obciązenie budynku ) zdjecia pod linkiem: https://drive.google.com/drive/folders/17HEP7i9J4Z77YT50hXa6Zde07FZUflyJ?usp=drive_link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 21.06.2023 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Dodam też że zostaną dodane wieńce sztytowe pod bindry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jeśli druga fotka wskazuje umiejscowienie tego wykruszenia i faktycznie nie mieści się ono na ścianie zewnętrznej to nie masz się czym przejmować. Zaszaluj ten kawałek i załataj rzadką zaprawą tak aby zbrojenie nie było na wierzchu i po kłopocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 21.06.2023 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Nie ma czym się przejmować. Uszkodzenie bez większego znaczenia.Możesz zrobić tak jak mówi KB.Możesz zastosować Ceresit, Mapei lub podobne zaprawy naprawcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 22.06.2023 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Cześć, Dzisiaj rano podczas podlewania betonu niestety ujrzałem coś gorszego - dużą rysę na wieńcu od wewnętrznej strony budynku ( na części wieńca dookólnie - doodalem zdjecie gdzie rysa , ubytek betonu sie znajduje ). Na linii rysy ( ubytku betonu ) z drugiej strony i po stronie zewnętrznej jest idealnie bez ubytku rys. Nie jestem w stanie ocenic jak głęboko to sięga ( obecnie jest w najgłębszym punkcie z max 1,5 cm ubytku. Jeszcze nie rozmawiałem z KB ani z wykonawcą. Co wg Was powinno się z tym zrobić i czy to jest groźne i czy może więcej pękać a po czasie całkowicie się wykruszyć (. byłby bardzo duży ubytek na więńcu https://drive.google.com/drive/folders/1fJk_yonN-DDQB3jBiXJxAO4OQZ97-S1p?usp=drive_link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.06.2023 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Nic z tym juz nie zrobisz.Stropu jak widzę nie ma więc prawdopodobnie będą wiązary.Nawet jeśli rysa to zbrojenie i strzemiona trzymają całość.Deskowanie dobrze jest malować olejem........ wtedy beton nie przylega do szalunków. Jeśli z drugiej strony tego nie ma to możliwe że to tylko rysa skurczowa spowodowana wibrowaniem, pielęgnacją lub samą mieszanką i warunkami atmosferycznymi.Może zbrojenie w tym miejscu było bliżej, lub zakładka i łączenie dwóch prętów.Rozmawiaj z KB Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 22.06.2023 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem z KB - powiedział żeby zalepić. Tak, będą wiązary, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.06.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 To też nie stanowi problemu. Możesz zastosować Ceresit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 22.06.2023 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Tak zrobie , dzięki! Takie pytanie - jak będą na tym odcinku mocować bindry na kotwy ( a znając moje szczęście pewnie akurat w tym miejscu tak będzie ) to nic nie grozi temu betonowi w sensie nie odkruszy się ten kawałek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.06.2023 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 W razie potrzeby może zastosuj kotwy wklejane na ładunek chemiczny.Jakie ma w projekcie połączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 23.06.2023 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Tak zrobie , dzięki! Ale lepiej użyj CX20. Też jest szybkowiążący, ale ma dużo dłuższy czas użycia (20min) niż CX5, który po 5 min jest już jak kamień (a latem szczególnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 23.06.2023 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Chodzi o połączenia wiązarów do budynku ? na kotwy do wieńca wkręcane od góry - nie wiem czy o to chodziło A te kotwy wklejane na ładunek chemiczny to rozumiem do użycia w momencie montażu wiązarów na wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Tak, chodziło o mocowanie wiązarów do żelbetowego wieńca.Kotwy mechaniczne plus kątowniki - łączniki ciesielski po obu stronach dźwigara ? Kotwy chemiczne w otwory wiercone w czasie montażu dźwigarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr321pl 23.06.2023 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Dzwoniłem do wykonawcy wiązarów i powiedzieli że montują tylko na kotwy mechaniczne , jak wspomniałem o chemicznych to powiedzieli że tak nigdy nie robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2023 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Nie robi bo nie mają takich przypadków.Kotwa chemiczna nie jest problemem tylko więcej kosztuje i trochę więcej pracy z nią jest.Mocują po obu stronach dźwigara ? Do góry wieńca?W szczególnym przypadku mogą mocować do boku wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts