Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oderwany beton od wieńca

Recommended Posts

Cześć wszystkim to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam jeśli temat umieszczam w złym dziale.

Po zdjęciu szalunków niestety okazało się że został wyrwany beton z wieńca ( przyczyną jest sęk w desce - widać że przez niego w tym miejscu oderwał się beton )

Rozmawiałem już z kierownikiem budowy i wykonawcą. Kierownik powiedział żeby dodać 3 preciki 6ki wwiercone w miejsce oderwana i uzupełnić to mocną zaprawą cementową ( czy można to zrobić specjalnym preparatem np ceresit cx 5? )

Przed aplikacją pomalować ten drucik farba antykorozyjną czy to już przesada?

Z ciekawości zapytam Was czy takie coś ma wpływ na całą konstrukcję wieńca ( poglądowo dodaję schemat wieńca - dom parterowy bez stropu - dach - bindry deskowane i możliwa na nim fotowotaika - to całe obciązenie budynku )

zdjecia pod linkiem: https://drive.google.com/drive/folders/17HEP7i9J4Z77YT50hXa6Zde07FZUflyJ?usp=drive_link

Cześć,

Dzisiaj rano podczas podlewania betonu niestety ujrzałem coś gorszego - dużą rysę na wieńcu od wewnętrznej strony budynku ( na części wieńca dookólnie - doodalem zdjecie gdzie rysa , ubytek betonu sie znajduje ). Na linii rysy ( ubytku betonu ) z drugiej strony i po stronie zewnętrznej jest idealnie bez ubytku rys. Nie jestem w stanie ocenic jak głęboko to sięga ( obecnie jest w najgłębszym punkcie z max 1,5 cm ubytku. Jeszcze nie rozmawiałem z KB ani z wykonawcą. Co wg Was powinno się z tym zrobić i czy to jest groźne i czy może więcej pękać a po czasie całkowicie się wykruszyć (. byłby bardzo duży ubytek na więńcu

https://drive.google.com/drive/folders/1fJk_yonN-DDQB3jBiXJxAO4OQZ97-S1p?usp=drive_link

Nic z tym juz nie zrobisz.

Stropu jak widzę nie ma więc prawdopodobnie będą wiązary.

Nawet jeśli rysa to zbrojenie i strzemiona trzymają całość.

Deskowanie dobrze jest malować olejem........ wtedy beton nie przylega do szalunków.

Jeśli z drugiej strony tego nie ma to możliwe że to tylko rysa skurczowa spowodowana wibrowaniem, pielęgnacją lub samą mieszanką i warunkami atmosferycznymi.

Może zbrojenie w tym miejscu było bliżej, lub zakładka i łączenie dwóch prętów.

Rozmawiaj z KB

Edytowane przez Mareks77

Nie robi bo nie mają takich przypadków.

Kotwa chemiczna nie jest problemem tylko więcej kosztuje i trochę więcej pracy z nią jest.

Mocują po obu stronach dźwigara ? Do góry wieńca?

W szczególnym przypadku mogą mocować do boku wieńca.